Особливо небезпечні інфекції

МОНІТОРИНГ ЗА ПРИРОДНО-ВОГНИЩЕВИМИ ІНФЕКЦІЯМИ У ІІ КВАРТАЛІ 2017 РОКУ

Друк
PDF

vbirf.jpgФахівці групи спостереження за природно-вогнищевими та трансмісивними інфекціями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» здійснюють постійний моніторинг циркуляції збудників природно-вогнищевих інфекцій в об’єктах довкілля. Основною складовою контролю ситуації щодо особливо небезпечних інфекцій на території області є епізоотологічні обстеження, зокрема:

- облік чисельності та відлов мишоподібних гризунів з метою дослідження на природно-вогнищеві інфекції;

- облік чисельності, відлов та дослідження іксодовий кліщів на туляремію та іксодові кліщові бореліози (хвороба Лайма).

За ІІ квартал 2017 р. обстежено території ензоотичних з туляремії Черкаського і Канівського районів та Звенигородський і Маньківський райони (за епізоотичними показаннями). В природних біотопах відловлено близько 250-ти екз. дрібних ссавців, спостерігається перевищення показників їх багаторічної чисельності у 2 – 3,5 рази практично в усіх обстежених біотопах (лісові масиви, лісосмуги, узбережжя водойм, невгіддя, чагарники тощо).

При дослідженні відловлених дрібних ссавців на природно вогнищеві інфекції визначено серопозитивні на туляремію знахідки від хатньої та жовтогорлих мишей з Черкаського і Канівського районів, що підтверджує циркуляцію збудника на цих територіях, а також на лептоспіроз від жовтогорлої миші з природного осередку туляремії в Канівському районі. Дослідження на даний час продовжуються.

Рання весна сприяла активному виходу з зимової діапаузи іксодових кліщів. Початок активності відмічався вже на початку березня. Весняний пік чисельності майже на всій території області припав на квітень – травень, висока активність зберігається і в теперішній час. Групою спостереження обстежено території лісо-паркових зон м. Черкаси та 12-ти населених пунктів 8-ми адміністративних районів області. Всього за весняний період відловлено 1315 екз. іксодових кліщів, зокрема 1234 – при обліках на «прапор» та 81 – знятих з тварин. Середній індекс чисельності при обліках на «прапор» склав 18,4 на прапоро/км, що перевищує показник минулого року (10,5). При дослідженні кліщів на туляремію збудника цієї інфекції не виявлено. 447 екз. іксодових кліщів, відловлених у природних біотопах на «прапор», досліджено на природну інфікованість бореліями, виявлено 69 (15.4%) позитивних.

Згідно плану моніторингових досліджень, погодженого Черкаською ОДА, зазначена робота буде продовжуватись ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» в осінній період.

Стан моніторингу захворюваності на особливо небезпечні інфекції за 5 місяців 2017 р

Друк
PDF

оні123.jpg

За п’ять місяців поточного року за результатами щомісячного моніторингу захворюваності на особливо небезпечні інфекції, який здійснює ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України», захворювання на такі особливо небезпечні інфекції як сибірка, бруцельоз, висипний тиф, сказ, туляремія, лептоспіроз не реєструвались.

Відзначаєтьсязменшення захворюваності на хворобу Лайма на 2 випадки. Зареєстровано 24 випадки проти 26 за аналогічний період 2016 року (інтенсивні показники – 1,9 та 2,09 на 100 тис. населення).

На активний туберкульоз органів дихання захворюваність зменшилась на 25,6% (197 випадків проти 265), інтенсивний показник становить 15,8 на 100 тис. населення проти 21,3 за аналогічний період 2016 року.

Зменшилась на 23,3%кількість бактеріологічно підтвердженого туберкульозу органів дихання (115 випадків та 150), інтенсивний показник 9,2 проти 12,08 на 100 тис. населення.

Найвищі інтенсивні показники у м.Сміла-26,5, Корсунь-Шевченківському-28,9, Смілянському-27,5,Черкаському-26,5,Тальнівському-26,2, Городищенському-22,2 районах.

Зменшилась на 4,7% ураженість населення педикульозом. Зареєстровано 161 випадок педикульозу проти 169, інтенсивний показник 12,9 проти 13,6. Найвищі показники в мм. Сміла, Ватутіне, Канівському, Кам’янському, Корсунь - Шевченківському районах.

Стан захворюваності на особливо небезпечні інфекції в області знаходиться на особливому контролі відділення ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Епідемічна та епізоотична ситуація зі сказу у першому кварталі 2017 року

Друк
PDF

антирабічна.jpg

За результатами моніторингу за епідемічною та епізоотичною ситуацією щодо сказу, який здійснює ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України», випадків захворювання на сказ серед людей в області в поточному році не зареєстровано. Водночас зареєстровано 35 поодиноких випадків сказу серед тварин проти 30 за аналогічний період 2016р. Лабораторно підтверджено сказ у 16 собак, 8 котів та 11 диких звірів.

