Інформація для населення

Результати конкурсу по наданню послуг

Друк
PDF

Детальніше...

Нагадуємо: кліщі - це небезпечно!

Друк
PDF

кліщі_1.jpgКліщовий бореліоз, який також іноді називають хворобою Лайма - інфекційне захворювання, яке передається людині кліщами. У великих країнах рахунок хворих йде на десятки тисяч у рік і це тільки офіційна статистика. А недавно його виявили у президента Естонії Томас Хендрік Ільвес. Раз кліщовий бореліоз буває у президентів, значить, він буває взагалі у кого завгодно! За рівнем захворюваності ця інфекція займає в нашій країні одне з перших місць серед всіх природно-вогнищевих зоонозів.

Захворіти на кліщовий бореліоз можна тільки від укусу кліща і немає доказів того, що хвороба передається від людини до людини.

Найчастіше кліщів підхоплюють у лісі і на дачних ділянках. «Допомогти» в цьому можуть тварини, особливо собаки, і навіть квіткові букети. Кліщі чекають сидячи на землі, траві або кущах. Личинки кліщів не піднімаються вище 30 сантиметрів, німфи - не вище 1 метра, а дорослі кліщі - 1.5 метра. Вони реагують на тепло і запах. Кліщі не стрибають, не літають і не падають на своїх жертв з дерев. Для того, щоб кліщ потрапив на тіло, треба пройти в безпосередній близькості від нього.

Детальніше...

Забезпечення радіаційної безпеки пацієнтів і населення

Друк
PDF

ren01.jpgОсновним  джерелом штучного опромінення населення є медичне опромінення,яке створює понад  70% дози,що одержує населення від природних джерел.

Основними видами використання джерел іонізуючого випромінення  в медичній практиці нашої області є: рентгенодіагностика, рентген- і радіотерапія та рентгенівські профілактичні дослідження.

Протирадіаційний захист пацієнтів заснований  на наступних принципах:

- опромінення повинне бути обґрунтованим і призначене тільки лікарем для досягнення корисних діагностичних і терапевтичних ефектів, які неможливо отримати іншими методами діагностики і лікування – принцип виправданості;

- колективні дози, що одержує населення при проведенні рентгенологічних і радіологічних процедур,повинні бути настільки низькими, настільки це розумно досягається з урахуванням економічних і соціальних чинників – принцип оптимізації;

- величина дози опромінення встановлюється тільки лікарем індивідуально для кожного пацієнта, виходячи з клінічних показань та в раховуючи запобігання виникнення детермінованих ефектів в здорових тканинах організму – принцип неперевищення.

Детальніше...

Національна конференція «Елімінація кору і краснухи в Україні: виклики та шлях вирішення»

Друк
PDF

Конференция.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що 21-22 лютого      2017 року в м. Києві під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я, за участю Міністерства охорони здоров’я відбулася національна конференція з елімінації кору і краснухи в Україні, в роботі якої прийняли участь епідеміологи та вірусологи обласних лабораторних центрів і дитячі обласні інфекціоністи.

На конференції обговорені актуальні проблеми захворюваності на кір і краснуху та поставлено завдання про елімінацію (ліквідацію) кору і краснухи та території України до 2020 року. Учасники конференції внесли пропозиції до програми ліквідації кору і краснухи у встановлені терміни.

Актуальні питання щодо якості питної води та її вплив на здоров'я населення Черкаської області

Друк
PDF

водичка_Коханій.jpgЗа результатами моніторингу питної води, який проводив ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України", у 2016 році виявлялися відхиленняіз джерел та мереж централізованого водопостачанняза санітарно – хімічними показниками у 164пробах.Питома вага проб питної води із відхиленнями від гігієнічних вимог за санітарно – хімічними показниками (переважно - загальна жорсткість, вміст заліза, марганцю) перевищувала середньообласний показник в Золотоніському, Звенигородському, Катеринопільському та Тальнівському районах.Із джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) гігієнічним вимогам не відповідали 342 проби (переважно за вмістом нітратів у приватних колодязях).Вище середніх по області виявлено проб з відхиленнями за санітарно – хімічними показниками у м. Сміла, Маньківському та Золотоніському районах.Вміст нітратів у питній воді криниць перевищував обласний показник у м. Сміла, Городищенському, Маньківському, Корсунь-Шевченківському, Монастирищенському, Уманському та Шполянському районах.

Детальніше...

Здоровий спосіб життя : десять основних звичок

Друк
PDF

фрукти.jpgСпосіб життя і здоровя людини – дві взаємозалежні структури, якими вона може керувати значною мірою. Це свого роду показник, наскільки людина правильно і вміло використовує природні ресурси для того, щоб прожити яскраве, повне сил і здоровя життя. В основі цього лежить світогляд людини, її ставлення до себе, до природи, до оточуючих людей.

