Інформація для населення

Щодо впровадження в практичну діяльність методу імуноферметного виявлення норовірусів

Друк
PDF

норовіруси082017.jpg

Вірусологічною лабораторією ДУ «Черкаський обласний  лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» впроваджено в практичну діяльність метод імуноферметного виявлення норовірусів у фекаліях хворих та контактних осіб.

Норовіруси визнані другим за значенням після ротавірусів етіологічним агентом масових захворювань на гострі кишкові інфекції. Вони спричиняють  до 90%  спалахів ГКІ у різних країнах світу та вражають населення всіх вікових груп. При спорадичний захворюваності найбільше хворіють діти до 5 років.

Норовірусна інфекція – гостра кишкова інфекція з фекально – оральним  і повітряно-капельним  механізмом, спричинена  РНК – норо вірусами. Джерело збудника – хвора людина, вірусоносій. Інкубаційний період короткий 12-48 год, може тривати і до 60 год. В більшості випадків клінічна симптоматика НВІ є типовою для ГКІ.

Сучасна лабораторна діагностика норо вірусної інфекції ґрунтується на застосуванні експресних методів , які дозволяють виявити геномний матеріал збудника безпосередньо  у клінічному матеріалі.

 Вартість дослідження складає 47-27 грн. (з ПДВ.)

 Звертатись за адресою: м. Черкаси, вул. Волкова, 3, вірусологічна лабораторія. Тел. 36-07-17 (завідувач лабораторією Федорченко Наталія Федорівна)

Графік роботи вірусологічної лабораторії:

понеділок – п’ятниця з 8.00 до 16.12 год.

(обідня перерва з 13.00 до 14.00 год.)

Про випадок захворювання на ботулізм у мешканця Корсунь-Шевченківського району

Друк
PDF

ботулзм201708.jpgВ області зареєстровано п’ятий випадок захворювання на ботулізм у 55-річного мешканця Корсунь-Шевченківського району.

Хворий вживав консервовану домашню ковбасу, залиту смальцем, без термічної обробки. Консерви вочевидь були приготовлені з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й послужило причиною захворювання.

Ситуацію ускладнило те, що хворий звернувся за медичною допомогою лише на 3-й день після вживання зараженого продукту. Тому тривалий час його стан залишався важким. Після введення протиботулінічної сироватки самопочуття хворого покращилося, на сьогоднішній день він продовжує лікування в терапевтичному відділенні стаціонара.

Діагноз ботулізм встановлено клінічно та підтверджено лабораторно – в крові хворого виявлено ботулотоксин типу В.

Ще раз звертаємо увагу: аби запобігти захворюванню, слід дотримуватись головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, в тому числі м’ясних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою.

Про випадок отруєння неїстівними грибами

Друк
PDF

гриби082017.jpgВ області зареєстровано другий випадок отруєння неїстівними грибами. Цього разу воно пов’язане із вживанням в їжу грибів сироїжок, відварених та смажених.

Вочевидь, потерпілий, мешканець с. Дубіївка Черкаського району, збираючи гриби біля села, переплутав сироїжки з блідою поганкою, що призвело до отруєння.

На сьогоднішній день хворий знаходиться на лікуванні у Черкаській центральній районній лікарні, до якої він звернувся після появи перших ознак захворювання (нудота, блювота, діарея).

Що потрібно знати про Коксакі інфекцію?

Друк
PDF

коксакі_201708.jpgВіруси Коксакі широко розповсюджені серед здорового населення і в об’єктах довкілля (в воді водоймищ, стічній воді), і рідко викликають клінічні прояви. Вагоме значення при цьому мають фактори реактивності організму. При його зниженні віруси проявляють патогенність для людей різного віку, однак частіше хворіють діти.  Захворювання мають декілька клінічних синдромів: пов’язаних з ураженням травного каналу та дихальних шляхів (діарея, запалення верхніх і нижніх дихальних шляхів, стоматити, герпангіни); ураження центральної нервової системи (поліомієлітоподібні захворювання, асептичний менінгіт); міокардити, ендокардити, перикардити. Дискутується роль Коксакі вірусів у виникненні інфарктів міокарду.

Не рідко інфекція протікає з незначними клінічними проявами у вигляді легкого грипу («літній грип», «трьохденна лихоманка»). Можливі прояви орхіту, лімфоаденопатії, спленомегалії. У новонароджених дітей віруси викликають міокардити та енцефаломіокардити. Як правило, всі ці форми мають доброякісне протікання і закінчуються повним одужанням.

