Інформація для населення

serce

У переддень Всесвітнього дня здоров'я фахівці Черкаського обласного центру контролбю та профілактики хвороб інформують, що в Черкаській області має місце від’ємний рівень природного приросту населення, зумовлений низькою народжуваністю та високою загальною смертністю.

Смертність та від’ємний приріст населення пояснюються віковою структурою населення області (значна кількість людей старшого віку, особливо в селах), незадовільною економічною ситуацією та процесами міграції за кордон із початку повномасштабного вторгнення. А також тим, що частина населення області проживає в зоні посиленого радіологічного контролю та негативного впливу факторів навколишнього середовища.

У 2023 році зросла загальна неінфекційна захворюваність населення області на 6,4% проти 2022 року, зокрема зросла первинна захворюваність населення на 11,2%.

Детальніше...

 434415020 901527098681751 3971832048709259263 n

Сила слова допомагає подолати стрес, почуватися краще і вчитися мислити позитивно. Спробуєте?

Навіть якщо наразі не знаєте, що собі сказати, ми зібрали фрази-мотиватори, які стануть в нагоді. Їх можна говорити собі біля дзеркала зранку, шепотіти у складний момент, подумки повторювати під час прогулянки та періодично нагадувати дітям.

Детальніше...

 zdorovya

Щороку, починаючи з 1950 року, 7 квітня люди в усьому світі відзначають Всесвітній день здоров'я, метою якого є підкреслити важливість здоров’я кожної людини і людства в цілому. Саме тоді було засновано Всесвітню організацію охорони здоров'я в межах ООН (ВООЗ). У наш час здоров’я – це не відсутність хвороб, а фізична, психологічна, соціальна гармонія людини, її доброзичливе ставлення як до інших людей, так і до навколишнього середовища. Згідно з даними вчених, здоров’я залежить від багатьох чинників: більше ніж на 50% воно обумовлене способом життя людини, близько 40% – соціальними й природними умовами життя, 10% становить спадковість.

Детальніше...

 skarlatyna

У Черкаській області нестійка епідемічна ситуація із захворюваністю на скарлатину.

Загалом із початку 2024 року на Черкащині було зареєстровано 363 випадки скарлатини (31,4 на 100 тисяч населення). А це на 5,3% перевищує минулорічний показник. Переважна більшість захворілих – це діти до 17 років (98,8%). А найбільш вразливою категорією, як і в минулі роки, є вікова група 5-9 років (60%), зокрема діти, які відвідують дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади. Поодинокі випадки скарлатини реєструвались майже на всіх адміністративних територіях, у різних групах та класах, що є характерним серед захворювань, які щороку фіксуються на території області. Фахівці ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» координують та безпосередньо беруть участь у проведенні епідеміологічного обстеження кластерів скарлатини. В закладах освіти, де є випадки цієї недуги, проводяться посилені протиепідемічні заходи.

Детальніше...

 434876044 470036888681478 398839567957449924 n

Програма покращення гігієни рук стала серйозним викликом для багатьох керівників відділів інфекційного контролю та координаторів з гігієни рук протягом останніх років. Ми розшукуємо тих, хто сміливо прийняв виклик і отримав результат!

Центр громадського здоров'я спільно з Бюро ВООЗ в Україні оголошує конкурс серед закладів охорони здоров'я, які досягли успіхів у впровадженні гігієни рук.

Детальніше...

 gor01

На завершення місячника боротьби з туберкульозом фахівці Городищенського відділення Черкаського міськрайонного відділу Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб провели інформаційно-просвітницькі заходи. Було охоплено питання захворюваності, профілактики, діагностики та лікування туберкульозу.

Детальніше...

 sam

Самоушкодження пов’язане із завданням людиною собі певної шкоди, коли вона намагається впоратися зі складними емоціями, переживаннями та спогадами. Зокрема, може йтися про завдання собі порізів, опіків, синців та інших несуїцидальних ушкоджень.

Водночас, самоушкодження не є позитивним способом вирішення особистих проблем. Якщо ви завдаєте собі шкоди, пам’ятайте, що зупинитися може бути важко, особливо коли ви схвильовані або засмучені.

