Інформація для населення

 sh03

Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб залучають все більше жителів області до інформаційно-роз’яснювальних заходів у межах місячника боротьби з туберкульозом.

Зокрема спеціалісти Шполянського відділення Звенигородського районного відділу Центру проводять пізнавальні заходи з метою підвищення обізнаності людей про цю хворобу. Адже, щоб подолати туберкульоз, важливою є роль кожного жителя громади.

Детальніше...

 01

Із початку року фахівці відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб тісно співпрацювали з адміністрацією, педагогічним колективом та школярами Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 13.

Упродовж цього періоду уся робота була направлена на підвищення рівня обізнаності педагогічного учнівського колективу школи щодо основних факторів профілактики неінфекційних захворювань, серед яких провідне місце займає якість харчування.

Детальніше...

  u2a7274

У межах проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» минулого тижня у місті Києві відбувся п’ятиденний тренінг «Епіднагляд за хворобами та базовий епідеміологічний аналіз щодо прийняття рішень для ЦКПХ».

Тематика воркшопу присвячена питанням епідеміології, аналітики, статистики. Основний вектор програми спрямований на практичні навички: епіднагляд, інтерпретація результатів аналізу, розробка, дизайн і аналіз даних, механізми прийняття рішень на обласному рівні, комунікація тощо.

Детальніше...

 talne1

Працівники Черкаського обласного ЦКПХ продовжують працювати в освітніх закладах області з метою промоції здорового способу життя.

У Білашківській гімназії лікарка із загальної гігієни Тальнівського відділення Людмила Садко прочитала лекцію для учнів 7-9 класів та педагогів у селі Білашки Звенигородського району.

Детальніше...

 smuzi

Які продукти необхідно додати до свого раціону, щоб уникнути авітамінозу і завжди залишатися в тонусі? Фахівці Черкаського обласного ЦКПХ підготували підбірку вітамінів, які можна поповнити з простих продуктів харчування.

З приходом весни наш організм особливо потребує додаткової вітамінної підтримки.

Неповноцінне харчування без необхідних організму вітамінів призводить до розвитку авітамінозу. Перші ознаки весняного авітамінозу з’являються ще взимку: слабкість, сонливість, дратівливість, різні нездужання, знижений імунітет, швидка стомлюваність, погана концентрація, неуважність, загальний занепад сил.

Тож, щоб зміцнити імунітет і наситити організм необхідними вітамінами й корисними макроелементами, наші спеціалісти рекомендують вживати такі продукти:

Детальніше...

 vypadky tuberk

За даними Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб, у 2023 році в області зареєстровано 484 випадки туберкульозу. Серед них – 25 дітей віком 0-17 років, що більше на 13,8% ніж у 2022 році.

Захворюваність на туберкульоз органів дихання реєструвалася у 58-ми громадах області.

Детальніше...

sherbuna n  sait 

«Суспільне Черкаси» побувало у Чигиринській громаді.

Завідувачка відділу імунопрофілактики Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ірина Шуляренко та завідувачка Чигиринського відділення Наталія Щербина долучилися до спілкування з кореспондентами Суспільного та розповіли про епідситуацію щодо грипу та ГРВІ на Чигиринщині.

Детальніше...

 dscf5591

За попередній тиждень в Черкаській області на ГРВІ, включно із COVID-19 захворіли 6 225 осіб, із них 3 210 – діти до 17 років. Більш як половина захворілих – 3 536 осіб (56,8% від загальної кількості) це жителі Черкаського району, у місті Черкаси – 2 107 захворілих (33,8% від загальної кількості). Про це розповів головний державний санітарний лікар області Володимир Папач на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Показник захворюваності на 6,3% менший, ніж за попередній тиждень.

Детальніше...

 tuberkulsayt

Люди, у яких діагностували туберкульоз, можуть лікуватись стаціонарно в медичному закладі або амбулаторно, тобто вдома під контролем лікаря. У більшості випадків люди з туберкульозом лікуються амбулаторно з першого дня захворювань. Це ефективно і безпечно для навколишніх, якщо так визначив лікар.

Детальніше...

yanovska

Лікарка-бактеріологиня Світлана Притула Чигиринського відділення Черкаського обласного ЦКПХ взяла участь в Першому конгресі з питань протидії поширенню антимікробних препаратів в Україні, який відбувся у Львові.

Головними темами заходу були:

• адміністрування антимікробних препаратів у закладах охорони здоров’я, підходи до раціонального використання АМП при лікуванні стаціонарних хворих;

• використання локального мікробіологічного моніторингу (кумулятивних антибіотикограм) для клінічних потреб та потреб епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами, пов’язаними з наданням медичної допомоги;

Детальніше...

 sil

Щорічно у другий тиждень березня відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про сіль, метою якого є залучення суспільства до зменшення вживання солі у раціоні задля покращення здоров’я.

Жити зовсім без солі не можна, але часто ми споживаємо більше, ніж потрібно. Згідно з тарілкою здорового харчування, яка створена експертами Гарвардської школи громадського здоров’я, – норма солі для дорослих до 5-ти г на день (1 чайна ложка), для дітей норма від 2-х до 4-х грам. Не можна говорити, що сіль взагалі шкідлива, шкідливе саме вживання її понад міру. Треба пам’ятати, що сіль знаходиться майже в кожному продукті, який ви вживаєте.

Детальніше...

tuberk

Вважається, що більша частина населення України до 14-річного віку вже інфікована туберкульозом. Це не обов’язково означає, що ці люди захворіють на активний туберкульоз. Проте ризик значно збільшується, якщо імунна система людини послаблена стресом, соціальними негараздами, поганим харчуванням, чи погіршенням умов проживання.

У просвітницькому ролику, створеному проектом USAID «Посилення контролю за туберкульозом в Україні» у партнерстві з МОЗ України «Туберкульоз: знай, стережись, не бійся» наводяться ознаки хвороби, при наявності яких слід терміново звернутися до лікаря, та даються корисні поради із профілактики захворювання.

Детальніше...

430123551 456937489991418 3233833914658197444 n

Деменція — це синдром, який впливає на роботу мозку. Основними його симптомами є проблеми з пам’яттю, мисленням, мовленням і виконанням повсякденних завдань. Також у людей з деменцією бувають зміни емоційного стану, сприйняття і поведінки.

Деменція може розвиватися в організмі людини роками й навіть десятиліттями до появи перших симптомів.

Детальніше...

chygyrun 

Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб спільно з колегами Чигиринського відділення, регіональною координаторкою Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» та представниками обласного контактного центру ОДА, за сприяння Черкаської міської ради минулого тижня організували інформаційно-просвітницькі зустрічі для внутрішньо переміщених осіб у Чигирині. Заходи проводилися у межах виїзної акції «Дбаємо про здоров’я разом».

Детальніше...