Джерелом інфекції є хворі люди, в більшості випадків, основну роль відіграють люди з безсимптомними формами захворювання, кількість яких переважає кількість хворих з вираженою клінікою.

Основний механізм передачі інфекції фекально-оральний, однак не виключений повітряно-крапельний та пиловий. Віруси потрапляють в дихальний або кишковий тракт, розмножуються в глоткових лімфатичних вузлах (особливо мигдалинах) та пейєрових бляшках кишковика, потім потрапляють в регіональні лімфовузли де далі всмоктуються в кров’яне русло. В цей період починається стадія віремії. Віруси розмножуються також у внутрішніх органах (печінка, нирки, підшлункова залоза), період триває 4-5 днів. Характеризується підвищенням температури тіла, з’являється лихоманка, озноб, висип, блювота, діарея або симптоми серозного менінгіта та міалгії.

Віруси Коксакі поширені повсюдно, зростання захворюваності відзначають в літньо-осінні місяці. Хвороба проходить протягом двох тижнів.  Однак, дуже небезпечними є його симптоми, зокрема висока температура та діарея і, особливо, можливі ускладнення. Тож медики наполегливо радять при перших ознаках звернутися до лікаря.

Наразі немає вакцини від вірусів Коксакі, тож  профілактика полягає у стандартних правилах гігієни, наприклад, ретельне миття рук після туалету та перед їжею, якщо ви знаєте про небезпеку, то краще не контактувати із забрудненою водою та інфікованими людьми.

Лабораторна діагностика Коксакі інфекції:

- Виявлення РНК вірусу методом ПЛР.

- Виділення штаму вірусів Коксакі на культурі клітин.

Такі дослідження проводяться у вірусологічній лабораторії ДУ «Черкаський ОЛЦ МОЗ України». Матеріалом для дослідження є проба фекалій від хворого на початку захворювання та впродовж двох тижнів хвороби. Термін дослідження складає 5 годин та коштує 132 грн.81 коп.

Гриби та небезпека поруч!

Друк
PDF

гриби_2017_б.jpgУ Черкаському районі у с. Мошни зареєстровано 1  смертельний випадок отруєння грибами. Отруєння пов’язане із вживанням у відвареному вигляді грибів зонтиків.

Найчастіше отруєння обумовлені вживанням в їжу грибів блідої поганки (у 95 %), яка помилково сприймаються за їстівні печериці, сироїжки або гливи. Також стається чимало випадків, пов’язаних із вживанням таких видів грибів, як рядовка отруйна, печериця жовтошкіра, строчки, гриб-парасолька, опеньок несправжній тощо.

Отруїтися можна і їстівними грибами, оскільки у грибів є властивість акумулювати, тобто втягувати в себе, як губка, хімічні речовини, ядохімікати, радіонукліди.

Симптоми отруєння грибами – нудота, блювота, біль у животі, пронос, з’являються через 1-4 години залежно від виду грибів, віку та стану здоров’я потерпілого, від кількості з’їдених грибів. Смерть може настати через 5-10 днів. При перших ознаках отруєння необхідно викликати швидку медичну допомогу, а до її приїзду – промити шлунок.

Щоб запобігти виникненню випадків отруєнь грибами, ДУ«Черкаський лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України»  звертається до населення міста та області з попередженням та проханням :

- найкраще відмовтесь від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи;

- ніколи не вживайте в їжу незнайомі гриби;

- пам’ятайте, що найчастіше бувають отруйними пластинчаті гриби;

- не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках;

- не куштуйте сирі гриби на смак;

- не довіряйте сумнівним методам перевірки грибів на отруйність (цибулина, срібна ложка та ін.);

- не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

ПАМ’ЯТАЙТЕ :

Гриби, навіть їстівні, несуть небезпеку, вони не є продуктом першої життєвої необхідності, без них можна обійтися, без них можна прожити !

Не ризикуйте здоров’ям та життям своїм та своїх рідних ! 

Щодо результатів лабораторних досліджень повітря та грунту на трасі Н-16

Друк
PDF

dobr.jpg

На звернення Уманської районної державної адміністрації та Управління ДСНС України у Черкаській області щодо розлитої хімічної речовини, яка має різкий неприємний запах сірководню на трасі Н-16 Золотоноша-Черкаси-Сміла-Умань в районі с.Доброводи Уманським міськрайонним відділом Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» 31.07.2017 р. проведено лабораторні дослідження атмосферного повітря, за результатами якого перевищень допустимих рівнів не виявлено.

