Інформація для населення

gemofelia 

Щороку 17 квітня проводиться Всесвітній день гемофілії (World Hemophilia Day). Цей день запроваджений у 1989 році ВООЗ та Всесвітньою федерацією гемофілії з метою привернути увагу світової громадськості до проблем, із якими стикаються хворі на гемофілію, та підвищити обізнаність про це спадкове захворювання.        

Що таке гемофілія

Гемофілія – це орфанне генетичне захворювання, коли порушується нормальне зсідання крові (коагуляція), оскільки в ній циркулює недостатньо згортальних білків (факторів зсідання крові).

Найчастіше гемофілія розвивається внаслідок мутації одного з генів, зазвичай розташованих на X-хромосомі. Тому зазвичай на гемофілію страждають чоловіки, жінки ж виступають носіями дефектного алеля гена, які не хворіють самі, але можуть передавати мутацію нащадкам.

Окрім того, слід пам’ятати, що існує ще так звана набута гемофілія, яка розвивається, коли імунна система людини атакує фактори зсідання крові (може бути пов’язано з вагітністю, аутоімунними патологіями, пухлинами та розсіяним склерозом), внаслідок утворення антитіл до білків, що відповідають за коагуляцію крові (зазвичай до фактора VIII).

Детальніше...

341339742 1531667864031689 3817038338420942405 n

Наближається важливе свято для багатьох сімей. Супермаркети на вітринах виставляють пасочки та яскраві прикраси до столу. Під час святкування традиційно подають велику кількість страв, які не завжди є корисними та здоровими. Хто не стикався з переїданням, після якого почуваєш себе недобре?

Якщо ви вже почали розробляти святкове меню, наші поради стануть вам у нагоді!

Як святкувати Великдень без шкоди для здоров’я та зайвої ваги?

Ставтеся до покупок вибірково, обирайте якісні продукти

У супермаркеті є спокуса купити всього і побільше. Якщо ви вирішили надати перевагу солодощам, обирайте кілька продуктів, але якісних. Уникайте гуртових покупок, щоб не придбати більше, ніж вам насправді потрібно.

Діліться смаколиками з друзями

На Великдень вам можуть подарувати багато цукерок, пасок, печива тощо. Не з'їдайте все самі, поділіться солодощами з рідними та друзями. Можете відкласти частину ласощів та з’їсти їх упродовж тижня, щоб уникнути зайвих калорій.

Більше рухайтеся

Кілька зайвих калорій під час свят — це допустимо! Проте, щоб уникнути їхнього накопичення та використати надмірну енергію, виконуйте просте правило — більше рухайтеся! Сімейна прогулянка, гра з м'ячем, пробіжка з хатнім улюбленцем — будь-яка фізична активність, яка вам подобається, буде корисною.

Детальніше...

kolegiyauoz13041 

13 квітня 2023 року за участі Першого заступника голови Черкаської облдержадміністрації Наталії Кравченко відбулось засідання колегії Управління охорони здоров’я ОДА.

На колегії, зокрема, було розглянуто питання забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення та реалізації плану дій щодо готовності та реагування на спалах кору в Черкаській області.

Головний державний санітарний лікар області Володимир Папач у своєму виступі окреслив ризики та загрози у сфері громадського здоров’я у зв’язку з агресією російської федерації, зосередив увагу присутніх на необхідності злагодженої та ефективної роботи фахівців ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» та лікувально-профілактичних закладів області щодо запобігання ускладненням санітарно-епідеміологічної ситуації в області, здійснення профілактичних заходів та забезпечення готовності до випадків кору, покращення роботи щодо запобігання поліомієліту, реагування на загрози виникнення холери та інших небезпечних інфекційних захворювань.

Ірина Шуляренко, завідувач відділу імунопрофілактики ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ», детально зупинилась на організації та здійсненні роботи з імунопрофілактики, виконанні Національного календаря щеплень, конкретних заходах, з виконання у визначені терміни Плану дій щодо готовності та реагування на спалах кору в Черкаській області, затвердженого рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Черкаської облдержадміністрації.

 Vesniana nebezpeka: sterezhitsia klishchiv!

Весна, яка нарешті настала – час «сили» кліщів. Нагадуємо основу інформацію про цих маленьких злодюжок.