Найбільшого поширення епізоотія набула в Корсунь-Шевченківському, Черкаському, Канівському, Шполянському, Тальнівському районах.

Кількість осіб, які звернулись за антирабічною допомогою збільшилась  на 42,6% в порівнянні з І кварталом минулого року. За антирабічною допомогою звернулося 492 особи, з них з легкими пошкодженнями-195, середньої важкості-154, тяжкі покуси-126.

Показник звернення за антирабічною допомогою значно нижчий за обласний в Городищенському, Маньківському, Лисянському, Золотоніському, Христинівському, районах.

Антирабічні щеплення призначені 154 особам (31,3%) з яких повністю отримали щеплення - 80 осіб, перебувають в стадії щеплення - 60, перервано самостійно - 4 ( м. Сміла).

Продовжують реєструватися випадки відмов від призначених щеплень, кількість яких залишилась майже на рівні минулого року і становить 6 проти 7 випадків.

Враховуючи погіршення епізоотичної ситуації щодо сказу на території області, труднощі регулювання чисельності бездомних тварин у населених пунктах і диких тварин у мисливських та лісових угіддях, епідемічний прогноз щодо захворюваності людей на сказ залишається неблагополучним.

З огляду на викладене вище організація та проведення заходів щодо попередження сказу серед людей потребують епіднагляду за участю відповідних зацікавлених служб і відомств.

Стан надання антирабічної допомоги в області знаходиться на особливому контролі відділення ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України».

Стан моніторингу захворюваності на особливо небезпечні інфекції за 4 місяці 2017р

Друк
PDF

оні05.2017.jpgЗа чотири місяці поточного року за результатами щомісячного моніторингу захворюваності на особливо небезпечні інфекції, який здійснює ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України», захворювання на такі особливо небезпечні інфекції як сибірка, бруцельоз, висипний тиф, сказ, туляремія, лептоспіроз не реєструвались.

Відзначається збільшення захворюваності на хворобу Лайма на 2 випадки. Зареєстровано 9 випадків проти 7 за аналогічний період 2016 року (інтенсивні показники – 0,7 та 0,6 на 100 тис. населення).

На активний туберкульоз органів дихання захворюваність зменшилась на 29,6% (157 випадків проти 223), інтенсивний показник становить 12,6 на 100 тис. населення проти 17,9 за аналогічний період 2016 року.

Зменшилась на 29,8% кількість бактеріологічно підтвердженого туберкульозу органів дихання (87 випадків та 124), інтенсивний показник 7,0 проти 9,9 на 100 тис. населення.

Найвищі інтенсивні показники у м. Сміла - 22,2, Корсунь-Шевченківському - 26,7, Тальнівському - 23,3, Кам’янському - 21,8, Смілянському - 21,4, Черкаському - 18,6, Уманському - 18,4 районах.

Зменшилась на 7,4% ураженість населення педикульозом. Зареєстровано 151 випадок педикульозу проти 163, інтенсивний показник 12,2 проти 13,1. Найвищі показники в мм. Сміла, Ватутіне, Канівському, Кам’янському, Корсунь - Шевченківському районах.

Стан захворюваності на особливо небезпечні інфекції в області знаходиться на особливому контролі відділення ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України».

Моніторинг за природно-вогнищевими інфекціями в I кварталі 2017 року

Друк
PDF

Фахівцями групи спостереження за природно-вогнищевими та трансмісивними інфекціями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» здійснюється постійний моніторинг циркуляції збудників природно-вогнищевих інфекцій в об’єктах довкілля. Однією з основних складових контролю за цією ситуацією є епізоотологічні обстеження території області. Зимово-весняний комплекс робіт включає:

- відбір проб води та збір пелеток хижих птахів для дослідження на туляремію;

- облік чисельності та відлов дрібних ссавців з метою дослідження на природно-вогнищеві інфекції.

За І квартал 2017 р. відібрано 55 проб води для дослідження на туляремію з річок Кропивна, Тясмин, Суба, Вільшанка, Ірдинка та ставків у Золотоніському, Чорнобаївському, Кам’янському, Чигиринському та Черкаському районах. Збудника туляремії не виявлено.

Збором пелеток хижих птахів охоплено 23 населених пункти 11-ти адміністративних районів області, зокрема мм. Черкаси, Сміла, Золотоноша, Шпола, Кам’янка, Городище, селища міського типу та сільські населені пункти. Досліджено більше 700 екз. пелеток, з яких близько 6,5% мають антиген збудника туляремії. Досить високі титри антигену(1:40 – 1:80) в пелетках, які зібрані у Черкаському та Чигиринському районах, свідчать про нещодавній перебіг епізоотії туляремії серед мишоподібних гризунів.

Детальніше...