Інформація для населення

Травень — місяць обізнаності про меланому: фактори ризику та самодіагностика

Друк
PDF

 melanoma traven

Меланома – це злоякісне новоутворення шкіри. Одне з найбільш небезпечних захворювань серед усіх ракових захворювань шкіри, оскільки розповсюджується через лімфу і кров майже в усі органи. Сьогодні, 1 травня, стартує місяць обізнаності про меланому, тож розповідаємо про фактори ризику виникнення захворювання, ознаки, способи діагностики та профілактику.

Що таке меланома

Меланома  – злоякісна пухлина, яка розвивається з меланоцитів (пігментні клітини, що продукують меланіни). Локалізується здебільшого в шкірі, значно рідше - в сітківці ока, на слизових оболонках (порожнина рота і носа, періанальної і вульвовагінальної областях) тощо. Меланома розповсюджується через лімфу і кров майже в усі органи. Зазвичай метастази меланоми з'являються протягом першого року від початку захворювання. Метастази спочатку поширюються в лімфатичні вузли, пізніше - в легені, печінку, кістки, головний мозок.

Існують докази, що надмірне сонячне опромінення, зокрема й штучне у солярії, збільшує ризик меланоми, особливо у віці до 35 років, тому рекомендується відмовитися від таких процедур. Доведено, що меланому в основному викликають стрімкі зміни інтенсивності сонячного опромінення, тому особам із чутливою шкірою протягом всього свого життя необхідно обмежувати рекреаційний вплив сонячного проміння.

Детальніше...

Всесвітній день охорони праці у 2023 році

Друк
PDF

oxranatruda 

Указом Президента України від 18 серпня 2006 року № 685/2006 в нашій державі офіційно встановлено День охорони праці, що має відзначатися 28 квітня у Всесвітній день охорони праці.

Вперше День охорони праці відзначили в 2003 році. Ідея святкування належить Міжнародній організації праці. Причиною свята стали події, що відбулися в Америці і Канаді. Ще в 1989 році там був проголошений особливий день, в пам'ять про всіх, хто постраждав або помер, перебуваючи на робочому місці. Щороку 28 квітня проходить під особливим девізом, який розкриває наболілу проблему і слугує закликом для всіх роботодавців.

У 2023 році Всесвітній день охорони праці присвячений безпечному та здоровому робочому середовищу як фундаментальному принципу та праву на роботі.

У цей день більш ніж в ста країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці.

Детальніше...

photo1681998049 

У зв’язку з весняним водопіллям та підтопленням прирічкових населених пунктів Канівської, Ліплявської, Будищенської та Мошнівської територіальних громад, на виконання рішення Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 17.04.2023 № 7 «Про вжиття заходів щодо безаварійного пропуску паводкових та повеневих вод на території області у 2023 році», з метою недопущення епідускладнень ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» здійснює лабораторний моніторинг якості питної води джерел централізованого та нецентралізованого водопостачання у населених пунктах, які постраждали від підтоплення. Зокрема такий моніторинг проводиться у селах Пекарі, Межиріч, Михайлівка, Хмільна, Хутір-Хмільна Канівської територіальної громади, Сушки Ліплявської територіальної громади, с. Єлизаветівка Будищенської територіальної громади та с. Хрещатик Мошнівської територіальної громади.

Детальніше...

У Черкаському районі зареєстрували випадок отруєння дикорослими грибами

Друк
PDF

smorchki2 

25 квітня 2023 року зареєстровано випадок отруєння дикорослими грибами з одним потерпілим, який проживає у с. Будки Балаклеївської територіальної громади, Черкаського району. Про це інформує Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

Відомо, що потерпілий 24 квітня о 16-й годині вживав удома гриби – відварені, смажені сморчки, які зібрав самостійно у лісі поблизу села.

Наступного ранку близько 6-ї години у потерпілого з’явилися ознаки отруєння – загальна слабкість, нудота, блювота, біль у животі, запаморочення. Чоловік звернувся до швидкої медичної допомоги, яка доставила його у КНП «Смілянська багатопрофільна лікарня ім. С. Бобринської»,  де наразі він перебуває на лікуванні. Стан потерпілого середньої важкості. Діагноз – отруєння грибами.