1. Кліщі живуть у високій траві та кущах. Поширені чутки про те, що вони стрибають на вас із дерева — це неправда.

2. Кліщів добре видно на світлому одязі.

3. Поки ви рухаєтесь, вони не вчепляться в вас. Їжу вони почнуть шукати, коли ви нарешті присядете відпочити. Рухаються кліщі знизу догори — досить повільно.

4. Чим довше кліщ на тілі – тим більше ризиків, що він передасть якусь інфекцію. Що дві години оглядайте себе та своїх дітей на наявність кліщів. Перевірте себе вже без одягу й після прогулянки. Додаткова небезпека криється в тому, що укус кліща практично невідчутний — тварина виділяє анестетик при укусі. Отож, огляд – це просто must have!

Детальніше...

bolezn-parkynsona 

За даними ЕСОЗ, в Україні майже 30 тисяч людей мають встановлену хворобу Паркінсона.

Хвороба Паркінсона — це нейродегенеративний розлад, який вражає переважно нейрони, що виробляють дофамін. Це призводить до порушення регуляції рухів та координації у людини, може впливати на настрій, спосіб мислення, памʼять. Вчасна діагностика та терапія можуть полегшити симптоми захворювання та допомогти підтримувати якість життя.

У Програмі медичних гарантій передбачені безоплатні медичні послуги для пацієнтів із хворобою Паркінсона та препарати за програмою «Доступні ліки», інформують у МОЗ України.

Детальніше...

 kurinnalulku1

Традиція куріння люльки, як відомо, має індіанські корені. У долині Оріноко куріння не було шкідливою чи нешкідливою звичкою, це було ритуалом. Всім відома «люлька миру», яку викурював жрець на усі сторони світу, первісно мала ритуальний характер – у такий спосіб обкурювався, тобто «очищувався» простір. Часто до тютюну домішувалися трави, які розслабляли тих, хто вдихає такі дими.

Курили люльку й козаки. Можливо, запозичене це заняття частково у турків і особливого розквіту здобуло в часи Сагайдачного.

Чи шкідливо курити люльку? Звісно, так. Незважаючи на те, що люльку курять не в затяжку, основна діюча речовина, що викликає звикання – нікотин – все ж засвоюється організмом.

По-перше, діє пасивне куріння: навіть якщо ви не вдихаєте в легені дим із люльки, дихати ж вам у будь-якому випадку треба. Ви вдихаєте повітря разом із продуктами горіння тютюну. Це, звичайно, зовсім не ті кількості, які отримують курці, глибоко вдихаючи дим цигарок. Дим сильно розбавлений, але якась кількість нікотину та інших речовин все ж засвоїться. По-друге, нікотин може засвоюватися і через слизову оболонку рота.

Детальніше...

 tren vooz

Фахівці ВООЗ в Україні спільно з Центром громадського здоров’я, Черкаським обласним центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України та управлінням охорони здоров’я ОДА з 5 по 7 квітня провели навчальний тренінг з епідеміологічного нагляду за поліовірусом та гострими в’ялими паралічами з метою ліквідації спалаху поліомієліту в Україні.

tren vooz6

Участь у тренінгу взяли епідеміологи ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ», педіатри, лікарі сімейної медицини, неврологи та госпітальні епідеміологи лікувально-профілактичних закладів області.

Детальніше...

vooz 75 

7 квітня щороку відзначають Всесвітній день здоров'я. Дата була обрана невипадково – 7 квітня 1948 року почала свою діяльність Всесвітня організація охорони здоров'я. Саме тоді країни світу об’єдналися та заснували ВООЗ, щоб зміцнювати здоров’я, підтримувати світ у безпеці та служити вразливим верствам – щоб кожен і всюди міг досягти найвищого рівня здоров’я та благополуччя. Сьогодні, у Всесвітній день здоров’я, Всесвітня організація охорони здоров’я відзначає своє 75-річчя. Приєднуйтесь до ВООЗ у подорожі до досягнення здоров’я для всіх.

Мета Всесвітнього дня здоров'я — підкреслити важливість здоров'я кожної людини і людства в цілому. У наш час здоров'я — це не відсутність хвороб, а фізична, психологічна, соціальна гармонія людини, її доброзичливе ставлення як до інших людей, так і до навколишнього середовища.

