Особливо небезпечні інфекції

Моніторингові дослідження циркуляції збудників природно-вогнищевих захворювань у Черкаській області

Друк
PDF

19122017.jpgЗа останні роки на території області спостерігається активізація природних осередків таких небезпечних для людини природно-вогнищевих (зоонозних) захворювань, як туляремія, кишкові ієрсиніози, псевдотуберкульоз тощо. Причиною такого явища є екологічні зміни, які, зокрема, сприяють збільшенню кількості кліщів, комарів та мишоподібних гризунів – носіїв цих інфекцій, профілактика яких є актуальною проблемою у наш час.

За осінній період 2017 року з метою моніторингу циркуляції збудників природно-вогнищевих (зоонозних) інфекцій в об’єктах довкілля, групою спостереження за цими інфекціями проведені епізоотологічні обстеження окремих територій 10-ти адміністративних районів області, основною складовою яких були: облік чисельності з відловом дрібних ссавців та відбір проб ґрунту з подальшим дослідженням матеріалу в лабораторії особливо небезпечних інфекцій Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

За результатами проведеної роботи групою відловлено близько 670 екземплярів мишоподібних гризунів та відібрано 6 проб ґрунту.

При лабораторному дослідженні дрібних ссавців виявлені носії туляремії (3,28%), псевдотуберкульозу і кишкових ієрсиніозів (2,82%) у Звенигородському, Маньківському, Золотоніському, Чорнобаївському, Тальнівському, Жашківському, Лисянському та К-Шевченківському районах.

Проведений моніторинг та лабораторні дослідження свідчать про наявність на території області ензоотичних щодо природно-вогнищевих інфекційних хвороб територій, існування яких підтримується відповідними ландшафтними та сприятливими погодними умовами, а також резервуарів і переносників збудників.

Вище наведене свідчить про:

 - необхідність подальшого удосконалення та проведення постійного епідеміологічного та епізоотологічного моніторингу з лабораторною діагностикою природно-вогнищевих інфекційних хвороб;

-  необхідність тісної співпраці фахівців лабораторного центру з Управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарії Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області та його лабораторними підрозділами, органами виконавчої влади, зацікавленими відомствами щодо необхідності проведення заходів боротьби з природно-вогнищевими інфекційними хворобами.

Стан моніторингу захворюваності на особливо небезпечні інфекції за 11 місяців 2017

Друк
PDF

06122017.pngЗа 11 місяців поточного року за результатами щомісячного моніторингу захворюваності на особливо небезпечні інфекції, який здійснює Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України», захворювання на такі особливо небезпечні інфекції як сибірка, бруцельоз, висипний тиф, сказ, туляремія, лептоспіроз не реєструвались.

Відзначаєтьсязбільшення захворюваності на хворобу Лайма на 83.6 %. Зареєстровано 314 випадків проти 171 за аналогічний період 2016 року (інтенсивні показники – 25.3 та 13,8 на 100 тис. населення).

На активний туберкульоз органів дихання захворюваність зменшилась на 8.6% (499 випадків проти 546), інтенсивний показник становить 40.2 на
100 тис. населення проти 44.01 за аналогічний період 2016 року.

Детальніше...

Про результати обліку чисельності дрібних ссавців в осінній період 2017 року по Черкаській області

Друк
PDF

02112017.jpgПрофілактика природно-вогнищевих інфекцій - актуальна проблема сьогодення. Протягом останніх років в області спостерігається активізація як природних осередків таких небезпечних для людини зооантропонозів, як туляремія, лептоспіроз, хвороба Лайма, так і реєстрація циркуляції їх збудників на так званих «вільних» територіях, що може бути обумовлено, зокрема, значною чисельністю мишоподібних гризунів через незадовільне проведення дератизаційних робіт.

За осінній період 2017 року, з метою моніторингу циркуляції збудників зооантропонозних інфекцій в довкіллі, групою лабораторного спостереження за природно-вогнищевими та трансмісивними інфекціями Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проведені епізоотологічні обстеження окремих територій Чорнобаївського, Золотоніського, Жашківського, Лисянського, Тальнівського, Звенигородського, Шполянського, Городищенського та К-Шевченківського районів з обліком чисельності та відловом мишоподібних гризунів для подальшого їх дослідження в лабораторії особливо небезпечних інфекцій.

За результатами проведеної роботи відловлено близько 460 екземплярів гризунів та відібрано 6 проб ґрунту. Середня чисельність дрібних ссавців буда досить значною і складала 20,7% на 100 пастко/діб, в окремих лісових масивах перевищувала 50,0%, що на рівні показників минулого року.

В даний час проводяться дослідження польового матеріалу в лабораторії особливо небезпечних інфекцій. Результати будуть представлені по їх закінченні.

Стан моніторингу захворюваності на особливо небезпечні інфекції за 10 місяців 2017 року

Друк
PDF

07112017jjys.jpgЗа 10 місяців поточного року за результатами щомісячного моніторингу захворюваності на особливо небезпечні інфекції, який здійснює ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України», захворювання на такі особливо небезпечні інфекції як сибірка, бруцельоз, висипний тиф, сказ, туляремія, лептоспіроз не реєструвались.

Відзначається збільшення захворюваності на хворобу Лайма на 77,7 %. Зареєстровано 295 випадків проти 166 за аналогічний період 2016 року (інтенсивні показники – 23,8 та 13,4 на 100 тис. населення).

На активний туберкульоз органів дихання захворюваність зменшилась на 10,5 % (451 випадок проти 504), інтенсивний показник становить 36,4 на
100 тис. населення проти 40,6 за аналогічний період 2016 року.

Детальніше...

Стан моніторингу захворюваності на особливо небезпечні інфекції за 9 місяців 2017 року

Друк
PDF

оні111017.pngВпродовж 9 місяців поточного року за результатами щомісячного моніторингу захворюваності на особливо небезпечні інфекції, який здійснює Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони зхдоров'я України», захворювання на такі особливо небезпечні інфекції як сибірка, бруцельоз, висипний тиф, сказ, туляремія, лептоспіроз не реєструвались.

Відзначається збільшення захворюваності на хворобу Лайма на 71,2%. Зареєстровано 267випадків проти 156 за аналогічний період 2016 року (інтенсивні показники – 21,5 та 12,6 на 100 тис. населення).

На активний туберкульоз органів дихання захворюваність зменшилась на 11,2% (403 випадків проти 454), інтенсивний показник становить 32,3 на 100 тис. населення проти 36,6 за аналогічний період 2016 року.

Зменшилась на 13,04%кількість бактеріологічно підтвердженого туберкульозу органів дихання (240 випадки та 276), інтенсивний показник 19,3 проти 22,3 на 100 тис. населення.

Найвищі інтенсивні показникина 100 тис. населення у Корсунь-Шевченківському - 64,6, Тальнівському - 56,1, Смілянському - 50,5, Христинівському - 42,7, Кам’янському - 39,9, Городищенському - 39,4, Уманському - 38,2, Канівському - 37,9 районах,м.Сміла- 60,0.

Зменшилась на 6,4% ураженість населення педикульозом. Зареєстровано 263 випадки педикульозу проти 281, інтенсивний показник 21,2 проти 22,7. Найвищі показники в мм. Сміла, Ватутіне, Канівському, Кам’янському, Чигиринському та Шполянському районах.

Стан захворюваності на особливо небезпечні інфекції в області знаходиться під пильним контролем відділення особливо небезпечних інфекцій Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України».