Детальніше...

 chernobil26

Після аварії на Чорнобильській атомній станції минуло 37 років, і вже більше року з моменту, як російські окупанти наразили весь світ на нову небезпеку, захопивши територію ЧАЕС. Україна вже заплатила високу ціну за ліквідацію цієї глобальної ядерної катастрофи, та її наслідки ми відчуваємо й досі. 

У чому небезпека радіації для здоров’я людини? 

Радіація може впливати на організм людини на клітинному рівні

Так, радіація може призводити як до загибелі, так і до модифікації клітин, у тому числі пошкодження ДНК. Ураження великої кількості клітин може призвести до дисфункції пошкодженого органу або навіть смерті. 

Медичні наслідки впливу радіації 

Ранніми медичними наслідками зазвичай є опіки шкіри, облисіння або порушення репродуктивної функції. Клітинні мутації, які впливають на подальший поділ клітини, у підсумку можуть спричинити онкологічні захворювання. Якщо змінам піддаються клітини, що несуть спадкову інформацію, це може спричинити генетичні порушення в майбутніх поколінь. 

Детальніше...

Stvoreno Natsionalnyi portal z imunizatsii 

Імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців залежить від рівня охоплення щепленнями в країні. Вакцинація повинна і завжди залишається пріоритетом держави і суспільства, особливо це актуально в умовах воєнного стану. Поширення актуальної достовірної інформації про імунізацію є складовою цього пріоритету.

З метою покращення інформування населення та популяризації рутинних щеплень серед дітей та дорослих в Україні створено Національний портал з імунізації vaccine.org.ua, який символічно запущено в роботу напередодні Європейського тижня імунізації 2023.

Цей портал розроблено за ініціативи Голови Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики – Федора Лапія, за підтримки Міністерства охорони здоров’я України та ДУ «Центр громадського здоров’я» МОЗ України.
Національний портал з імунізації покликаний стати національним джерелом інформації про імунізацію дітей й дорослих для медичних працівників та пацієнтів.

Робота Національного порталу з імунізації vaccine.org.ua буде сприяти підвищенню охоплення профілактичними щепленнями та запобіганню вакцинокерованим захворюванням шляхом поширення публікацій та навчальних матеріалів для громадськості та медичних працівників. Також портал розширює можливості спілкування щодо безпеки, ефективності та використання вакцин у широкій спільноті пацієнтів, батьків, медичних державних установ у сфері охорони здоров’я.

pashtet 

В області зареєстровано другий із початку року випадок захворювання на ботулізм у 16-річного жителя міста Черкаси. Хворий вживав консервований печінковий паштет домашнього приготування, який вочевидь був виготовлений із порушенням елементарних правил гігієни та технологічних процесів приготування, що й слугувало причиною захворювання.

Симптоми отруєння у хворого з’явилися після вживання небезпечного продукту, який мав характерний «бомбажний» вигляд (металева кришка на банці з печінковим паштетом була здута). Характерною особливістю є те, що зовнішній вигляд, смак та запах продуктів при цьому не змінюється і харчовий продукт здається якісним на вигляд.

На початку захворювання у хлопчика виникла нудота, блювота, потім приєдналась м'язова слабкість (ноги ватяні, відчуття «клубка» у горлі), запаморочення, двоїння в очах, птоз. Після звернення 22 квітня 2023 року до КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» та встановлення діагнозу хворого госпіталізовано до відділення інтенсивної терапії цієї лікарні, де наразі він проходить лікування.

Детальніше...

23 квітня – Всеукраїнський день психолога

Друк
PDF

 psuh golova

Психологія вивчає людську психіку, поведінку та психічні процеси. Психологи рятують людей від депресії, апатії, допомагають людям у кризових ситуаціях розібратися в їхніх проблемах, налагодити взаємовідносини з іншими, показуючи шляхи й відкриваючи невідомі до того ресурси свого організму і психіки,  та виконують ще багато суттєвих завдань.

Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що внаслідок російсько-української війни близько 10 мільйонів людей в Україні  відчувають депресію, тривогу, посттравматичний стресовий та  біполярний розлади тощо. Понад 60% наших військовослужбовців страждають від посттравматичного стресового розладу, а близько половини населення, зокрема внутрішньо переміщених осіб, потребує психологічної допомоги, щоб впоратися з буденністю війни.

Реальні цифри можуть бути навіть більшими, оскільки ніколи до цього не відбувалось стільки травмуючих подій, які до того ж безперервно висвітлюються онлайн. Українці переживають геноцид, який транслюється онлайн, і неможливо прорахувати, наскільки від цього страждає психіка кожного.

Детальніше...

ruku2 kop 

Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України взяли активну участь в інформаційній кампанії Центру громадського здоров’я МОЗ України та Всесвітньої організації охорони здоров’я для медичних працівників під гаслом «Рятуй життя безпечно!».

Захід спрямований на популяризацію дотримання правил інфекційного контролю, основних вимог безпеки, зокрема гігієни рук, під час надання медичної допомоги, догляду за пацієнтами з метою запобігання виникненню та розповсюдженню інфекцій, пов’язаних із наданням медичної допомоги, та боротьби з антибіотикорезистентністю.

У рамках інформаційної кампанії фахівчині Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Юлія Сокирка та Людмила Самойленко відвідали колективи КНП «Черкаська обласна лікарня Черкаської обласної ради» та КНП «Черкаська міська дитяча лікарня», де звернули увагу медичних працівників на основні вимоги безпеки під час виконання професійних обов’язків, а саме: дотримання гігієни рук, респіраторної гігієни та етикету кашлю, використання засобів індивідуального захисту, правила виконання безпечних ін’єкцій та необхідність вакцинації.

Детальніше...

На засіданні міжвідомчого координаційного штабу обговорили актуальні питання умов перебування внутрішньо переміщених осіб в області

Друк
PDF

 papach zasid1

Під головуванням Першого заступника голови Черкаської облдержадміністрації Наталії Кравченко 20 квітня відбулося засідання міжвідомчого координаційного штабу щодо дотримання прав, свобод та законних інтересів внутрішньо переміщених осіб в області.

На засіданні, зокрема, обговорили питання забезпечення належних умов перебування внутрішньо переміщених осіб у місцях їх компактного  проживання, організації міжвідомчої взаємодії під час роботи з  внутрішньо переміщеними особами.

Головний державний санітарний лікар області Володимир Папач у своєму виступі зупинився на питаннях санітарно-епідеміологічної ситуації в області та наявних загрозах її ускладнення у зв’язку з настанням весняно-літнього періоду, результатах моніторингових візитів фахівців Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, необхідності дотримання мінімальних вимогщодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб (затверджені Наказом МОЗ України від 31.03.2022 року № 554). Він також наголосив на важливості організації належного медичного обслуговування та профілактичних щеплень внутрішньо переміщених осіб.

Детальніше...

У Черкаському ЦКПХ обговорили заходи запобігання ускладненням санепідситуації через водопілля в області

Друк
PDF

 naradavodopilya

20 квітня під головуванням генерального директора Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», головного державного санітарного лікаря Черкаської області Володимира Папача відбулась on-line нарада з керівниками структурних підрозділів Центру у зв’язку з підтопленнями частини територій в області.

Під час наради розглянули питання реагування у зв’язку з підтопленням населених пунктів Канівської, Ліплявської, Новодмитрівської, Мошнівської, Будищенської територіальних громад, стану виконання рішення Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 17.04.2023 № 7 «Про вжиття заходів щодо безаварійного пропуску паводкових та повеневих вод на території області у 2023 році», доручень Центру громадського здоров’я МОЗ України, ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» щодо здійснення профілактичних заходів та недопущення виникнення ускладнень санітарно-епідемічної ситуації.