Програми міжнародних і національних конференцій та форумів цього року передбачають дослідження різних аспектів проблем здоров’я населення та його охорони, насамперед у період пандемії COVID-19, та шляхів боротьби з нею.

Згідно з даними вчених, здоров'я залежить від багатьох чинників: більше ніж на 50% воно обумовлене способом життя людини, близько 40% — соціальними й природними умовами життя, 10% становить спадковість.

Геніальний давньогрецький лікар і філософ Гіппократ стверджував: яка діяльність людини, такою вона і є, такі і її хвороби. Тож необхідність вести здоровий спосіб життя була актуальною як у стародавньому світі, так і сьогодні, тому що здоровий спосіб життя є однією з найвагоміших умов та чинників формування, збереження і зміцнення здоров'я навіть у складних екологічних і соціально-економічних умовах, забезпечує високу працездатність, добре самопочуття, ефективну адаптацію до змін довкілля.

Детальніше...

 vitamina-c

Вітамін  С, також відомий як аскорбінова кислота, є однією з основних органічних речовин, необхідних для нормального функціонування організму людини.

Щоб люди змогли дізнатися про користь вітаміну С для здоров’я, було визначено особливий день у році – 4 квітня – як День вітаміну С.

Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб наводять п'ять фактів про вітамін С, які вам необхідно знати:

- Вітамін С розчиняється у воді і доставляється до тканин організму, але не накопичується у них і доволі швидко виводиться з сечею, тому його потрібно приймати щодня – з їжею або дієтичними добавками.

- Вітамін С в організмі забезпечує імунний захист та стабілізацію психічної діяльності, допомагає синтезувати білок колаген, що є основою м’язів, кісток, хрящів, судин, шкіри та всіх тканин організму, прискорює процеси регенерації ран.

 - Нестача аскорбінової кислоти може призвести до цинги, у людей кровоточать ясна, підвищується втомлюваність, депресивний стан, безсоння, раннє утворення зморшок та проблеми із серцево-судинною системою.

- Вітамін С можна отримати лише з їжею рослинного походження. Найбільше його знаходиться в лимонах (38-60 мг/100 г), плодах шипшини (650 мг/100 г), червоного перцю (250 мг/100 г), смородини (200 мг/100 г), зеленій цибулі (100 мг/100 г) тощо.

- Вплив вітаміну С на лікування застуди не доведений та, за словами фахівців, потребує більших клінічних випробувань. Він також не сприяє профілактиці ГРВІ та не скорочує тривалість лікування.

Детальніше...

 autism gettyimages new 960x380 0

2 квітня відзначають Всесвітній день поширення інформації про аутизм, і кожному з нас варто дізнатися про нього більше. Адже, за даними ВООЗ, з аутизмом народжується кожна сота дитина у світі.

Коли йдеться про аутизм, йдеться, не про захворювання, а про розлад, особливість розвитку, з якою людина народжується і живе усе життя. Аутизм неможливо набути внаслідок дії зовнішніх чинників, його не «вилікувати», проте доказові методи психологічного втручання можуть покращити комунікативні та соціальні навички людей з аутизмом.

Аутизм – це, насправді, дуже різні особливості, тому одне слово вміщує розлади аутистичного спектру (РАС). Спектр – бо здібності і потреби людей з РАС можуть значно різнитися. Дехто з людей, що мають аутизм, використовує вербальну комунікацію з іншими, а дехто – ні, хтось потребує догляду упродовж усього життя, інші ж – можуть жити самостійно, працювати.

Люди з РАС часто мають проблеми з соціальною взаємодією, а також – обмежену або повторювану поведінку, сталі інтереси. Ознаки аутизму зазвичай з’являються у віці 2-3 років. Деякі – можуть з’явитися і в більш ранньому віці. Що раніше батьки і лікарі визначають, що дитина перебуває у спектрі, то більше позитивних результатів можна досягти в покращенні якості її життя.

Детальніше...

 brifall

У Черкаській області суттєво ускладнилася епідситуація із захворюваністю на COVID-19. Про це під час брифінгу в Черкаській обласній військовій адміністрації 24 березня повідомив Головний державний санітарний лікар області Володимир Папач.

