Інформація для населення

 ins

150 хвилин фізичної активності на тиждень можуть стати добрим союзником у боротьбі з інсультом.

Детальніше...

414552535 438932791791888 6233840626539636350 n

Однією з найскладніших тем у сфері психічного здоров’я є самогубства, особливо, коли йдеться про ризик дитячих суїцидів. Страх того, що розмова може підштовхнути до дії, нерозуміння, як спілкуватися на тему самогубства, та власні переживання часто заганяють у глухий кут навіть найвідповідальніших дорослих. Через це дитина може залишитися наодинці з власними страхами та переживаннями.

Центр громадського здоров'я та БФ «Голоси дітей» підготували детальний опис можливих ознак суїцидальних думок у дитини, поради щодо підготовки до розмови про це та номери, за якими можна отримати підтримку фахівців.

Детальніше...

 epileps

12 лютого відзначається Всесвітній день обізнаності про епілепсію. Його започатковано у 2008 році з метою розвінчання міфів та привернення уваги до хворих на цю недугу.

Детальніше...

 zol 01

Наш вакцинальний автобус продовжує виїзди у сільську місцевість, щоб медичні послуги стали доступніші для жителів віддалених населених пунктів. Цього разу для проведення виїзного вакцинально-профілактичного заходу фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб об’єднали свої зусилля з колегами Золотоніського районного відділу Центру та працівниками Золотоніського міського ЦПМСД.

Детальніше...

cancer-screening

За даними КНП «Клінічний центр онкології, гематології, трансплантології та паліативної допомоги Черкаської обласної ради» у 2023 році взято на облік 4 323 хворих з вперше встановленим діагнозом на онкозахворювання, з них у 106 випадках хвороба виявлена при проведенні профоглядів, 1 054 випадки раку IV (останньої) стадії, 2 434 особи з летальними наслідками.

Враховуючи високі показники на онкологічні захворювання в області Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб пропонує жителям області проходити своєчасні профілактичні скринінгові обстеження.

Детальніше...

 teb

У зв’язку з ускладненням епідеміологічної ситуації з грипу та ГРВІ відбулося позачергове засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Черкаської обласної військової адміністрації.

У своєму виступі генеральний директор ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ», головний державний санітарний лікар області Володимир Папач поінформував членів комісії про стан захворюваності на грип та ГРВІ в області, розвиток епідситуації.

Детальніше...

 bryfing

Четвертого лютого відзначали Всесвітній день боротьби проти раку, а нині в Україні, на Черкащині зокрема, триває інформаційно-просвітницький тиждень з питань запобігання цієї недуги. За даними ВООЗ, у 2022 році було зареєстровано близько 20 млн. нових випадків захворювань на рак та 9,7 млн. – летальних. Рак займає друге місце після серцево-судинних захворювань серед основних причин смерті людей. Про це розповів головний державний санітарний лікар області Володимир Папач на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Детальніше...

 kalendar

Коли мова йде про онкозахворювання, кожен з нас може зробити дві речі:

  • приділяти увагу профілактиці;
  • прислухатись до змін в організмі та слідкувати за здоров’ям, щоб виявити хворобу на ранніх стадіях.

Детальніше...

 vakczyna

У Черкаську область надійшло 340 доз інактивованої вакцини вірусу грипу/Ваксігрип тетра спліт виробництва Санофі, Франція для профілактики грипу.

Вакцина призначена для щеплення вразливих груп населення, зокрема людей з онкологічними захворюваннями та медичних працівників.

Щепитися безоплатно людям з означених груп ризику можна в таких закладах:

Детальніше...

 chyh 01

У межах інформаційно-роз’яснювального тижня боротьби проти раку з 4 по 11 лютого та відповідно до регіонального Плану заходів до Всесвітнього дня боротьби проти раку фахівці Чигиринського відділення Черкаського міськрайонного відділу ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» спільно з медиками КНП «Чигиринський ЦПМСД Чигиринської міської ради» провели зустріч з мешканцями села Тіньки Чигиринської територіальної громади в амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

Детальніше...

 onko

Рак – одна з основних медичних проблем людства і науковці всього світу працюють над збільшенням ефективності лікування та пошуком нових підходів до нього. Операції, променева терапія та медикаментозне лікування – це не все, чого потребують люди з онкологічними хворобами. Важливий цілісний підхід у піклуванні про пацієнтів і пацієнток.

Детальніше...

 dop 07.02 - 1

Коли ви бачите на упаковці сигарет попередження «Куріння збільшує ризик безпліддя», знайте, що це не просто слова. Це реальність, яка чекає на тих, хто продовжує курити.

Детальніше...

 uman 5.02 -1

Вакцинальний автобус продовжує курсувати громадами Черкащини. 5 лютого спеціальний автобус вирушив до трьох населених пунктів Тальнівської ОТГ. Там фахівці Тальнівського відділення Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб за підтримки Уманського відділу організували профілактично-вакцинальну акцію.

Детальніше...

 ozhyrinnya

Науковці з’ясували, що подолання соціальної ізоляції та самотності у людей з ожирінням може знизити ризик смертності. Результати відповідного дослідження були опубліковані у журналі JAMA Network.

У ВООЗ зазначають, що всупереч думці, що склалася, що ізоляція і самотність – це доля передусім літніх людей у країнах з високим рівнем доходу, з ними та їхніми негативними наслідками для здоров'я та благополуччя стикаються представники всіх вікових груп у всьому світі. Так, із соціальною ізоляцією стикається кожна четверта людина похилого віку у світі, і цей показник загалом однаковий у всіх регіонах. За даними досліджень, самотність відчувають 5-15% підлітків. При цьому реальні цифри, найімовірніше, набагато вищі.

Детальніше...