Детальніше...

Пам’ятка для населення при підтопленні під час повені, паводка

Друк
PDF

 povin

В умовах повені, паводка, при підтопленні епідемічно значимих об’єктів – джерел водопостачання (свердловини, криниці, каптажі джерел), гноєсховищ, сміттєзвалищ, скотомогильників, очисних споруд, надвірних туалетів, вигрібних ям тощо, зростає ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь.

Аби убезпечитись від негативних наслідків, фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України рекомендують дотримуватися наступних правил:

- не використовуйте для питних потреб воду з відкритих водойм, а також підтоплених або невідомих криниць, каптажів, інших джерел, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами, яйцями та личинками гельмінтів, цистами найпростіших тощо;

- вживайте питну воду гарантованої якості з альтернативних джерел водопостачання, для господарських потреб (миття посуду, рук тощо) використовуйте кип’ячену воду;

- не вживайте харчові продукти, які були підтоплені водою, зокрема консерви;

- дотримуйтесь технології та температурних режимів приготування страв;

- ретельно мийте овочі та фрукти кип’яченою водою;

- вживайте страви одразу після приготування, а все, що готувалось заздалегідь, піддавайте ретельній термічній обробці;

- неухильно дотримуйтеся правил особистої гігієни, перед приготуванням або споживанням їжі не забувайте ретельно вимити руки з милом!

Детальніше...

Як побороти стрес?

Друк
PDF

 sr

Стреси спіткають нас усюди, особливо під час повномасштабного вторгнення, коли багато людей опинилися у стані хронічного стресу.

Стрес – це неспецифічний (аномальний) стан або реакція організму на вплив різних негативних факторів. Цей стан викликає сильні емоції та нервове напруження. Під впливом викиду гормону стресу виникає реакція психологічного або фізіологічного характер.

Існують два основні види стресу:

- еустрес (позитивний стрес) – позитивно мобілізований стан психіки;

- дистрес (деструктивний стрес) – це реакція на проблемну ситуацію, рішення якої неможливо в даний момент або людина вважає її надто складною.

Причини стресу (стресори) не завжди пов'язані із зовнішніми обставинами (як позитивного, так і негативного плану). Часто в основі лежать внутрішні проблеми – страхи, занепокоєння, які призводять до негативних наслідків, а також будь-які інші сильні емоції. Крім того, причиною може стати хронічне захворювання (особливо таке, що впливає на зовнішній вигляд), надмірна вага, нестача в організмі вітамінів і мікроелементів, надмірна фізична активність, погана погода тощо.

З біологічної точки зору реакція на стрес включає симпатичну нервову систему та гіпоталамус, гіпофіз, надниркові залози. Відбувається реакція «бий або біжи».

Детальніше...

 alergia cvit

Із настанням весни та цвітінням дерев і рослин у багатьох людей можуть виникати сезонні алергічні реакції. Чому так відбувається та якою може бути профілактика – роз’яснює Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з Центром громадського здоров’я МОЗ України.

Поліноз — група алергічних захворювань, що викликаються пилком рослин і характеризуються гострими запальними змінами в слизових оболонках, переважно дихальних шляхів та очей.

Рослини починають квітнути з початку весни, а завершують в кінці осені. Середина квітня — це пора для цвітіння: берези, вільхи, дуба, тополі, в’яза, верби, клена, ліщини, ясеня.

Будь-яка алергія є реакцією імунної системи на зовнішні подразники. Серед передумов розвитку алергій розрізняють, зокрема:

  • генетичну схильність;
  • хронічні бронхолегеневі хвороби;
  • забруднення повітря;
  • пасивне куріння;
  • пліснява у приміщенні;
  • наявність інших видів алергій.

Поліноз зазвичай проявляється по-різному, люди можуть відчувати: почервоніння очей та сльозотечу; нежить, чхання, свербіж та закладання носових ходів; задишку, труднощі при здійсненні видиху,  прискорене дихання, сухий та виснажливий кашель.

Детальніше...