Матеріали для населення

1-51 

Щороку 1 березня відзначається Всесвітній день імунітету. Це рішення було прийнято ВООЗ у 2002 році для привернення уваги громадськості до проблем, які пов’язані з поширеністю різних імунних захворювань, а також для залучення суспільства до створення умов збереження і зміцнення імунітету.

З чого складається захисна система організму

Саме слово «імунітет» походить від латинського слова «immunitas», що в перекладі означає «звільнення». Тож імунітет – це здатність організму звільнятися від чужорідних чинників (вірусів, бактерій, найпростіших, гельмінтів, їхніх токсинів тощо) та сукупність захисних механізмів, які допомагають організму боротися.

Захисна система організму складається з центрального лімфатичного органу – тимусу, та кісткового мозку. В цих органах формуються специфічні клітини захисту: Т-лімфоцити, моноцити, нейтрофіли, еозинофіли, базофіли, які захищають нас від вірусів та бактерій. Також до імунітету належить лімфатична система, селезінка, мигдалини та аденоїди.

Імунна система відповідає за два важливі процеси: заміну пошкоджених клітин різних органів та захист від проникнення різних чужорідних агентів. Таким чином забезпечується протиінфекційний, протипухлинний захист і генетична стабільність організму.

Розрізняють вроджений і набутий імунітет. Вроджений імунітет передається спадково. Набутий імунітет виникає внаслідок перенесеної інфекції або вакцинації і спадково не передається. Велика робота в цьому напрямку ведеться з імунізації – створення штучного імунітету.

Детальніше...

sheplen v odun den 

Введення кількох вакцин одночасно є стандартною світовою практикою, яка допомагає швидше отримати необхідний захист та зменшити кількість візитів до лікаря. Численні дослідження довели, що це абсолютно безпечно і не викликає додаткових побічних реакцій. Про це інформує Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з МОЗ України.

Одночасне введення декількох вакцин не може ослабити чи перевантажити імунітет людини. Із самого народження ми щодня контактуємо з тисячами бактерій та вірусів. Наша імунна система працює в режимі 24/7, без відпусток та вихідних. І зустрічає вона живих активних збудників, а не знешкоджених чи ослаблених, як у вакцинах. Тому декілька вакцин в один день, або ж одна багатокомпонентна вакцина, не буде для неї проблемою.

Втім, варто знати, що не всі вакцини можна комбінувати.

Детальніше...

shepl pnevmokok 

Пневмококова інфекція – захворювання, викликане бактерією Streptococcus pneumoniae.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку від цієї інфекції помирає близько мільйона дітей.

Пневмококова інфекція є однією з найчастіших причин ускладнень та смерті від грипу.

Пневмокок спричиняє багато небезпечних захворювань, серед яких: запалення легень (пневмонія), запалення мозкових оболонок (менінгіт), запалення кісток (остеомієліт), запалення суглобів (артрит), бронхіт, отит і багато інших хвороб.

Пневмокок особливо небезпечний для дітей віком до 5 років, а також для людей літнього віку.

Детальніше...

 gepatut rana

Сьогодні відомо, що вірус гепатиту В (ВГВ) може проникати в організм людини через пошкоджену шкіру та слизові оболонки. Зараження ВГВ відбувається навіть частіше, ніж ВІЛ-іфекцією.

Під час війни екстрена профілактика ВГВ набула особливої актуальності. Велика кількість постраждалих від військової агресії росії як серед військових, так і серед цивільного населення сприяє активному зараженню гепатитом В. Найбільш вразливий до зараження контингент – це військовослужбовці, медики, працівники ДСНС, поліції, а також цивільне населення, яке проживає в зоні проведення бойових дій. Це ті люди, якій мають найбільшу ймовірність контакту з кров’ю через поранення, опіки, переливання крові, надання медичної або домедичної допомоги.

Для того, щоб ефективно захиститися від ВГВ в умовах війни, необхідно провести екстрену імунопрофілактику, особливо якщо контактна особа раніше не була вакцинована.

Детальніше...

Чи можна щеплювати дитину, яка кашляє?

Друк
PDF

kashel shepln

Якщо дитина тільки кашляє, не має високої температури та значного погіршення самопочуття — їй можна робити щеплення. Але якщо кашель є симптомом якогось серйозного захворювання, перед вакцинацією проконсультуйтеся з лікарем. Наявність протипоказань до щеплення визначає лікар індивідуально для кожної дитини. Про це інформує Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з МОЗ України.

Детальніше...

 imun 2023

Сьогодні відділ імунопрофілактики ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» святкує ювілей – 10 років. За цей час колектив відділу пережив багато подій та впровадив численні зміни.

2 лютого 2013 року був створений відділ імунопрофілактики, який підпорядкувався КЗ «Черкаський обласний центр медичної статистики ЧОР». Основною функцією відділу було впровадження національної політики імунізації населення області. Через 5 років відділ імунопрофілактики перейшов до КЗ «Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» ЧОР. У 2021 році відділ переведений до ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Керує відділом лікар-епідеміолог Ірина Шуляренко. Питаннями імунопрофілактики у відділі займаються також лікар-епідеміолог Тетяна Гололобова та помічники лікаря-епідеміолога Людмила Гаско, Тетяна Юрченко та Вероніка Гайдаєнко.

Детальніше...

До якого віку можна вакцинуватись проти ротавірусу?