Поза цим відібрано З проби грунту на визначення мікробіологічних, паразитологічних показників та щкідливих речовин.

Дана ситуація знаходиться на контролі ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України».

Вплив на організм людини нітратів в ранніх кавунах та динях

Друк
PDF

кавуни_ХОМЕНКО.jpgСьогодні ринки і магазини переповнені кавунами та динями, хоча традиційний сезон для них починається на початку серпня. Через зміну клімату, нераціональне застосування пестицидів та агрохімікатів кавуни та дині масово дозрівають в усіх регіонах України і з’являються на полицях магазинів та на ринках уже на початку липня.

Кавуни і дині, які доспіли на початку липня можуть містити усередині усю різноманітність нітратів, пестицидів, важких металів і навіть радіонуклідів. Вживання ранніх баштанних овочів з такими «добривами» навіть у абсолютно здорової людини може спровокувати гостре отруєння, гострі кишкові інфекції, розлади шлунково-кишкового тракту та ін..

Чим вища концентрація цих речовин, тим небезпечнішим стає  продукт для вашого здоров’я.

 Дослідженнями доведено, що саме овочі є основним харчовим джерелом нітратів – 65-70%  нітратів харчових продуктів надходить з овочами та ягодами.

Допустима добова доза нітратів для дорослої людини встановлено на рівні 5 мг/кг, а для дітей раннього віку — 2,5 мг/кг.

Детальніше...

Дирофіляріоз. Варто знати .

Друк
PDF

дирофіл1.jpgДирофіляріоз – природно–осередкове гельмінтозне захворювання хижих м’ясоїдних тварин, у тому числі собак і котів, географічний ареал і розповсюдженість якого постійно поширюється. Захворювання супроводжується тяжкою патологією всіх систем організму, включаючи головний мозок та очі. На дирофіляріоз хворіє і людина. Від тварини до тварини, і від тварин – людині захворювання переносять комарі, що є проміжними хазяями для дирофілярій.

Детальніше...

Про результати досліджень питної води на вміст нітратів

Друк
PDF

вода_бал2017.jpgПовідомляю, що відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік, затвердженого в МОЗ України та погодженого з Черкаською ОДА, ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'яУкраїни"  проводиться моніторинг  за вмістом нітратів у питній воді громадських та індивідуальних криниць, вода яких використовується для дітей віком до 3-х років.        

За результатами моніторингу  впродовж 6 місяців  2017 року досліджено 186 проб питної води криниць, із них перевищення вмісту нітратів  виявлено у  22,5% проб (Уманський, Шполянський, Жашківський,  Маньківський, Золотоніський, Звенигородський,  Чорнобаївський район).

Основною причиною забруднення води криниць нітратами є  хаотична забудова присадибних ділянок, облаштування  поблизу джерел нецентралізованого водопостачання гноярок, вигрібних ям, господарських споруд, внесення в ґрунт гербіцидів та інших засобів хімічного захисту рослин у надмірних кількостях, з порушенням регламентів їх застосування.            

Як відомо, нітрати після надходження з водою у травну систему людини  під впливом кишкової мікрофлори окислюються до нітритів. Останні  потрапляють  в  кров,  де блокують гемоглобін еритроцитів шляхом утворення метгемоглобіну, який вже не здатний вступати в реакцію з киснем і переносити його до клітин. Внаслідок цього відбувається гіпоксія або кисневе голодування тканин організму. Це захворювання носить назву водно-нітратної метгемоглобінемії і має особливо важкий перебіг у дітей перших  3-х років життя, а в окремих випадках може призводити до летальних наслідків.

Детальніше...

Віруси Коксакі, що необхідно знати

Друк
PDF

коксакі_1.jpgОстаннім часом в засобах масової інформації з’явились повідомлення про розповсюдження на території України інфекційної хвороби, яка викликається вірусами Коксакі.

Віруси Коксакі (лат. Coxsackievirus) — це кілька споріднених серотипів ентеровірусів, які належать до категорії РНК-вірусів. Після потрапляння в організм людини він розмножуються в її кишково-шлунковій системі. Вперше вірус був виділений з фекалій дітей, що мали поліомієлітоподібне захворювання в госпіталі міста Коксакі (США).

Детальніше...

ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України інформує:

Друк
PDF

тушонка_Нік2.jpgВ області зареєстровано ще один випадок захворювання на ботулізм 51-річного мешканця м.Золотоноша.

