Інформація для населення

 pravec na sayt

У Черкаській області зареєстровано випадок правця у 13-річної жительки Уманського району. Потерпілу шпиталізували до КНП «Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради». Їй надають кваліфіковану медичну допомогу.

При проведенні епідрозслідування встановлено, що дівчинка отримала травму та не була щеплена проти правця відповідно до Календаря профілактичних щеплень.

Фахівцями ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проведено комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів, а також необхідних лабораторних досліджень.

Детальніше...

Радон є радіоактивним інертним газом. Найбільші рівні радону зустрічаються у водах, які омивають кристалічні породи високої тріщинуватості з високим вмістом радію, а також піски, в яких відбулося перевідкладення радію, вимитого раніше із кристалічних порід. Підземна вода накопичує радон з великих масивів геологічних кристалічних порід. Вплив радону із води практично зводиться до його інгаляційного надходження і опромінення легенів.

Радон що знаходиться у питній воді становить двояку небезпеку:

– по-перше, вживання такої води може викликати появу злоякісних пухлин шлунку і нирок;

– по-друге, існує небезпека від вдихання повітря, куди переходить радон з води, особливо у ванній кімнаті і на кухні.

Детальніше...

 vpl

Чи знаєте ви, що 97% випадків раку шийки матки можна запобігти вакцинацією? Ні, вакцини від раку ще не винайшли. Натомість у нас є вакцини проти вірусів, які можуть призвести до його розвитку, – вірусів папіломи людини (ВПЛ).

Детальніше...

 skaz sayt

Цього року в Черкаській області уже зафіксовано 16 випадків сказу серед тварин. Укус зараженої сказом тварини є смертельно небезпечним для людини. Як вберегтися від укусів тварин, яка ситуація зі сказом в області та що робити після того, як покусала тварина, – про це розповіли фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Детальніше...

 grvi01

Для вас це може бути несподіванкою, але «звичайні» гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) вбивають майже 2 мільйони людей на рік. Це – четверта за поширеністю причина смерті у світі. Пневмококова пневмонія залишається одним з основних ускладнень при ГРВІ.

Детальніше...

insult

Інсульт – це небезпечне захворювання, що розвивається навіть у молодому віці та призводить до смерті, інвалідизації або значно погіршує якість життя. Тяжкі наслідки інсульту лягають тягарем не лише на людину, яка переносить захворювання, а й на членів її родини та суспільство.

Детальніше...

409012687 835926348561583 7722605562863384408 n

Сказ – це вірусне захворювання, яке має найвищий рівень смертності серед усіх інфекційних хвороб для людини. Вірус сказу вражає центральну нервову систему і після появи симптомів без вчасно розпочатого лікування стає невиліковним – 100% хворих людей помирають.

Як запобігти сказу?

  • Вакцинувати домашніх тварин.
  • Триматися і тримати домашніх улюбленців якнайдалі від диких тварин.
  • Невідкладно – до появи симптомів – звертатися по медичну допомогу після потенційно небезпечного контакту з твариною.

Детальніше...

 pravec

Правець – це надзвичайно небезпечна хвороба. Інфекція вражає нервову систему та призводить до судом та спазмів м’язів по всьому тілу і навіть за умови вчасного лікування часто закінчується смертю.

Детальніше...

chornobay

Фахівчині Чорнобаївського відділення Золотоніського районного відділу Черкаського обласного ОЦКПХ Надія Тупик та Тетяна Труш відвідали Лукашівський навчально-виховний комплекс Чорнобаївської селищної ради.

Детальніше...

5464e49a3f16fb734ebd716067191622

Із початком повномасштабного вторгнення в Україну кожен із нас пережив емоційне виснаження.

Війна — надзвичайно складне випробування для нашого ментального здоров’я, наслідки якого ми можемо відчувати ще багато років після її закінчення.

У кожного українця з перших днів війни була різна реакція на стрес:

  •  Реакції «бий» (пішли на фронт захищати країну, почали волонтерити тощо).
  •  У інших була реакція «біжи» (поїхали у безпечне місце, аби захистити себе та своїх близьких).
  •  Була і реакція «завмри» (ховалися у будинках у надії, що все це швидко закінчиться).

Детальніше...

 monte01

Фахівці Монастирищенського відділення Уманського міськрайонного відділу Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб організували виїзну вакцинальну сесію у Монастирищенській громаді.

Детальніше...

 428631775 7327800843962075 7763100636703445056 n

Співпраця Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб зі школами Черкас щодо формування здорових звичок у харчуванні школярів продовжується.

Лікарка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань Центру Алла Балабан взяла участь у заході присвяченому Дню капусти, який відбувся у Черкаській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №13 серед школярів та педагогічних працівників.

Детальніше...

 dopys 1

За даними ВООЗ, інсульт є другою причиною смерті людей віком старше 60 років і п’ятою – людей віком 15–59 років. На жаль, інсульт – це не далека і випадкова проблема, а захворювання, з яким може зіштовхнутись кожен. Щороку понад 100 тисяч українців втрачають життя через інсульт, третина з них – молодше 65 років.

Детальніше...

efir

За минулий тиждень у області зареєстровано 8432 випадки захворювань на грип та ГРВІ, 48% з них – діти до 17 років. Понад половина захворілих – жителі Черкаського району, ще 30% – жителі міста Черкаси. Про це у програмі «Актуальна розмова» на ТРК «ВІККА» розповів головний державний санітарний лікар Черкаської області Володимир Папач.

Детальніше...