Інформація для населення

В області з початку епідсезону за 42-й тиждень 2022 року (з 17.10.2022 по 23.10.2022 року) захворіло 4 991 особа, що склало 0,42% від загальної кількості населення.

Показник загальної захворюваності на 100 тис. населення склав 424,90, що на 34,6 % нижче епідемічного порогу по області.

Перевищення епідпорогу зареєстровано на 6 територіальних громадах: Катеринопільській (на 21,2%), Золотоніській (на 22,1%), Жашківській (на 45,4%), Маньківській (на 17,8%), Канівській (20,2), Чигиринській (на 28,8%).

З числа захворілих – 1 776 дітей віком до 17 років (35,58%). Серед захворілих дітей найбільше у віковій категорії 0- 4 роки.

Госпіталізовано 353 особи (7,07% від числа захворілих). Найбільше госпіталізованих серед осіб 65 і старше , найменше – серед осіб 15-17 років.

За звітній тиждень в області летальних випадків від грипу не зареєстровано.

grib08 

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

З початку року в області зареєстровано 9 випадків отруєнь дикорослими грибами з 14 потерпілими, з них 9 дітей.

Так, 21.10.2022 р. зареєстровано нові випадки отруєння дикорослими грибами у м.Черкаси та в смт.Маньківка Черкаської області.

У м.Черкаси потрапила до лікувального стаціонару 16-річна дівчинка, що 20.10.2022 року поласувала грибними котлетами з грибів їжовиків, що їх разом з мамою назбирала у лісі у Чигиринському районі.

Перші симптоми отруєння (діарея, біль у животі, підвищення температури) з’явились вже ввечері того ж дня.

Швидкою медичною допомогою госпіталізована до комунального некомерційного підприємства «Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради» у стані середньої важкості до приймально-діагностичного відділення лікарні, де наразі перебуває на лікуванні.

Також отруївся грибами 81-річний пенсіонер з смт.Маньківка, який ввечері 19.10.2022 року вживав гриби опеньки, відварені, смажені, серед яких, вірогідно, була бліда поганка. Наступного дня з симптомами отруєння (запаморочення, діарея, слабкість) госпіталізований до комунального некомерційного підприємства «Маньківська багатопрофільна лікарня» до відділення реанімації.

З метою недопущення отруєнь дикорослими грибами Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» застерігає:

  • вживання дикорослих грибів чи страв з них може бути небезпечним для здоров’я та навіть життя!
  • ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів .

За наявності симптомів отруєння: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), судоми, марення, поява галюцинацій, негайно звертайтесь до свого сімейного лікаря або до служб екстреної медичної допомоги.

Не займайтеся самолікуванням — це небезпечно для життя, адже за згаяний час ви можете заплатити власним життям!

img-1dbe43fe6ab4b19eea6fb68e5c5941fa-v 

17 жовтня 2022 року

На українському радіо « Рось» за участю завідувачки відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Світлани Нікітюк відбувся радіоефір щодо актуальних питань захворюваності на ботулізм у Черкаській області.

Під час ефіру були висвітлені питання етіології, патогенезу, клінічних проявів захворювання, а також надання першої медичної допомоги потерпілим та акцентовано увагу на питаннях профілактики даного харчового отруєння.

Аудіозапис ефіру додається.

Сьогодні в країні з’явилася можливість захистити від COVID-19 ще одну категорію населення – це діти від 5 до 11 років. Відповідні зміни затверджені наказом МОЗ України від 02.09.2022 № 1586 "Про введення в дію Рішення оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я України з реагування на ситуації з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації від 26 серпня 2022 року". Для вакцинації цієї категорії населення використовується педіатрична форма вакцини проти COVID-19 COMIRNATY від Pfizer / BioNTech.

Схема вакцинації складається з двох доз, введених з інтервалом 21-28 днів (3-4 тижні). Якщо другу дозу випадково введено раніше, ніж через 3 тижні після першої, повторювати дозу не потрібно.

