Інформація для населення

6 березня – Всесвітній день боротьби з глаукомою

Друк
PDF

 glaukoma

Цей День почали систематично проводити, починаючи з 2008 року, за ініціативи Всесвітньої асоціації глаукоми та Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою.

На сьогодні глаукома стала однією з основних причин сліпоти та слабкозорості. У світі кількість пацієнтів з глаукомою доходить до 100 млн. осіб. В Україні щороку на 25 тисяч збільшується кількість людей, у яких вперше виявляють глаукому.

Глаукома – це захворювання очей, яке характеризується підвищенням внутрішньоочного тиску. Початок захворювання протікає безсимптомно і, якщо вчасно не розпочати лікування, то поступово починає звужуватися поле зору – людина перестає помічати об’єкти, розташовані збоку.

З часом хвороба призводить до прогресуючого зниження зору, причому внаслідок порушення відтоку внутрішньоочної рідини та відмирання зорового нерва можлива повна його втрата. Зір, втрачений внаслідок глаукоми, відновленню не підлягає.

Серед факторів підвищеного ризику виникнення захворювання найбільше значення мають: вік (старше 40 років), спадковість і сімейний анамнез, наявність супутньої судинної (атеросклероз, гіпертонічна хвороба) та ендокринної (цукровий діабет, захворювання щитоподібної залози) патології, травми ока, наявність в анамнезі життя перенесених у минулому хірургічних втручань. Паління та хронічний стрес також можуть сприяти розвитку глаукоми.

Детальніше...

otruenyagribami 

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

3 березня 2023 року зареєстровано випадок отруєння дикорослими грибами дитини у м.Черкаси.

Батьки нагодували шестирічну дівчинку невідомими смаженими грибами увечері 2 березня. Перші симптоми отруєння (нудота, різкий біль у животі, в’ялість) з’явилися у дитини за дві години після вживання грибів.

Швидкою медичною допомогою постраждала доставлена до комунального некомерційного підприємства «Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради», госпіталізована у стані середньої важкості до приймально-діагностичного відділення лікарні, де наразі перебуває на лікуванні.

З метою недопущення отруєнь дикорослими грибами Черкаський ОЦКПХ настійно радить:

  •  не вживайте в їжу незнайомі або сумнівні гриби;
  •  не давайте страви з грибів дітям, адже дитячий організм не в змозі переробляти хітин, що міститься у грибах.

Гриби не є продуктом першої життєвої необхідності, без них можна обійтися, без них можна прожити!!!

Не ризикуйте здоров’ям та життям своїм та своїх рідних!

 

anasteziya 

У медичних закладах, які мають договір із Національною службою здоров'я України, анестезія включена в послугу, яка надається і покривається програмою медичних гарантій. Тобто пацієнт не повинен платити за анестезію. Незалежно від того плановою є операція чи ургентною, а також у разі інших втручань, під час діагностики чи лікування. Про це інформують у МОЗ.

У межах яких пакетів передбачена безоплатна анестезія?

Детальніше...

На Черкащині продовжують реєструвати випадки епідемічного паротиту

Друк
PDF

 parotit hlop

Нещодавно у Кам’янській територіальній громаді зареєстровано спалах епідемічного паротиту в одній родині. Цей випадок епідеміологічно пов'язаний зі спалахом захворювання у м. Сміла та Балаклеївській територіальній громаді, про який Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України інформував раніше.

Цього разу захворіли двоє дітей віком 9 та 14 років і один дорослий. Стан хворих, які перебувають на амбулаторному лікуванні, – середньої тяжкості. Обоє хворих дітей – не щеплені проти епідемічного паротиту через антивакцинальну позицію членів сім’ї.

Фахівцями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» і лікувальних закладів проведено епідеміологічне розслідування спалаху та комплекс протиепідемічних заходів щодо його локалізації і ліквідації, організовано необхідні вірусологічні дослідження.

Детальніше...

meningokok 

У Звенигородському районі зареєстровано летальний випадок захворювання на блискавичну форму менінгококової інфекції. Помер 11-річний хлопчик.

Фахівцями ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проведено епідеміологічне розслідування цього випадку та комплекс протиепідемічних заходів, встановлено коло контактних осіб, організовано їх бактеріологічне обстеження, медичне спостереження тощо. За пропозиціями Черкаського ОЦКПХ також проведені профілактичні та протиепідемічні заходи працівниками місцевих закладів охорони здоров’я та освіти.

Детальніше...

preparat gepatut 

Гепатит – це захворювання печінки, яке у більшості випадків має вірусну природу. Найбільшу небезпеку для людини становлять гепатити В та С (ВГВ та ВГС).

За оціночними даними в Україні 5% населення інфіковано ВГС (з них 3,6% мають хронічний вірусний гепатит С) та 1,5% – ВГВ. Про це інформує Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з Центром громадського здоров’я МОЗ України.