Основні складові здорового способу життя розроблялися вченими-валеологами досить давно. Основною метою, до якої прагнули всі дослідники, було забезпечення різних сторін життєдіяльності людини, при яких вона буде якомога довше і якомога якісніше виконувати свої соціальні функції.

Було з’ясовано, що приблизно у 20% випадків на здоров’я людини впливає генетична складова, 25% – зовнішнє середовище, 5% – робота органів охорони здоров’я, а близько 60% – спосіб життя і умови праці та побуту.

Корисно знати та використовувати у своєму житті 10 основних звичок здорової людини :

Детальніше...

Деякі відомості з оцінки та реєстрації хімічних речовин. Сучасна практика їх використання

Друк
PDF

самотуга_0217.jpgХімічна промисловість є однією із самих розвинутих і прибуткових галузей у світі. На сьогодні відомо більше як 100000 хімічних речовин виробництво і використання яких повинно бути під контролем і відповідати основним вимогам, а саме - не шкодити здоров’ю людини та навколишньому середовищу. Від загальної їх кількості, зважаючи на часи їх реєстрації, значна частина не була адекватно оцінена з позицій можливих ризиків. Виникла необхідність проводити оцінку як «нових» так і «вже існуючих речовин», що знаходяться на ринку.

Для виконання цього завдання була розроблена, а в червні 2007 року - введена в дію, нова законодавча база ЄС у сфері хімічного виробництва, яка отримала назву REACH ( абревіатура з англ, означає - реєстрація, оцінка, дозвіл, хімічні речовини).

Передбачалось, що система REACH буде охоплювати більше ЗО тис. хімічних речовин, які виробляються в ЄС, або експортуються на європейський ринок. Однак, за різними джерелами відомо, що майже за 10 років функціонування Закону REACH, в Європі регулярно досліджується всього близько 200 хімічних речовин, у зв’язку з даними обставинами, можна тільки уявити «рівень» контролю за хімічною продукцією, яка надходить до України з Китаю, Кореї, В’єтнаму та інших країн і ризики з нею пов’язані.

Саме тому «існуючі» і «нові речовини» повинні проходити через однакові процедури оцінки ризику, і без реєстрації жодна хімічна речовина не буде дозволена для виробництва, імпорту, продажу і використання.

Конкретний зміст процедур реєстрації, оцінки, отримання дозволів, визначення обмежень і т.інше чітко виписаний безпосередньо у Законі.

Наша держава поки що не входить до складу ЄС, проте, об’єм торгівлі хімічною продукцією з ЄС щорічно складає біля З млд.євро.

Зрозуміло, за цих умов, для нас є реальною небезпека завезення на територію України неякісної та небезпечної продукції.

Токсикологічна лабораторія ДУ «Черкаський ОЛЦ МОЗ України» є атестованим підрозділом, який відповідно до галузі акредитації, проводить санітарно-хімічні випробування будівельних матеріалів, меблів, іграшок, одягу, взуття, побутових речей, товарів побутової хімії, парфумерно-косметичних виробів.

Щорічно нами досліджується близько 300 зразків полімерних матеріалів і проводиться близько 2000 різноманітних досліджень за 49 показниками.

За результатами досліджень замовнику видається заключения встановленого зразка.

Зважаючи на реально існуючі ризики потрапляння на ринок недоброякісних товарів зазначених категорій, разом зі зразками імпортної продукції, вважається необхідним надавати завірені копії угод, сертифікати походження, безпечності, результати проведених виробником досліджень якості (за наявності) і т.ін.

Додаткову інформацію з вище окреслених питань, а також вартості робіт, можна отримати за тел. 36-07-11.

Кір - це небезпечно!

Друк
PDF

кір.png

Кір – вірусне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом при кашлі, чханні, розмові та може викликати серйозні ускладнення. Єдиним джерелом збудника інфекції є людина. Інфікуватися можуть як діти, так і дорослі, які раніше не хворіли, оскільки сприйнятливість людини до кору дуже висока. Крім того, цей вірус – дуже заразний (при спілкуванні з хворим імовірність захворіти складає майже90-100%) та летючий він миттю поширюється по всіх приміщеннях, де перебував хворий, а також може проникати через вентиляційну систему, щілини у дверях, вікнах, на інші поверхи будівлі, томунеодноразово описувалися випадки інфікування сприятливих до даної інфекції дітей і дорослих, які безпосередньо не контактували з хворим. 

Детальніше...

Що таке педикульоз і як його позбутися?

Друк
PDF

вошка.jpgПедикульоз або вошивість - специфічне паразитування на людині вошей. Воша харчується кров'ю господаря, відкладає яйця-гниди, які приклеює до волосся. Самка відкладає щодня 3-7 яєць, за все життя - від 38 до 120 яєць. Тривалість життя дорослих особин - 27-30 днів.

