Вірусологічні дослідження

Здійснення моніторингу за вірусними інфекціями у 2016 році

Друк
PDF

20170217_105308.jpgСеред усіх: вірусних інфекцій - грип і ГРЗ займають провідне місце, на їх частку припадає понад 90 % від загальної інфекційної захворюваності.

В Черкаській області захворюваність на дані інфекції незначно збільшилась на 15% ( з 14993 на 100 тисяч населення у 2015 році до 17710 в 2016 році).

На базі вірусологічної лабораторії проводяться вірусологічні дослідження матеріалу від хворих з метою нагляду за циркуляцією вірусів, що спричиняють підвищення захворюваності на ГРВІ та їх етіологічне розшифрування, а також своєчасне виявлення антигенів вірусу грипу з подальшим виділенням вірусу та його ідентифікацією. Ці дослідження мають досить важливе епідемічне значення як для клінічних лікарів, так і для фахівців санепідслужби для своєчасного прийняття заходів щодо запобігання поширення інфекції.

Детальніше...

Про результати окремих вірусологічних досліджень

Друк
PDF

jenterovirusnaja-infekcija_1.jpgПо мірі зниження бактеріальних та протозойних захворювань в інфекційній патології людини зростає питома вага вірусних інфекцій, в тому числі ентеровірусної етіології. Продовжують реєструватись спорадичні випадки і епідемічні спалахи поліомієлітоподібних захворювань, які викликані вірусами групи -ентеро. Наявність цих вірусів в стічних водах та інших об’єктах є проявами їх розповсюдження в навколишньому середовищі. При контакті людини з забрудненими об’єктами вірогідне інфікування і циркуляція вірусів серед населення. Тому, дуже важливим, з точки зору санітарно-епідеміологічного значення, має вивчення та моніторинг за розповсюдженням ентеровірусів як серед населення так і в об’єктах довкілля.

Вірусологічна лабораторія ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я  України» як єдина лабораторія в області, згідно наказу №96 від 15.04.98 р. МОЗ України «Про удосконалення заходів щодо попередження захворювань на поліомієліт в Україні» проводить лабораторну діагностику ентеровірусних інфекцій та контроль за циркуляцією ентеровірусів серед здорового населення і в об’єктах довкілля.

Детальніше...