Друк
PDF

 vakc rotavirus

В Україні зареєстровані дві вакцини проти ротавірусної інфекції. Обидві є оральними, тобто мають форму крапель. Про це повідомляє Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з МОЗ.

Вакцини проти ротавірусної інфекції призначені для маленьких дітей відповідно до інструкції.

Перша передбачає дві дози у віці від 6 до 24 тижнів.

Інтервал між застосуванням першої і другої дози повинен бути не менше 4 тижнів.

Детальніше...

Чи потрібно вакцинувати дітей проти грипу?

Друк
PDF

 protu grupu

Маленькі діти належать до групи ризику, для якої грип становить найбільшу небезпеку.

Найкраща профілактика цього захворювання – щорічна вакцинація, що посилює здатність організму протистояти вірусам грипу. Дітям щеплення проти грипу можна починати робити з шести місяців.

Якщо дитина до 9 років не була вакцинована і не хворіла на грип, то потрібні дві дози вакцини з інтервалом в один місяць. Усім іншим – одна.

Детальніше...

 bcg

Вакцина БЦЖ захищає від туберкульозу. У дітей до року туберкульоз протікає у вигляді генералізованої форми — з ураженням печінки, нирок, кісток. У разі зараження туберкульозом у перший рік життя існує високий ризик захворіти на туберкульозний менінгіт, що вражає мозкові оболонки. У цьому випадку туберкульоз особливо тяжко піддається лікуванню і часто має летальні наслідки. Про це інформує ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб» спільно з Міністерством охорони здоров’я України.

Результати досліджень показали, що діти, яким не робили щеплень, захворюють на туберкульоз у 15 разів частіше, ніж ті, кого своєчасно вакцинували.

Діти отримують обовʼязкове щеплення на 3-5 добу життя. Як правило, в усіх дітей, яким зроблено вакцинацію БЦЖ, розвивається місцева реакція. Через 1-6 тижнів на місці щеплення утворюється невелика папула — пляма червоного кольору, яка дещо виступає над поверхнею шкіри. Вона загоюється через кілька тижнів.

Детальніше...

 vakcun protu mening 800

Менінгококи — це бактерії, які спричиняють такі хвороби, як менінгіт, менінгоенцефаліт, менінгококцемію тощо. Менінгіт — запалення оболонки головного та спинного мозку. Захворювання передається повітряно-крапельним шляхом, і близько 10% людей у різний час можуть бути безсимптомними носіями. Без вчасного лікування 50% випадків закінчуються летально.

В Україні наявні вакцини проти чотирьох видів менінгококів із 13, інформують у МОЗ. Наразі зареєстровано три вакцини різних виробників.

Детальніше...

vakc znestrum 

Відповідь коротка: Ні. Виникнення таких ситуацій неможливе.

Медична система розпочала підготовку до можливих відключень світла заздалегідь. Як інформують у МОЗ, регіональні склади зберігання вакцин і більшість центрів первинної медико-санітарної допомоги обладнані генераторами. Усі заклади охорони здоров’я, які займаються вакцинацією, мають чіткий алгоритм дій на випадок знеструмлення, а медики пройшли додаткове навчання і знають, що робити.

Заклади первинної медико-санітарної допомоги, що надають послуги з вакцинації, можуть зберігати вакцини для рутинних щеплень та проти COVID-19 від 1 тижня до 1 місяця. Навіть попри періодичне знеструмлення через терористичні дії російської федерації.

Детальніше...

 shularenko nazarenko

В Україні 2023 року, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, очікується підвищення захворюваності на кір, поліомієліт і ковід. Такі хвилі зростання захворюваності, зокрема на кір, фіксують кожні 6-7 років.

Про це у програмі «У фокусі подій» на ТРК «Ільдана» попередили Ірина Шуляренко, завідувачка відділу імунопрофілактики ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», та Лілія Назаренко, лікар-імунолог дитячий КНП «Черкаська обласна дитяча лікарня».

Детальніше...

 shularenko 2022-12-09

Донедавна територія України вважалася вільною від поліомієліту. На жаль, ми втратили цей статус. Чому це сталося та чим небезпечна відмова від вакцинації проти поліо – про це у програмі «Актуальна розмова» на телеканалі ВІККА розповіла завідувач відділу імунопрофілактики Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ірина Шуляренко.

За словами Ірини Шуляренко, в Україні активізувалася кампанія з імунізації проти поліомієліту. Форсована імунізація розпочалася через виявлені восени минулого року випадки захворювання дітей на поліо у Рівненській та Закарпатській областях.

Лікар-епідеміолог наголошує, що поліомієліт може спричинити невиліковний параліч та смерть. Так, 17-місячна дівчинка з Рівненщини після перенесеного паралітичного поліомієліту позбавлена можливості вести активний спосіб життя і зможе пересуватися тільки за допомогою милиць.

Детальніше...

ЮНІСЕФ надав Україні вакцини проти туберкульозу, дифтерії, правця, кашлюка, гепатиту B і ХІБ-інфекції

Друк
PDF

 320968958 721999619281849 8942090017528512503 n 800

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив в Україну 190 тисяч доз вакцини БЦЖ проти туберкульозу, а також 60 тисяч доз комбінованої вакцини для профілактики кашлюка, дифтерії, правця, гепатиту В та гемофільної інфекції типу b (ХІБ) (з цільноклітинним кашлюковим компонентом).

Україна отримала вакцини безоплатно як гуманітарну допомогу, інформують у МОЗ.

Детальніше...