Пріоритетною є вакцинація дітей з наявними факторами ризику, супутніми захворюваннями, імунодефіцитними станами. Перш ніж перейти до вакцинації дітей із низьким ризиком тяжкого захворювання, слід активно виявляти дітей з груп високого ризику госпіталізації та смерті та пропонувати їм вакцинацію проти COVID-19 з обґрунтуванням важливості її проведення.

Вакцина вводиться внутрішньом’язово в дельтоподібний м’яз плеча у кількості 0,2 мл. Протипоказаннями для введення вакцини є випадки анафілактичної реакції до будь якого компоненту вакцини. Діти з анафілаксією, яка виникла після першої дози COMIRNATY, не повинні отримувати наступні дози цієї вакцини. Також слід відкласти вакцинацію дітей, які хворіють на гострі хвороби, що супроводжуються лихоманкою (температура тіла понад 38,5˚С) або гострі інфекційні хвороби, включно з інфекцією, викликаною SARS-CoV-2, до одужання від хвороби.

Планова вакцинація проти інших інфекційних хвороб проводиться з інтервалом у 14 днів з вакцинацією проти COVID-19. Вакцини проти COVID-19 можна вводити одночасно з неживою вакциною проти грипу під час одного візиту у різні кінцівки або з будь яким часовим проміжком.

Схема вакцинації є гомологічною. Для завершення курсу вакцинації дітей слід використовувати ту саму вакцину, тобто COMIRNATY.

Педіатрична форма вакцини проти COVID-19 COMIRNATY ввійшла до переліку вакцин, що схвалені ВООЗ, які пройшли клінічні дослідження у дітей, та є безпечними та ефективними для профілактики COVID-19 у дітей від 5 років. До поширених реакцій відносяться біль в місці ін’єкції, набряк і почервоніння, головний біль, артралгія, міальгія, лихоманка (частіше після другої дози).

В області у вересні та жовтні поточного року у м. Сміла та двох населених пунктах Уманського району зареєстровано 3 випадки захворювання на лептоспіроз з летальним наслідком. Захворювання між собою не пов’язані. Хворі при появі симптомів пізно звернулися за медичною допомогою. Зараження на лептоспіроз у двох випадках ймовірно пов’язано з рибною ловлею в Уманському районі у непроточних місцевих ставках, прибережна зона яких заросла очеретом та заселена гризунами. Під час риболовлі мало місце травмування кінцівок рук.

У місті Сміла хворий рубав дрова в приватних домоволодіннях де спостерігалась наявність гризунів.

Нагадуємо, що захворіти на лептоспіроз можна під час купання в заражених водоймах, риболовлі, сінокосі на зволожених територіях, при догляді за хворими і інфікованими тваринами, домоволодіннях з наявністю гризунів.

Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше — гризунів, також це може бути худоба, собаки, дикі тварини. Від людини до людини захворювання не передається.

У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот).

Лептоспіроз буває складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань — наприклад, можуть нагадувати грип чи COVID-19.

Серед симптомів лептоспірозу:

  • висока температура;
  • головний біль;
  • озноб;
  • біль у м’язах;
  • блювання та діарея;
  • жовтяниця;
  • почервоніння очей;
  • висипання.

Людина може захворіти в період від двох днів до трьох тижнів після зараження. Хвороба зазвичай починається різко з лихоманки та інших симптомів. Лептоспіроз може переходити з першої фази з вищезазначеними симптомами до другої — більш важкої — яка призводить до ураження нирок, печінки або менінгіту. У разі несвоєчасного звернення по медичну допомогу недуга може призвести до смерті.

Щоб уникнути лептоспірозу:

  • уникайте потенційно заражених водойм та риболовлі в них;
  • вакцинуйте домашніх та сільськогосподарських тварин проти лептоспірозу;
  • уникайте контактів із хворими та інфікованими тваринами;
  • знищуйте гризунів у особистих помешканнях.

Якщо у вас є симптоми захворювання, і ви нещодавно контактували із потенційно зараженою водою — зверніться до лікаря. При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше, адже захворювання швидко прогресує. Несвоєчасне звернення до лікаря може коштувати життя.

Всесвітній день боротьби з раком молочної залози

Друк
PDF

alt

Куріння тютюну входить до трійки причин, що спричиняють рак, у тому числі й рак грудей — один з найпоширеніших типів онкологічних захворювань серед жінок.  Лише в Україні у 2020 році на рак молочної залози захворіло майже 13 тисяч жінок, з них померло — близько 5 тисяч.

❗ Тож саме сьогодні, у Всесвітній день боротьби з раком молочної залози, нагадуємо: жінки, які курять у період 15-35 років, мають на 30% більший ризик захворіти на рак грудей, аніж ті, хто не курить.

Але лікарі наголошують: у зоні ризику — і пасивні курці. Вдихання вторинного тютюнового диму підвищує ризик виникнення раку грудей навіть у тих, хто не вживає тютюнові вироби.

Не дозволяй себе обкурювати — захисти своє право на бездимне середовище та збережи своє життя ❤

Що робити, коли поруч курять?  https://cutt.ly/AJhXRA7

Поділіться цією інформацією з дружинами, мамами, сестрами, доньками та подругами!

rakmz 

Щороку 20 жовтня в Україні проходить під знаком особливої уваги до боротьби з раком молочної залози. Цей діагноз встановлюють 15 тисячам українок щорічно.

Рак молочної залози — злоякісна пухлина залозистої тканини молочної залози. Це найчастіша форма раку у жінок віком від 13 до 90 років. Кількість випадків раку молочної залози щорічно зростає.

Найвищі показники захворюваності на рак молочної залози — серед українок віком понад 60 років, хоча вже з 30 років істотно частішають випадки захворювання. Кожній четвертій жінці рак грудей діагностують уже на ІІІ–ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується.

Важливо: рак виліковний за умови його виявлення на I стадії — у 95% жінок, на II стадії — у 80%, на III стадії — у 50% жінок.

Для запобігання раку молочної залози важливо дотримуватися здорового способу життя (відмовитись від куріння, алкоголю, регулярно займатися фізичною активністю і підтримувати нормальну масу тіла), а також:

  • вчасно проходити огляд лікаря мамолога — не рідше одного разу на 1–2 роки;
  • жінкам старше 50 років — щодва роки здійснювати мамографічні обстеження;
  • усім жінкам старше 20 років варто щомісяця самостійно обстежувати молочні залози. У разі будь-яких змін у молочних залозах негайно звертатись до свого сімейного лікаря, з яким було укладено декларацію!

Зазначимо, що МОЗ України за Програмою медичних гарантій 2020 року реалізує державну політику з питань ранньої діагностики раку грудей. Зокрема, в переліку досліджень, які входять в пріоритетні послуги, включено мамографію, яка призначається пацієнткам після 40 років. За направленням лікаря послуга є безоплатною.

grib07

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

18.10.2022 р. зареєстровано новий випадок отруєння дітей дикорослими грибами в Уманському районі Черкаської області.

Двоє братів (8 та 12 років) 17.10.2022 року вживали відварені і замариновані гриби рядовки сірі, що їх консервувала мати. Вірогідно, серед грибів була бліда поганка, яка спричинила отруєння.

Перші симптоми отруєння (слабкість, нудота, багаторазова блювота, біль у животі, запаморочення, підвищення температури) з’явились вже за півгодини після вживання грибів.

Батьки постраждалих хлопчиків 17.10.2022 року о 18.00 год. звернулись до швидкої медичної допомоги, яка доставила дітей до комунального некомерційного підприємства «Маньківська багатопрофільна лікарня» Маньківської селищної ради, госпіталізовані у стані середньої важкості до дитячого відділення, потім 12-річний хлопчик переведений до реанімації у зв’язку з погіршенням стану.

19.10.2022 року діти направлені для подальшого лікування до комунального некомерційного підприємства «Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради»

З метою недопущення отруєнь дикорослими грибами Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» настійно радить:

  • не давайте гриби дітям до 5-7 років, адже дитячий організм не в змозі переробляти хітин, що міститься в грибах;
  • не збирайте та не вживайте в їжу незнайомі або сумнівні гриби;
  • не куштуйте сирі гриби на смак;
  • вдома ще раз перевірте зібрані гриби, всі сумнівні викиньте.

Гриби не є продуктом першої життєвої необхідності, без них можна обійтися, без них можна прожити!!!

 grib05

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

З початку року в області зареєстровано 7 випадків отруєнь дикорослими грибами з 11 потерпілими, з них 6 дітей.

17.10.2022 р. зареєстровано нові випадки отруєння дикорослими грибами у м. Черкаси.

Зі слів батьків, хлопчик 2 роки 11 місяців під час прогулянки у лісі торкав палкою невідомі гриби, а потім облизав її.

Перші симптоми отруєння (багаторазова блювота, підвищення температури) з’явились вже за дві години потому.

Батьки хлопчика звернулись до комунального некомерційного підприємства «Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради», дитина госпіталізована у стані середньої важкості до приймально-діагностичного відділення лікарні, де наразі перебуває на лікуванні.

Також отруїлися грибами троє чоловіків, мешканці м. Черкаси, що ввечері 15.10.2022 року вживали гриби сироїжки, серед яких, вірогідно, була бліда поганка. На сьогодні всі вони перебувають у реанімації Третьої Черкаської міської лікарні.

З метою недопущення отруєнь дикорослими грибами Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» настійно радить:

  • не давайте гриби дітям до 5-7 років, адже дитячий організм не в змозі переробляти хітин, що міститься в грибах;
  • не збирайте та не вживайте в їжу незнайомі або сумнівні гриби;
  • не куштуйте сирі гриби на смак;
  • вдома ще раз перевірте зібрані гриби, всі сумнівні викиньте;
  • якщо взяли маленьких дітей в ліс - тримайте їх за руку! Бо схопити красивий грибок і потягнути в рота - секундне діло.

Не ризикуйте здоров’ям та життям своїм та своїх рідних!

 denmr

Миття рук рятує тисячі життів щодня!

«Брудні руки» є основним фактором передачі багатьох інфекційних захворювань, в тому числі кишкових та гострих респіраторних хвороб. На брудних руках є велика кількість небезпечних мікроорганізмів, які можуть потрапити до нашого організму та призвести до захворювання.

Запобігти інфікуванню можна завдяки дотриманню простих правил гігієни рук. Під час пандемії COVID – 19 ця процедура особливо актуальна. Регулярно мийте руки з милом в таких випадках:- на початку та в кінці робочого дня;- перед приготуванням, прийомом та роздачою їжі;- після відвідування туалету або зміні підгузку;- після контакту з тваринами;- після відвідування публічних місць та громадського транспорту;- коли руки явно забруднені.

Не зловживайте антибактеріальними миючими засобами для миття рук, найкращий вибір – мило без додавання триклозану.

Пам’ятайте також, що вологі серветки, навіть антибактеріальні, не можуть замінити миття рук з милом.

Під час миття рук дотримуйтесь правильної техніки. Не забувайте про критичні ділянки на руках: зона між пальцями, тильна сторона долоні, великий палець та кінчики пальців. Тертя рук з милом має займати 20 – 30 секунд.

Для сушіння рук обирайте одноразові паперові рушники. Використання багаторазових рушників для сушіння рук може бути додатковим фактором передачі збудників інфекційних хвороб. Дотримуйтесь цих простих рекомендацій та будьте здорові!

antkur14

З 11 липня 2022 року в Україні заборонили куріння тютюнових виробів для нагрівання на рівні з сигаретами, кальянами та е-сигаретами у визначених громадських місцях — у транспорті, закладах, вокзалах, навчальних і робочих приміщеннях та інших місцях загального користування.

Бездимне законодавство спрямоване на захист некурців від вторинного тютюнового диму. Пасивне куріння спричиняє серцево-судинні та респіраторні захворювання, включно з ішемічною хворобою серця й раком легенів, і щорічно вбиває 1,2 млн людей у всьому світі. Тож перш ніж закурити в громадському місці, добре подумайте про шкоду, яку ви завдасте людям навколо.

Безпечного куріння не існує — ні первинного, ні вторинного, ні третинного. Натомість турбота про своє здоров’я та здоров’я близьких — це обов’язок кожного під час війни!

 otrgrib04 

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

13.10.2022 р. зареєстровано новий випадок отруєння дикорослими грибами з одним потерпілим у Золотоніському районі Черкаської області.

56-річний мешканець с. Пальміра Золотоніського району 11.10.2022 року вживав гриби свинушки у сирому вигляді.

Перші симптоми отруєння (нудота, багаторазова блювота, діарея) з’явились вже за три години після вживання грибів.

Постраждалий 11.10.2022 року о 22.00 год. звернувся до швидкої медичної допомоги, яка доставила його до комунального некомерційного підприємства «Третя Черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги», госпіталізований у стані середньої важкості до відділення невідкладної терапії, де наразі перебуває на лікуванні.

З метою недопущення отруєнь дикорослими грибами Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» настійно радить:

  • відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи;
  • якщо ж ви відправилися на полювання за грибами, не кладіть у кошик грибів, які не знаєте, остерігайтесь пластинчатих грибів;
  • не куштуйте сирі гриби на смак;
  • не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках;
  • не довіряйте сумнівним методам перевірки грибів на отруйність (цибулина, срібна ложка та ін.);
  • при появі перших ознак отруєння (нудота, блювота, діарея, запаморочення) – негайно звертайтеся до лікаря!

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Не ризикуйте здоров’ям та життям своїм та своїх рідних!життя!

Пам’ятайте: пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких основа для запобігання отруєння грибами.

pryvitannia-z-dnem-zakhysnykiv-i-zakhysnyts-ukrainy 

Шановні колеги!

   Прийміть щирі вітання із

     Днем захисника України,

       Днем Українського козацтва,

          Покрови Пресвятої Богородиці!

Щиро вітаємо з цим Днем усіх, хто захищає рубежі України на фронті, і всіх, хто зміцнює державу в тилу.

Сьогодні, коли наші мужні воїни у боротьбі з російськими загарбниками відстоюють нашу волю і незалежність, честь і гідність, бажаємо найшвидшої Перемоги.

Нехай кожен день дарує тільки світлі думки і добрі справи, нехай Богородиця пошле вам і всій родині здоров'я міцного, достатку, добра і миру.

Слава Україні!

З повагою,

колектив ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ»

 botulizm

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

В області зареєстровано другий з початку року випадок захворювання на ботулізм у 56-річного мешканця с. Макіївка Черкаського району Черкаської області.

Хворий 01.10.2022 року вживав тушонку з гуски домашнього приготування, яка вочевидь була виготовлена з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й послужило причиною захворювання.

Симптоми отруєння у хворого проявлялися впродовж чотирьох днів після вживання зараженого продукту (розлади зору, диспепсичні явища). Після звернення 11.10.2022 року до інфекційного відділення Смілянської міської лікарні та встановлення діагнозу «ботулізм»? чоловік направлений на госпіталізацію до комунального некомерційного підприємства «Черкаська міська інфекційна лікарня», де наразі перебуває на лікуванні у стані середньої важкості. Хворому введено протиботулінічну сироватку.

Звертаємо увагу про необхідність дотримання головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою.

Пам’ятайте, хворобу легше попередити, ніж лікувати!