Воші, на жаль, вічно супроводжували людину. Ще до нашої ери Геродот писав про те, що єгипетські жреці так ретельно виголювали голови для того, щоб убезпечити себе від неприємних комах-вошей. На відміну від цілого ряду захворювань, які людство практично подолало, педикульоз пройшов крізь століття. Педикульоз можна дістати практично в будь-якому місці, де можливий тісний контакт однієї людини з іншим: в магазині, поїзді чи іншому громадському транспорті і навіть у басейні. Більш того, воша може протягом 2-3 днів чекати нового господаря.

Детальніше...

Відсутність виробничих травм завдяки профілактиці

Друк
PDF

0OEBUhrRPy8.jpgПротягом 2015 - 2016 років в Державній установі «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» не реєструвалося жодного випадку виробничого травматизму. Це завдяки проведенню наполегливої роботи щодо профілактики виникнення нещасних випадків в установі. Профілактична робота була спрямована на створення для працівників безпечних та належних умов праці.

Згідно «Положення про розробку інструкцій з охорони праці», затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 29.01.1998 №9, в установі розроблено 117 інструкцій з охорони праці та пожежної безпеки, що містять вимоги ст. 14 Закону України «Про охорону праці», яка визначає обов’язки працівників щодо дотримання ними вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

Детальніше...

Чорнобиль - 30 років потому

Друк
PDF

Radiation-danger.jpgРозвиток сучасного суспільства, а з цим і зростання добробуту та благополуччя нашого народу, тісно пов’язаний з використанням ядерних технологій. Майже 50% усієї електроенергії, що споживається в Україні, виробляється атомними станціями. Однак, використання ядерної енергії можливо лише за умови забезпечення ядерної та радіаційної безпеки. Трагічним підтвердженням цієї тези стала Чорнобильська катастрофа.

Вибух та інтенсивний тривалий ( з 26.04.86 по 06.05.86 ) вихід широкого спектру радіонуклідів зумовив забруднення величезних територій Європи (Швеції, Фінляндії, Німеччини, Австрії, Швейцарії та інших країн Європи), найбільшого радіоактивного забруднення зазнали території України, Білорусі та Росії.

Детальніше...

Пам'ятка з профілактики особливо небезпечних захворювань для від'їжджаючих в екзотичні країни

Друк
PDF

самолетик.jpg

При виїзді в закордонні країни Вам необхідно знати, що в деяких з них існує реальна можливість зараження особливо небезпечними інфекційними захворюваннями, які характеризуються тяжким клінічним перебігом, ураженням життєво важливих органів і систем організму і можуть привести до смертельного результату.

Особливо небезпечні інфекції реєструються, в основному, в країнах Азії, Африки та Південної Америки. Але в зв'язку з розвитком міжнародного і комерційного туризму почастішали випадки зараження українських громадян особливо небезпечними інфекційними захворюваннями, що пов'язано з невиконанням ними обов'язкових профілактичних заходів.

Детальніше...

Роботи під час обслуговування каналізаційних мереж можуть бути смертельно небезпечними

Друк
PDF

160718-123431-3294.jpgЗа результатами моніторингу, який здійснює Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», останнім часом реєструються випадки отруєння, в т.ч. зі смертельними наслідками, при роботі в заглиблених приміщеннях та ємкостях  (каналізаційних колодязях, цистернах, гноєзбірниках).

При експлуатації каналізаційних колодязів та гноєзбірників в повітрі робочої зони накопичується аміак, метан, сірководень, меркаптани та ін.

Концентрації зазначених речовин можуть перевищувати гранично-допустимі: аміаку у 1,5–2 рази (ГДК=20 мг/м3), сірководню – у 2–6 разів ) ГДК= 10 мг/м3), меркаптанів – у 6–24 рази (ГДК=1 мг/м3).

Під час перебування працюючого безпосередньо над ємкістю  для збирання гною і, особливо під час проведення робіт в ємкостях, можливі випадки гострих професійних отруєнь.

Детальніше...

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Друк
PDF

1 грудня світова громадськість відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Мета проведення заходу – інформування населення про проблему ВІЛ/СНІДу, зокрема, як попередити інфікування через обрання альтернативних шляхів поведінки (безпечна сексуальна поведінка, ведення здорового способу життя тощо) та виховання толерантного ставлення до ВІЛ- позитивних людей у суспільстві.

Проблема ВІЛ-інфекції понад 29 років залишається актуальною для світової спільноти бо масштаби поширення ВІЛ набули глобального характеру і постають реальною загрозою соціально-економічному розвитку в більшості країн світу.

Детальніше...