Безпечність та якість харчових продуктів

Результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини в області за Іпівріччя2017

Друк

харч продФахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» впродовж Iпівріччя 2017 р. проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини.

Всього досліджено 5120 проб харчових продуктів, зокрема 2869 проб – за санітарно-хімічними показниками та 2251 проба – за мікробіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались відповідно у 1,2% та 1,7% проб проти 1,3% та 0,8% за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічними показниками – у Канівському районі (5,9%), Маніьківському районі (5,0%), м.Ватутіне (4,7%), за мікробіологічними показниками – у Драбівському районі (7,9%), Смілянському (7,1%), м.Черкаси (5,1%).

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 859 проб овочів, відхилення виявлені у 20 (2,3%) пробах: м.Умань, Уманському, Маньківському, Чорнобаївському районах та м.Ватутіне.

На вміст пестицидів досліджено 115 проб харчових продуктів та продовольчої сировини, перевищень допустимих рівнів не виявлено, за радіологічними показниками – 69 проб, без відхилень.

У Iпівріччі 2017 р. лабораторією ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 440 проб харчових продуктів та продовольчої сировини, нестандартних проб не виявлено.

За результатами досліджень надано відповідні рекомендації керівникам підприємств та організацій, власникам продукції.

                            

Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини в області за I квартал

Друк

харч_нікітюк.jpgФахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» впродовж I кварталу 2017 р. проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини.

Всього досліджено 802 проби харчових продуктів, зокрема 182 проби – за санітарно-хімічними показниками та 620 проб – за мікробіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались відповідно у 1,1% та 0,2% проб проти 0,9% та 0,8%  за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічними показниками – у Смілянському районі (4,8%), за мікробіологічними показниками – у Жашківському та Черкаському районах (33,3%).

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 37 проб овочів, відхилень не виявлено. На вміст пестицидів досліджено 62 проби харчових продуктів та продовольчої сировини, перевищень допустимих рівнів не виявлено.

У I кварталі 2017 р. лабораторією ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 324 проби харчових продуктів та продовольчої сировини, нестандартних проб не виявлено.

За результатами досліджень надано відповідні рекомендації керівникам підприємств та організацій, власникам продукції.

Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини в області за 2016 рік

Друк

харч_прод.jpgФахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» впродовж 2016 року проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини.

Всього досліджено 8784 проби харчових продуктів, зокрема 4210 проб – за санітарно-хімічними показниками та 4574 проби – за мікробіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались відповідно у 0,3% та 1,5% проб проти 0,8% та 2,1% у 2015 р.

Найбільша питома вага відхилень від гігієнічних нормативів за санітарно- хімічними показниками реєструвалась у м.Умань (7,5%), Лисянському (4,3%) та Маньківському (0,9%) районах; за мікробіологічними показниками – у мм. Черкаси (2,6%), Сміла (2,5%), Драбівському (3,0%), Жашківському (2,7%), Христинівському (2,1%), Черкаському (1,8%), Катеринопільському (1,7%) районах.

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 843 проби овочів, з яких виявлено 4 відхилення (0,5%) проти 8 (0,7%) у 2015 р. Нестандартні проби овочів за вмістом нітратів виявлялись у м.Умань та Лисянському районі.

На вміст пестицидів досліджено 371 пробу харчових продуктів та продовольчої сировини, перевищення допустимих рівнів виявлено в 3 (0,8%) пробах овочів із Драбівського, Черкаського та Корсунь-Шевченківського районів.

У 2016 р. лабораторією ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 689 проб харчових продуктів та продовольчої сировини, нестандартних проб не виявлено.

Протягом останніх трьох років фіксується чітка тенденція щодо відсутності нестандартних показників у досліджених пробах продовольчої сировини та харчових продуктів на вміст нітрозоамінів, гормональних препаратів, мікотоксинів.

За результатами досліджень надано відповідні рекомендації керівникам підприємств та організацій, власникам продукції.

Здійснення моніторингових досліджень харчових продуктів заплановано і у 2017 р.

Щодо наявності у харчових продуктах генетично-модифікованих організмів

Друк

iStock_000049064400_Medium-300x200.jpgУ зв’язку з прийняттям Верховною Радою України закону України «Про внесення змін до Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» щодо інформування громадян про наявність у харчових продуктах генетично-модифікованих організмів (ГМО) всі харчові продукти повинні маркуватися написом «з ГМО» чи «без ГМО». Відповідно до чинного законодавства таке маркування повинно підтверджуватися лабораторними випробуваннями.

У Черкаській області такі дослідження проводить вірусологічна лабораторія ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" з 2009 року. В ході проведення досліджень були виявлені позитивні результати в зразках сої та кукурудзи. За результатами отриманих даних були направлені листи замовникам для вжиття відповідних заходів.

У 2016 році досліджено 689 зразків продовольчої сировини та харчових продуктів, позитивних результатів не виявлено.