Хворий вживав рибні консерви домашнього приготування, придбані на ринку м.Золотоноша у невстановлених осіб. Консерви вочевидь були приготовлені з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й послужило причиною захворювання.

Діагноз ботулізм встановлено клінічно. Після введення протиботулінічної сироватки стан хворого покращився, 11.07.2017 він виписаний зі стаціонару у задовільному стані.

Ще раз звертаємо увагу: аби запобігти захворюванню, слід дотримуватись головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, в тому числі рибних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою.

Про результати моніторингу дитячих оздоровчих закладів впродовж травня - червня 2017 року

Друк
PDF

ддзбалабан.jpgЗ початку підготовки   та впродовж оздоровчого сезону  фахівцями відділів та відділень ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України"  відібрано та  досліджено     - 503 проби питної води  за мікробіологічними показниками та 439 проби  за санітарно-хімічними показниками, не відповідали гігієнічним вимогам  43 (8,5%) та 45 (10,2%)  проб  відповідно, зокрема за вмістом нітратів та по  загальній жорсткості (Тальнівський, Жашківський, Золотоніський, Звенигородський, Шполянський райони).

Досліджено 378 страв на калорійність, з них 9 страв не відповідали вимогам нормативної документації (Монастирищенський, Жашківський, Маньківський, Христинівський райони), 397 проб кулінарних виробів на   бактеріологічне забруднення, з них 10 (2,5%) проби  не відповідали гігієнічним вимогам (Уманський, Монастирищенський, Жашківський райони). Досліджено 3496 змивів   на бактерії  групи кишкової палички, з них  62 (1,7%) позитивних (Жашківський, Городищенський, Монастирищенський, Звенигородський райони).

Відібрано та досліджено 20 проб  води водойм за санітарно - хімічними показниками, 64 - за мікробіологічними показниками, відхилення від гігієнічних нормативів у  2(3,1%) та 2(10,0%) пробах  відповідно (Чорнобаївський, Уманський райони).

Лабораторний центр продовжує моніторингові дослідження в закладах оздоровлення та відпочинку дітей.

Вірусний гепатит А та його профілактика

Друк
PDF

vgaDj.pngВірусний гепатит А – гостре інфекційне захворювання, з фекально – оральним механізмом передачі, яке характеризується переважним ураженням печінки і травного каналу. Інколи його називають хворобою Боткіна, жовтухою.

Збудник захворювання (вірус гепатиту), стійкий у навколишньому середовищі: за кімнатної температури він може зберігатися протягом кількох тижнів, за температури 40°С – кількох місяців, за температури 100°С руйнується тільки через 5 хвилин. Швидко гине під впливом ультрафіолетового випромінювання та дезінфекційних засобів. Для виникнення захворювання достатньо невеликої кількості вірусів, які через воду та харчові продукти, забруднені випорожненням хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни потрапляють до сприятливого організму, тобто хвороба передається від людини до людини. Підступною властивістю вірусного гепатиту А являється його інтенсивне виділення з кишечника зараженої людини при безсимтомному перебігу хвороби (у людини відсутні скарги, проте вірус виділяється впродовж 1,5-2 тижнів). У захворілого з типовою клінічною картиною вірусного гепатиту А виділення збудника починається задовго до появи перших ознак хвороби (в кінці інкубаційного періоду) коли діагноз, як правило не встановлений. В подібних ситуаціях родичі та інші особи, які спілкуються з хворим, не підозрюють про ризик зараження.

У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5 °С протягом перших 2-3 днів, ломоти в тілі, можливе першіння у горлі. Хворий відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї. На третій день захворювання, сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного пива). Можлива жовтяниця (пожовтінням шкіри та склер очей), а також свербіння шкіри.

Детальніше...

Щодо захворюваності на ботулізм

Друк
PDF

ботулізмм.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України інформує, щов області ускладнилась ситуація щодо захворюваності на ботулізм: за останній місяць зареєстровано 3 випадки захворювань з чотирма потерпілими, троє з яких померли.

Хворі вживали в’ялену річкову рибу (лящ, тарань) власного виготовлення, вочевидь з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й  призвело до трагічних наслідків. Це були мешканці с.Червона Слобода Черкаського району та с.Нова Дмитрівка Золотоніського району. Ще один потерпілий, мешканець с.Мельники Чорнобаївського району, вживав м’ясну домашню тушонку без термічної обробки, пізно звернувся за медичною допомогою і також помер.

Аби запобігти захворюванню, слід дотримуватись головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою.