Інформація для населення

 ozhyrinnia

4 березня – Всесвітній день боротьби з ожирінням. Наразі у всьому світі ожиріння прийняло форму епідемії. Це глобальна й комплексна проблема громадського здоров’я, яка призводить до скорочення тривалості життя і є фактором ризику низки хронічних захворювань. Зокрема, ожиріння може викликати серцево-судинні захворювання, діабет, щонайменше 12 видів раку, захворювання печінки й органів дихання, а також може впливати на психічне здоров’я.

Детальніше...

430550695 838491678305050 1340983055563811775 n

Відчуття тривоги виникає коли людина починає переживати і тривожитися через деякі обставини в житті. Це абсолютно обґрунтоване відчуття, адже людина за допомогою нього може сховатися від небезпеки і згуртуватися, аби захистити себе при потребі. Особливо зараз, в умовах війни українцям притаманно переживати та тривожитись надмірно. Тож, відчуття тривоги саме по собі не робить людину тривожною, і не є підставою для діагнозу «тривожний розлад».

Але, діагностувати генералізований тривожний розлад можна у разі якщо у вас:

  • непідконтрольні вам тривога та відчуття страху в цілому, без конкретної причини;
  • упродовж останніх півроку було значно більше днів у такій тривозі, аніж без неї;
  • протягом цього часу постійно були бодай кілька разів:

Детальніше...

 slukh

Для всіх нас можливість чути настільки природне почуття, що ми сприймаємо його як належне. Справжню ціну слуху знають ті, хто з якихось причин його втратив – у всьому світі таких людей більше 360 мільйонів. Тому, втрата слуху вважається однією з найпоширеніших причин сенсорної інвалідності.

Детальніше...

 429783699 837684208385797 9025737278672297674 n

Туберкульоз — інфекційне захворювання з аерогенним шляхом передачі. Інфекційні частинки передаються від людини до людини через повітря при кашлі, чханні, розмові чи співі.

Ризик проникнення мікобактерії у легені здорової людини залежить від концентрації інфекційних частинок у повітрі та тривалості вдихання зараженого повітря.

При потраплянні мікобактерії в організм людини туберкульоз найчастіше не розвивається через реакцію імунної системи, та коли ця реакція слабка, розвивається активне захворювання.

За даними Центру громадського здоров’я України, у 2023 році в Україні зареєстрували 19 851 людину, хвору на ТБ, серед них: діти віком 0-14 років  – 639 осіб; підлітки віком 15-17 років – 196 осіб.

Детальніше...

photo 2024-03-01 10-08-59 2 

Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб долучилися до проведення колегії Управління охорони здоров’я. Засідання відбулося 29 лютого в обласному діагностично-консультативному центрі КНП «Черкаська обласна лікарня Черкаської обласної ради».

Детальніше...

 dyskryminacia

1 березня люди у всіх куточках світу об'єднуються для того, щоб відзначити день «Нульової дискримінації». Це відбувається з метою сприяння рівності, толерантності та інтеграції в усьому світі.

Детальніше...

 photo 2024-02-29 17-00-48

28 лютого лікарка Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Алла Балабан знову долучилася до акції здорового харчування школярів Черкаської спеціалізованої школи І­-ІІІ ступенів №13. Цього разу захід був присвячений Дню моркви, який відбувся серед школярів та педагогічних працівників.

Старшокласники ознайомили учнів четвертих класів з походженням моркви, її видами, користю для організму людини та формуванням культури харчування стравами з моркви.

Детальніше...

photo 2024-02-29 16-06-22

У межах спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я та Світового банку «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні» у 16-ти регіонах України компанією ПрАТ «СТАТІНФОРМКОНСАЛТИНГ» проводяться дводенні тренінги з профілактики та контролю інфекційних захворювань, поводження з медичними відходами для фахівців закладів охорони здоров’я та обласних центрів контролю та профілактики хвороб.

Детальніше...

 pravec na sayt

У Черкаській області зареєстровано випадок правця у 13-річної жительки Уманського району. Потерпілу шпиталізували до КНП «Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради». Їй надають кваліфіковану медичну допомогу.

При проведенні епідрозслідування встановлено, що дівчинка отримала травму та не була щеплена проти правця відповідно до Календаря профілактичних щеплень.

Фахівцями ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проведено комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів, а також необхідних лабораторних досліджень.

Детальніше...

Радон є радіоактивним інертним газом. Найбільші рівні радону зустрічаються у водах, які омивають кристалічні породи високої тріщинуватості з високим вмістом радію, а також піски, в яких відбулося перевідкладення радію, вимитого раніше із кристалічних порід. Підземна вода накопичує радон з великих масивів геологічних кристалічних порід. Вплив радону із води практично зводиться до його інгаляційного надходження і опромінення легенів.

Радон що знаходиться у питній воді становить двояку небезпеку:

– по-перше, вживання такої води може викликати появу злоякісних пухлин шлунку і нирок;

– по-друге, існує небезпека від вдихання повітря, куди переходить радон з води, особливо у ванній кімнаті і на кухні.

Детальніше...

 vpl

Чи знаєте ви, що 97% випадків раку шийки матки можна запобігти вакцинацією? Ні, вакцини від раку ще не винайшли. Натомість у нас є вакцини проти вірусів, які можуть призвести до його розвитку, – вірусів папіломи людини (ВПЛ).

Детальніше...

 skaz sayt

Цього року в Черкаській області уже зафіксовано 16 випадків сказу серед тварин. Укус зараженої сказом тварини є смертельно небезпечним для людини. Як вберегтися від укусів тварин, яка ситуація зі сказом в області та що робити після того, як покусала тварина, – про це розповіли фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Детальніше...

 grvi01

Для вас це може бути несподіванкою, але «звичайні» гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) вбивають майже 2 мільйони людей на рік. Це – четверта за поширеністю причина смерті у світі. Пневмококова пневмонія залишається одним з основних ускладнень при ГРВІ.

Детальніше...

insult

Інсульт – це небезпечне захворювання, що розвивається навіть у молодому віці та призводить до смерті, інвалідизації або значно погіршує якість життя. Тяжкі наслідки інсульту лягають тягарем не лише на людину, яка переносить захворювання, а й на членів її родини та суспільство.

Детальніше...