Детальніше...

 zven

Минулого тижня вакцинальний автобус Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб вирушив до Звенигородського будинку-інтернату для інвалідів та престарілих. Тут фахівці Центру спільно з колегами Звенигородського районного відділу та вакцинальною бригадою Звенигородського ЦПМСД провели профілактично-вакцинальний захід «Дбаємо про здоров’я разом».

Детальніше...

 autyzm

2 квітня у світі відзначають Всесвітній день поширення інформації про проблеми аутизму, цей день запроваджений рішенням Генасаблеї ООН у 2007 році.

Аутизм (розлади аутистичного спектру (РАС) – це стан, який виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вродженим та всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування. Його неможливо вилікувати, проте з часом можна скоригувати і адаптувати людину до соціального життя.

За оцінками ВООЗ, 1 дитина із 160 має якийсь із розладів аутистичного спектру. В Україні з 2008 по 2013 рік за даними МОЗ України захворюваність на розлади зі спектру аутизму зросла в 3,8 разів з 2,4 до 9,1 на 100 000 дитячого населення.

Детальніше...

 pyl

1 квітня 2024 року хвиля тепла із західного Середземномор’я принесла до України аномально високі температури повітря, захопивши ще й пил із Сахари. Через це в низці областей, зокрема і на Черкащині, спостерігається погіршення якості атмосферного повітря. 

Таке метеорологічне явище шкідливе для людей із респіраторними та алергічними захворюваннями, осіб літнього віку та дітей.

Детальніше...

 mg 9954 

У Черкаському обласному центрі контролю та профілактики хвороб минулого тижня, за участі фахівців Центру, Надії Сисоєнко, доцентки кафедри фундаментальної медицини та студентів навчально-наукового центру «Медичний інститут» ЧНУ відбувся науково-практичний семінар «Роль гігієнічного моніторингу факторів зовнішнього середовища в профілактиці інфекційних та неінфекційних хвороб серед населення». Цей семінар було організовано у межах реалізації Меморандуму про співпрацю між обласним Центром та Черкаським національним університетом імені Богдана Хмельницького підписаного цьогоріч.

Реалізація Меморандуму передбачає акумуляцію зусиль з метою сприяння обміну знань і дослідженнями у галузі медицини, розвитку системи громадського здоров’я та наукових ініціатив.

Детальніше...

 zolo01

Фахівці відділень епіднагляду за інфекційними та неінфекційними захворюваннями Золотоніського районного відділу Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб здійснили моніторинговий візит до відділення «Центр соціально-психологічної допомоги» Комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» у селі Домантове Новодмитрівської територіальної громади.

Метою їхнього візиту було санітарно-епідеміологічне обстеження умов місця постійного проживання 27-ми внутрішньо-переміщених осіб (ВПО) з проведенням лабораторно-інструментальних досліджень параметрів мікроклімату в приміщеннях та питної води.

Детальніше...

 likuvannya

Усі послуги з діагностики та лікування туберкульозу в Україні є безоплатними і їх можна отримати у будь-якому регіоні країни. Незалежно від того, чи переїхали ви через війну, чи з інших причин, ви можете звернутися за консультацію та допомогою за новим місцем проживання.

Що робити, якщо необхідно обстежитися на туберкульоз:

Детальніше...

 ins01

Інсульт залишається однією з головних причин смерті та інвалідизації серед українців. Прогнозують, що в Україні інсульти помолодшають на 10-15 років. Навіть із застосуванням передових медичних технологій 60% людей, які перенесли інсульт, помирають або отримують серйозну інвалідність. Але інсульт можна профілактувати. Зокрема, варто скорегувати спосіб життя та вплинути на основні фактори ризику.

Так, 27 березня завідувачка відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних захворювань Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Світлана Нікітюк провела просвітницьку бесіду щодо профілактики інсульту для підопічних та персоналу відділення тимчасового проживання Територіального центру надання соціальних послуг міста Черкаси.

Детальніше...