Інформація для населення

 tuberkulsayt

Люди, у яких діагностували туберкульоз, можуть лікуватись стаціонарно в медичному закладі або амбулаторно, тобто вдома під контролем лікаря. У більшості випадків люди з туберкульозом лікуються амбулаторно з першого дня захворювань. Це ефективно і безпечно для навколишніх, якщо так визначив лікар.

Детальніше...

yanovska

Лікарка-бактеріологиня Світлана Притула Чигиринського відділення Черкаського обласного ЦКПХ взяла участь в Першому конгресі з питань протидії поширенню антимікробних препаратів в Україні, який відбувся у Львові.

Головними темами заходу були:

• адміністрування антимікробних препаратів у закладах охорони здоров’я, підходи до раціонального використання АМП при лікуванні стаціонарних хворих;

• використання локального мікробіологічного моніторингу (кумулятивних антибіотикограм) для клінічних потреб та потреб епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами, пов’язаними з наданням медичної допомоги;

Детальніше...

 sil

Щорічно у другий тиждень березня відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про сіль, метою якого є залучення суспільства до зменшення вживання солі у раціоні задля покращення здоров’я.

Жити зовсім без солі не можна, але часто ми споживаємо більше, ніж потрібно. Згідно з тарілкою здорового харчування, яка створена експертами Гарвардської школи громадського здоров’я, – норма солі для дорослих до 5-ти г на день (1 чайна ложка), для дітей норма від 2-х до 4-х грам. Не можна говорити, що сіль взагалі шкідлива, шкідливе саме вживання її понад міру. Треба пам’ятати, що сіль знаходиться майже в кожному продукті, який ви вживаєте.

Детальніше...

tuberk

Вважається, що більша частина населення України до 14-річного віку вже інфікована туберкульозом. Це не обов’язково означає, що ці люди захворіють на активний туберкульоз. Проте ризик значно збільшується, якщо імунна система людини послаблена стресом, соціальними негараздами, поганим харчуванням, чи погіршенням умов проживання.

У просвітницькому ролику, створеному проектом USAID «Посилення контролю за туберкульозом в Україні» у партнерстві з МОЗ України «Туберкульоз: знай, стережись, не бійся» наводяться ознаки хвороби, при наявності яких слід терміново звернутися до лікаря, та даються корисні поради із профілактики захворювання.

Детальніше...

430123551 456937489991418 3233833914658197444 n

Деменція — це синдром, який впливає на роботу мозку. Основними його симптомами є проблеми з пам’яттю, мисленням, мовленням і виконанням повсякденних завдань. Також у людей з деменцією бувають зміни емоційного стану, сприйняття і поведінки.

Деменція може розвиватися в організмі людини роками й навіть десятиліттями до появи перших симптомів.

Детальніше...

chygyrun 

Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб спільно з колегами Чигиринського відділення, регіональною координаторкою Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» та представниками обласного контактного центру ОДА, за сприяння Черкаської міської ради минулого тижня організували інформаційно-просвітницькі зустрічі для внутрішньо переміщених осіб у Чигирині. Заходи проводилися у межах виїзної акції «Дбаємо про здоров’я разом».

Детальніше...

 photo 2024-03-11 14-20-15

Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб продовжує промоцію культури формування здорових звичок харчування у школярів.

Фахівчиня обласного ЦКПХ Алла Балабан долучилася до заходу «День яблука» у Черкаській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №13 серед школярів та педагогічних працівників.

Детальніше...

 bczh

Туберкульоз залишається найактуальнішою проблемою охорони здоров’я і входить до 10-ти найбільш смертельних хвороб. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я з 1993 року туберкульоз є глобальною загрозою для здоров’я всього світу.

В Україні у 1995 році була проголошена епідемія туберкульозу. Зараз Україна належить до групи країн з високим рівнем захворюваності на цю недугу. Другий рік повномасштабної війни ще більш ускладнює ситуацію з цим небезпечним захворюванням.

В умовах епідемії відбувається високе інфікування дітей. Смерть дітей в більшості випадків обумовлена розвитком туберкульозного менінгіту та дисемінованою формою захворювання.

Детальніше...

 photo 2024-03-11 11-59-05

Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з фахівцями Чигиринського відділення Черкаського міськрайонного відділу Центру та колегами з ЦПМСД провели профілактично-вакцинальну кампанію «Дбаємо про здоров’я разом» у Чигирині.

Минулого тижня вакцинобусом обласного Центру бригада фахівців спочатку відвідала територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чигиринської міської ради. У цьому Терцентрі проживають люди поважного віку, з інвалідністю та ті, які через війну чи інші складні умови життя потребують притулку та соціальної допомоги.

Детальніше...

 gryp

Поєднувати різні щеплення в один день не тільки безпечно, а ще й зручно, особливо дітям.

Вакцини, якими щеплюють від грипу в Україні, є інактивованими вакцинами (неживими), і їх можна поєднувати з усіма іншими вакцинами. Винятком є вакцина БЦЖ, якою вакцинують дітей ще в пологовому будинку – її не поєднують з іншими щепленнями.

Детальніше...

 01

Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб взяли участь у 91 комісійному моніторинговому обстеженні місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб у територіальних громадах області. Така робота спеціалістами Центру проводиться відповідно до Плану проведення обстеження (моніторингу) дотримання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних умов у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб на 2023 рік, затвердженого ОВА.

Під час таких візитів посилена увага приділялась вакцинальному статусу, моніторингу санітарно-гігієнічних, протиепідемічних умов, житлово-комунального стану, санітарно-побутового забезпечення місць проживання внутрішньо переміщених осіб тощо.

Детальніше...

 ins3

Інсульт може серйозно вплинути на роботу мозку через порушення кровопостачання в одній з його частин. Здоровий спосіб життя та правильно підібрана їжа допоможуть підтримати ефективну роботу мозку та серцево-судинної системи, знизити ризик розвитку інсульту.

До свого раціону слід включити:

Детальніше...

 vpl

Більшість людей з вірусом папіломи людини (ВПЛ) не знають, що вони інфіковані, у них немає жодних симптомів хвороби або проблем зі здоров’ям внаслідок інфікування. Деякі люди розуміють, що у них є ВПЛ, коли з’являються генітальні бородавки, кондиломи тощо. Це основний симптом папіломавірусу у жінок та чоловіків. Жінки можуть дізнатися, що вони заражені ВПЛ, коли отримують результат тесту ПАП (під час скринінгу РШМ). Деякі люди, на жаль, дізнаються про зараження, коли у них виникають серйозніші проблеми, зокрема онкологічні.

Як відомо, від онкогенних типів вірусу папіломи людини наявна вакцина. За останніми даними вона ефективно запобігає хворобам, які викликають ВПЛ. Захист після вакцинації навіть через 12 років залишався високим, без ознак зниження.

Детальніше...

 tuberkulyoz

Туберкульоз виліковний, якщо вчасно діагностувати його, пройти повний курс терапії та дотримуватися всіх рекомендацій медиків. На початку 2023 року в Україні оновили стандарти медичної допомоги при туберкульозі, щоб вони відповідали останнім рекомендаціям ВООЗ.

Пріоритетним та першочерговим методом діагностики є мікробіологічний тест  для якого пацієнт здає мокротиння, оскільки він дозволяє правильно встановити діагноз та якнайшвидше призначити ефективну схему лікування.

Детальніше...