Вірусні гепатити можуть перебігати безсимптомно до того часу, поки не призведуть до серйозних уражень печінки, хвороба може протікати як гостро, так і хронічно. Вірусні гепатити передаються через інфіковану кров та біологічні рідини.

Шляхами передачі вірусу є хірургічні втручання, стоматологічні процедури, використання нестерильного інструментарію для татуювання, пірсингу, вживання ін’єкційних наркотиків, незахищені статеві контакти, можлива передача збудника від матері до дитини під час пологів.

Захворіти на гепатит може кожен, незалежно від віку, статі та способу життя. Своєчасне встановлення діагнозу та призначення лікування позитивно впливають на перебіг хвороби, дозволяють уникнути ускладнень та зберегти пацієнту повноцінне життя.

Детальніше...

 den ridkis zahvor

28 лютого за ініціативою Європейської організації з вивчення рідкісних хвороб EURORDIS відзначається Міжнародний день рідкісних (орфанних) захворювань.

Мета проведення цього Дня – привернути увагу громадськості до проблем людей, які хворіють на рідкісні захворювання, підвищити обізнаність про рідкісні хвороби і їх вплив на життя людей. Також мета кампанії полягає в забезпеченні рівного доступу до діагностики, лікування, медичної та соціальної допомоги і соціальних можливостей для людей, які хворі на рідкісні хвороби.

У світі налічується понад 300 мільйонів осіб, що живуть з одним або декількома з більш ніж 6 тисяч виявлених рідкісних захворювань. На сьогодні рідкісні хвороби вражають 3,5-5,9% населення світу. З усіх орфанних захворювань 72% генетичні, в той час як інші є результатом інфекцій (бактеріальних або вірусних), алергії, екологічних причин або є проявами дегенеративних і проліферативних процесів.

Орфанними (рідкісними) вважаються захворювання, які зустрічаються у невеликої кількості людей щодо загальної чисельності населення. Захворювання, яке вважається рідкісним у Європі, вражає одну людину з 2 тисяч. Орфанні захворювання характеризуються широким розмаїттям порушень і симптомів, які варіюються не тільки від хвороби до хвороби, а й від пацієнта до пацієнта, що страждає від одного і того ж захворювання.

В Україні діагностуються і лікуються такі орфанні захворювання, як фенілкетонурія, гемофілія, муковісцидоз, хвороба Гоше, хвороба Фабрі, мукополісахарідоз та інші.

Детальніше...

elektonsig

Виробникиелектронних сигарет та вейпів запевняють, що вони є цілком безпечною альтернативою звичайному тютюнопалінню. Нібито ці пристрої не шкодять здоров’ю, оскільки не утворюють продуктів горіння та не містять шкідливих смол.

Часто можна почути думку, що пара, яка утворюється під час паління електронних пристроїв, є безпечною, бо що може бути шкідливого у воді?! Однак ця пара не є суто водяною. Це аерозоль із домішками ароматизаторів і токсичних речовин. Серед них, наприклад, є метали нікелю та свинцю, вплив яких здатний призвести до захворювань нервової, серцево-судинної та дихальної систем; або ж сполука акролеїн, яка є сильним подразником органів дихання.

Формальдегіди у складі сумішей впливають на центральну нервову систему, сприяють зміні функцій мозку, що може призводити до погіршення пам’яті, здатності до навчання, різких змін настрою тощо. Токсичні пропіленгліколь та рослинний гліцерин здатні викликати пошкодження клітин у багатьох тканинах, а ацетальдегід також може спричинити серйозні зміни тканини легень. Вони збільшують ризики та підвищують ймовірність онкологічних захворювань.

Пара від вейпу чи електронних сигарет призводить до подразнення слизових оболонок горла, а також слизових ротової порожнини. Особливо страждають ясна та зуби: через велику кількість солодких ароматизаторів може розвинутися карієс, а вплив гарячих парів аерозолю веде до запалення ясен (пародонтоз).

Детальніше...

rubalavirus800  

У Черкаській області спостерігається загострення епідемічної ситуації із захворюваності на епідемічний паротит. Із початку 2023 року зареєстровано 16 випадків цього захворювання. Для порівняння: протягом минулого року в області зареєстровано 2 випадки епідемічного паротиту.

Протягом січня-лютого 2023 року захворювання на епідемічний паротит реєструвалося на 3-х адміністративних територіях області: у м. Сміла – 5 випадків, Балаклеївській територіальній громаді (с. Плоске) – 9, Монастирищенській територіальній громаді – 2 випадки.

Усі  хворі діти віком від 10 до 17 років у м. Сміла та Балаклеївській громаді – з багатодітних сімей, не вакциновані згідно з Календарем профілактичних щеплень.

У ході епідеміологічного розслідування, проведеного фахівцями ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», з’ясовано, що діти, які захворіли, разом із батьками відвідували церковні зібрання, де, ймовірно, були інфіковані.

Детальніше...

Всесвітній день боротьби з енцефалітом

Друк
PDF

encefal 

Щороку 22 лютого відзначається Всесвітній день енцефаліту.

Цей день заснований у жовтні 2013 рокудля того, щоб підвищити освіченість людей щодо енцефаліту і тим самим запобігти можливим випадкам ураження цим інфекційним захворюванням.

Що ж таке енцефаліт? Це захворювання, яке полягає у запаленні головного мозку. За причиною виникнення енцефаліт буває вірусним, мікробним, алергічним, токсичним та інфекційно-алергічним. Також розрізняють первинний і вторинний види. При тяжких формах хвороби можлива смерть, тому важливо вчасно звернутися по медичну допомогу.

Детальніше...

Авітаміноз: причини та профілактика

Друк
PDF

avitaminoz 

Авітаміноз  – це захворювання, спричинене відсутністю в організмі необхідних вітамінів. Як правило, ця недуга вражає людей із настанням весни, оскільки після напруженої боротьби з вірусами та інфекціями організм виснажений та потребує достатньої кількості вітамінів, щоб адаптуватись до нового режиму.

Вітаміни – це дуже важлива група речовин, які не виробляються організмом людини, а потрапляють із їжею. Всього налічується близько 30 вітамінів, але  основними є 13: вітамін С, вітаміни групи В  (В1, В2, В3, В5, В6, В9, В12), вітамін А, вітамін Е, вітамін К, вітамін РР, вітамін Р.  

Авітаміноз здебільшого є наслідком нераціонального харчування та зниження фізичних навантажень протягом тривалого часу. З настанням  зими наш організм ніби перебудовується на існування в режимі «зимової сплячки», тому навесні йому важко працювати у новому режимі.

Симптоми авітамінозу насамперед проявляються на шкірних покривах. Шкіра стає сухою, блідою, млявою, схильною до подразнення. Одночасно страждає волосся, воно тьмяне, сухе, січеться і випадає. На шкірі в куточках губ можуть з’являтися тріщини, що не зникають після застосування кремів, ясна кровоточать, пацієнтів турбують часті застуди із затяжним періодом одужання. Хворі практично постійно почуваються стомленими, роздратованими та апатичними.

Детальніше...

meteozaleg 

Метеозалежність – це чутливість організму до змін погодних умов: різкого похолодання чи потепління, перепадів атмосферного тиску, магнітних бур чи навіть спалахів на сонці. Вона може проявлятися головним болем, слабкістю, втратою апетиту, порушеннями серцевого ритму та іншими симптомами. Найчастіше нездужання триває від 1 до 4 днів.

У США провели дослідження та з'ясували, скільки людей страждають від метеозалежності. Результати показали, що кожна третя людина відчуває нездужання, але його симптоми та виразність у всіх значно різняться. Виявилося, що жителі сільських регіонів майже не відчувають на собі змін погодних умов, тоді як люди, які живуть у мегаполісах, переносять їх досить важко. Це пов'язано зі звуженням зони мікрокліматичного комфорту, що відбувається при сидячому способі життя та переважанні інтелектуальної праці над фізичною, а також через рідкісні прогулянки на свіжому повітрі.

Детальніше...

Грип та ГРВІ: чи варто вживати антибіотики

Друк
PDF

antubiotuku grup

У світі досі переважна більшість пацієнтів помилково вважає, що гострі респіраторні вірусні захворювання та грип можна лікувати антибіотиками. Україна в цьому не виняток.

Правда така: антибіотики для грипу та ГРВІ зовсім не помічні. А коли ви наперекір природі все одно вживаєте антибіотики без призначення лікаря, то сприяєте розвитку супербактерій. Такі бактерії здатні виживати краще за своїх попередників, а значить антибіотики вже не зможуть їх знищити. Про це інформує Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з Центром громадського здоров’я МОЗ України.

Тому запам'ятайте кілька важливих правил щодо антибіотиків та поділіться ними з друзями.

Детальніше...

Фахівчиня Черкаського ОЦКПХ долучилася до навчання з польової епідеміології

Друк
PDF

 golold navch

Лікар-епідеміолог відділу імунопрофілактики Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Тетяна Гололобова розпочала навчання на курсі просунутого рівня інтервенційної епідеміології з підготовки польових епідеміологів. Навчання проходить за підтримки Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Із 6 по 12 лютогоу місті Львів  відбувся перший навчальний тренінг «Вступний курс з епідеміології для 5-ї когорти просунутого рівня програми ІЕС».

Детальніше...