Інформація для населення

 kalendar

Коли мова йде про онкозахворювання, кожен з нас може зробити дві речі:

  • приділяти увагу профілактиці;
  • прислухатись до змін в організмі та слідкувати за здоров’ям, щоб виявити хворобу на ранніх стадіях.

Детальніше...

 vakczyna

У Черкаську область надійшло 340 доз інактивованої вакцини вірусу грипу/Ваксігрип тетра спліт виробництва Санофі, Франція для профілактики грипу.

Вакцина призначена для щеплення вразливих груп населення, зокрема людей з онкологічними захворюваннями та медичних працівників.

Щепитися безоплатно людям з означених груп ризику можна в таких закладах:

Детальніше...

 chyh 01

У межах інформаційно-роз’яснювального тижня боротьби проти раку з 4 по 11 лютого та відповідно до регіонального Плану заходів до Всесвітнього дня боротьби проти раку фахівці Чигиринського відділення Черкаського міськрайонного відділу ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» спільно з медиками КНП «Чигиринський ЦПМСД Чигиринської міської ради» провели зустріч з мешканцями села Тіньки Чигиринської територіальної громади в амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

Детальніше...

 onko

Рак – одна з основних медичних проблем людства і науковці всього світу працюють над збільшенням ефективності лікування та пошуком нових підходів до нього. Операції, променева терапія та медикаментозне лікування – це не все, чого потребують люди з онкологічними хворобами. Важливий цілісний підхід у піклуванні про пацієнтів і пацієнток.

Детальніше...

 dop 07.02 - 1

Коли ви бачите на упаковці сигарет попередження «Куріння збільшує ризик безпліддя», знайте, що це не просто слова. Це реальність, яка чекає на тих, хто продовжує курити.

Детальніше...

 uman 5.02 -1

Вакцинальний автобус продовжує курсувати громадами Черкащини. 5 лютого спеціальний автобус вирушив до трьох населених пунктів Тальнівської ОТГ. Там фахівці Тальнівського відділення Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб за підтримки Уманського відділу організували профілактично-вакцинальну акцію.

Детальніше...

 ozhyrinnya

Науковці з’ясували, що подолання соціальної ізоляції та самотності у людей з ожирінням може знизити ризик смертності. Результати відповідного дослідження були опубліковані у журналі JAMA Network.

У ВООЗ зазначають, що всупереч думці, що склалася, що ізоляція і самотність – це доля передусім літніх людей у країнах з високим рівнем доходу, з ними та їхніми негативними наслідками для здоров'я та благополуччя стикаються представники всіх вікових груп у всьому світі. Так, із соціальною ізоляцією стикається кожна четверта людина похилого віку у світі, і цей показник загалом однаковий у всіх регіонах. За даними досліджень, самотність відчувають 5-15% підлітків. При цьому реальні цифри, найімовірніше, набагато вищі.

Детальніше...

dut harch  sait 

Ріст і розвиток організму дитини неможливий без забезпечення повноцінного харчування. Харчування дитини істотно впливає не лише на стан органів та систем, характер перебігу метаболічних реакцій організму, а й на стан психічних процесів – пам’ять, увагу, визначає рівень працездатності та показники успішності.

Неповноцінне харчування призводить до багатьох хвороб. Зростає ризик ендокринних захворювань, розладів травної системи, порушення обміну речовин, спостерігається виразна тенденція до виникнення ожиріння, патології системи кровообігу, онкологічних захворювань.

Для того, щоб харчування було «правильним», а дитина росла здоровою, фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб радять дотримуватись трьох принципів здорового харчування:

Детальніше...

 sport-rak

Рак – це не вирок! Його можна лікувати або запобігти, володіючи інформацією про хворобу.

У межах інформаційно-роз’яснювального тижня профілактики раку фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб звертають увагу населення на рекомендації для уникнення хвороби, умови раннього виявлення та лікування цього захворювання.

Детальніше...

 20240130 122231

У Черкаській області внаслідок захворювання на лептоспіроз помер чоловік. За результатами епідрозслідування виявлено сліди життєдіяльності мишей у підсобних приміщеннях домоволодіння, де він подрібнював зерно млином. Хворого госпіталізували в інфекційне відділення Уманської лікарні. Діагноз медики підтвердили лабораторно. Врятувати чоловіка не вдалося.

Як проявляється лептоспіроз та які протиепідемічні заходи проводять в області, щоб уберегтися від цієї хвороби, – про це у програмі «Радіодень» на Українському радіо Черкаси розповіла Лідія Грищенко, лікарка-епідеміологиня санітарно-карантинного відділення Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Детальніше...

 kashel dutuna

Якщо кашель не є симптомом серйозного захворювання і не супроводжується гарячкою, то відкладати вакцинацію не потрібно – щеплення можна зробити дитині з ознаками легкого ГРВІ, це безпечно і не вплине на формування захисту. Однак рішення про щеплення в разі ознак ГРВІ приймають не батьки, а саме лікар.

Детальніше...

 11

Четвертого лютого у всьому світі відзначають День боротьби проти раку. Метою проведення цього дня є підвищення обізнаності про рак як одного з найстрашніших захворювань сучасної цивілізації, акцентування уваги на профілактиці, ранньому виявленні та лікуванні цього захворювання. У 2024 році Всесвітній день боротьби проти раку проходить під гаслом «Я є, і я буду!».

Детальніше...

3-post  

Рак не обирає. Ця хвороба вражає мешканців усіх країн, багатих і бідних, чоловіків та жінок, дітей та дорослих. За останніми прогнозами ВООЗ, якщо темпи захворюваності зростатимуть і надалі, то до 2030 року кількість людей, що вперше захворіли на рак, зросте на 77% і сягне 35 млн.

У 40% випадків раку можна запобігти простими повсякденними діями. Наприклад, причини третини смертей від раку – це куріння, надмірна вага, вживання алкоголю, малорухливий спосіб життя та недостатнє споживання рослинної їжі. Дбаючи про здоровий спосіб життя ви знижуєте ризики захворіти!

Також дуже важлива рання діагностика захворювання. У більшості випадків виявлення хвороби на ранніх стадіях в рази підвищує шанси на її вдале подолання. Тому при перших тривожних симптомах – не чекайте, поки саме мине. Запишіться на огляд до лікаря — зруйнуйте раку плани!

sugar 02.02 

Сигаретна упаковка – важливий канал комунікації зі споживачами тютюну. Виробники через привабливий дизайн намагаються залучити до лав курців нових споживачів, зокрема молодь та підлітків, які найбільше піддаються подібним маркетинговим маніпуляціям. Та водночас тютюнова упаковка є важливим джерелом інформування й про наслідки куріння. Існує міф, ніби попередження на упаковках не працюють. Однак дослідження говорять про інше: 93% теперішніх курців помічають медичні попередження на пачках сигарет, а 54% курців задумувались через них про припинення куріння.

Детальніше...