У брифінгу, який відкрила перший заступник очільника області Наталія Кравченко, також взяли участь начальниця управління охорони здоров’я ОДА Антоніна Уманець та завідувачка відділу імунопрофілактики Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Ірина Шуляренко.

Як зазначив Володимир Папач, починаючи з лютого, фахівцями Черкаського обласного ЦКПХ реєструється щотижневе збільшення кількості хворих на COVID-19 на 40-60%. За останній тиждень в області захворіли 683 особи, що у 5 разів більше, ніж за перший тиждень цього року (134 випадки). Загалом, із початку року в регіоні на коронавірусну інфекцію захворіли 2 696 осіб.

«На жаль, за цей період від коронавірусної хвороби уже помер 31 житель області. Із них 20 осіб віком старше 70 років, 7 осіб – старше 60. Майже всі вони – не вакциновані від COVID-19, – зауважив Володимир Папач.

brifpapach

Детальніше...

prokrast25 

Усі ми хоча б раз у житті відкладали на завтра те, що можна і варто було б зробити сьогодні, а натомість заповнювали свій час роботою простішою чи приємнішою. Таке явище має чітку назву – прокрастинація. Психологи вже давно вивчають явище прокрастинації, тому сьогодні розглянемо причини прокрастинації та методи боротьби з нею.

Отже, прокрастинація — психологічний термін, що означає схильність людини відкладати неприємні завдання на потім, тяжіння до справ, що приносять більше задоволення або швидший результат.

Насамперед, важливо зрозуміти, що прокрастинації піддаються всі. Вона вражає більшість людей, коли ті втомилися або занудьгували, але для деяких перетворюється на справжню залежність. Такі люди цілий день уникають роботи, щоб потім піти додому і працювати до пізньої ночі, відчайдушно намагаючись закінчити те, що могли завершити до обіду.

Детальніше...

tuberkulozu-lehen-u-doroslykh 

24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) по всьому світу відзначають День боротьби з туберкульозом.

Саме цього дня у 1882 році німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про відкриття збудника туберкульозу. Це стало першим кроком на шляху діагностування і лікування небезпечного захворювання.

Метою Всесвітнього дня боротьби проти туберкульозу є підвищення обізнаності про глобальну епідемію туберкульозу і зусилля з ліквідації цієї хвороби. Організації і країни, що борються проти туберкульозу, проводять цей День з метою привернення уваги до масштабів цієї хвороби і способів її профілактики. Щоб зупинити та перемогти хворобу, усі мають зрозуміти, що без обізнаності про туберкульоз боротьба з ним приречена на невдачу. Всесвітній День боротьби з туберкульозом був заснований для того, щоб закликати населення берегти власне здоров'я.

Епідемія туберкульозу в Україні за критеріями ВООЗ оголошена з 1995 року. Незважаючи на всі заходи, яких вживають для запобігання епідемії, щогодини туберкульозом заражається троє жителів нашої країни та помирає один хворий, а всього хворіє 1,5% населення. З’явилася нова небезпечна форма хвороби – хіміорезистентний туберкульоз, тобто не чутливий до лікарських препаратів.

Детальніше...

 klichi

На вулиці стає тепліше, і черкащани дедалі частіше навідуються до парків, виїжджають на природу. Тут є небезпека підхопити непомітну маленьку істоту – кліща, який може бути переносником збудника хвороби Лайма (бореліозу). За останні роки ця проблема стала надзвичайно актуальною в Україні, і не тільки в сільській місцевості, але й у містах.

Небезпечним є укус кліща. Навіть якщо контакт був короткочасним, ризик зараження хворобою Лайма не виключається. Це захворювання потребує уважності та настороженості, оскільки протікає специфічно і небезпечне своїми наслідками.

Не затягуйте з видаленням кліща!

Якщо ви виявили кліща, що присмоктався, – витягніть його якомога швидше! Затягувати з видаленням не можна. Чим довше кліщ п'є кров, тим більше інфекції потрапить в організм.

Якщо плануєте здати кліща на аналіз на інфікованість збудниками хвороби, то бажано отримати кліща живим і неушкодженим, як правило, приймають тільки таких. Ні в якому разі не змащуйте кліща олією або чимось іншим. Його можна видалити самостійно або звернутися до найближчого травмпункту.

Детальніше...