Інформація для населення

 photo 2024-03-11 14-20-15

Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб продовжує промоцію культури формування здорових звичок харчування у школярів.

Фахівчиня обласного ЦКПХ Алла Балабан долучилася до заходу «День яблука» у Черкаській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №13 серед школярів та педагогічних працівників.

Детальніше...

 bczh

Туберкульоз залишається найактуальнішою проблемою охорони здоров’я і входить до 10-ти найбільш смертельних хвороб. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я з 1993 року туберкульоз є глобальною загрозою для здоров’я всього світу.

В Україні у 1995 році була проголошена епідемія туберкульозу. Зараз Україна належить до групи країн з високим рівнем захворюваності на цю недугу. Другий рік повномасштабної війни ще більш ускладнює ситуацію з цим небезпечним захворюванням.

В умовах епідемії відбувається високе інфікування дітей. Смерть дітей в більшості випадків обумовлена розвитком туберкульозного менінгіту та дисемінованою формою захворювання.

Детальніше...

 photo 2024-03-11 11-59-05

Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з фахівцями Чигиринського відділення Черкаського міськрайонного відділу Центру та колегами з ЦПМСД провели профілактично-вакцинальну кампанію «Дбаємо про здоров’я разом» у Чигирині.

Минулого тижня вакцинобусом обласного Центру бригада фахівців спочатку відвідала територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чигиринської міської ради. У цьому Терцентрі проживають люди поважного віку, з інвалідністю та ті, які через війну чи інші складні умови життя потребують притулку та соціальної допомоги.

Детальніше...

 gryp

Поєднувати різні щеплення в один день не тільки безпечно, а ще й зручно, особливо дітям.

Вакцини, якими щеплюють від грипу в Україні, є інактивованими вакцинами (неживими), і їх можна поєднувати з усіма іншими вакцинами. Винятком є вакцина БЦЖ, якою вакцинують дітей ще в пологовому будинку – її не поєднують з іншими щепленнями.

Детальніше...

 01

Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб взяли участь у 91 комісійному моніторинговому обстеженні місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб у територіальних громадах області. Така робота спеціалістами Центру проводиться відповідно до Плану проведення обстеження (моніторингу) дотримання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних умов у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб на 2023 рік, затвердженого ОВА.

Під час таких візитів посилена увага приділялась вакцинальному статусу, моніторингу санітарно-гігієнічних, протиепідемічних умов, житлово-комунального стану, санітарно-побутового забезпечення місць проживання внутрішньо переміщених осіб тощо.

Детальніше...

 ins3

Інсульт може серйозно вплинути на роботу мозку через порушення кровопостачання в одній з його частин. Здоровий спосіб життя та правильно підібрана їжа допоможуть підтримати ефективну роботу мозку та серцево-судинної системи, знизити ризик розвитку інсульту.

До свого раціону слід включити:

Детальніше...

 vpl

Більшість людей з вірусом папіломи людини (ВПЛ) не знають, що вони інфіковані, у них немає жодних симптомів хвороби або проблем зі здоров’ям внаслідок інфікування. Деякі люди розуміють, що у них є ВПЛ, коли з’являються генітальні бородавки, кондиломи тощо. Це основний симптом папіломавірусу у жінок та чоловіків. Жінки можуть дізнатися, що вони заражені ВПЛ, коли отримують результат тесту ПАП (під час скринінгу РШМ). Деякі люди, на жаль, дізнаються про зараження, коли у них виникають серйозніші проблеми, зокрема онкологічні.

Як відомо, від онкогенних типів вірусу папіломи людини наявна вакцина. За останніми даними вона ефективно запобігає хворобам, які викликають ВПЛ. Захист після вакцинації навіть через 12 років залишався високим, без ознак зниження.

Детальніше...

 tuberkulyoz

Туберкульоз виліковний, якщо вчасно діагностувати його, пройти повний курс терапії та дотримуватися всіх рекомендацій медиків. На початку 2023 року в Україні оновили стандарти медичної допомоги при туберкульозі, щоб вони відповідали останнім рекомендаціям ВООЗ.

Пріоритетним та першочерговим методом діагностики є мікробіологічний тест  для якого пацієнт здає мокротиння, оскільки він дозволяє правильно встановити діагноз та якнайшвидше призначити ефективну схему лікування.

Детальніше...

 01

У Черкаському обласному центрі контролю та профілактики хвороб під головуванням генерального директора, головного державного санітарного лікаря області Володимира Папача відбулася нарада з керівниками відокремлених структурних підрозділів. Під час наради підбили підсумки діяльності Центру в 2023 році та окреслили завдання, на яких слід зосередитись цього року.

Детальніше...

 417508385 451029087248925 303305509012627415 n

На початку березня відзначається День обізнаності про самоушкодження. Його головна мета – привернути увагу до проблеми аутоагресії, сприяти розумінню та співчуттю до людей, які мають прояви такої поведінки, та спонукати їх звертатися за допомогою.

Самоушкоджувальна поведінка (cелфхарм, self-harm) – будь-яка поведінка, під час якої людина завдає собі шкоди, намагаючись впоратися зі складними емоціями, переживаннями та спогадами.

Важливим також є той факт, що більшість людей, які вчиняють такі дії, не хочуть та не планують завдати собі смертельної шкоди. Однак, не варто недооцінювати небезпеку від таких дій, адже самоушкодження може призвести й до суїцидальної поведінки.

Детальніше...

 ozhyrinnia

4 березня – Всесвітній день боротьби з ожирінням. Наразі у всьому світі ожиріння прийняло форму епідемії. Це глобальна й комплексна проблема громадського здоров’я, яка призводить до скорочення тривалості життя і є фактором ризику низки хронічних захворювань. Зокрема, ожиріння може викликати серцево-судинні захворювання, діабет, щонайменше 12 видів раку, захворювання печінки й органів дихання, а також може впливати на психічне здоров’я.

Детальніше...

430550695 838491678305050 1340983055563811775 n

Відчуття тривоги виникає коли людина починає переживати і тривожитися через деякі обставини в житті. Це абсолютно обґрунтоване відчуття, адже людина за допомогою нього може сховатися від небезпеки і згуртуватися, аби захистити себе при потребі. Особливо зараз, в умовах війни українцям притаманно переживати та тривожитись надмірно. Тож, відчуття тривоги саме по собі не робить людину тривожною, і не є підставою для діагнозу «тривожний розлад».

Але, діагностувати генералізований тривожний розлад можна у разі якщо у вас:

  • непідконтрольні вам тривога та відчуття страху в цілому, без конкретної причини;
  • упродовж останніх півроку було значно більше днів у такій тривозі, аніж без неї;
  • протягом цього часу постійно були бодай кілька разів:

Детальніше...

 slukh

Для всіх нас можливість чути настільки природне почуття, що ми сприймаємо його як належне. Справжню ціну слуху знають ті, хто з якихось причин його втратив – у всьому світі таких людей більше 360 мільйонів. Тому, втрата слуху вважається однією з найпоширеніших причин сенсорної інвалідності.

Детальніше...

 429783699 837684208385797 9025737278672297674 n

Туберкульоз — інфекційне захворювання з аерогенним шляхом передачі. Інфекційні частинки передаються від людини до людини через повітря при кашлі, чханні, розмові чи співі.

Ризик проникнення мікобактерії у легені здорової людини залежить від концентрації інфекційних частинок у повітрі та тривалості вдихання зараженого повітря.

При потраплянні мікобактерії в організм людини туберкульоз найчастіше не розвивається через реакцію імунної системи, та коли ця реакція слабка, розвивається активне захворювання.

За даними Центру громадського здоров’я України, у 2023 році в Україні зареєстрували 19 851 людину, хвору на ТБ, серед них: діти віком 0-14 років  – 639 осіб; підлітки віком 15-17 років – 196 осіб.

Детальніше...