Інформація для населення

shitgelphc 

Щорічно 25 травня у всіх країнах відзначається Всесвітній день щитоподібної залози (World Thyroid Day). Його головне завдання – підвищення рівня інформованості суспільства про можливі захворювання залози, їх діагностику, заходи профілактики і способи лікування.

Щитоподібна залоза – найважливіший елемент ендокринної системи, що виробляє гормони, необхідні для здійснення фізіологічних функцій організму. Ця маленька залоза контролює всі обмінні процеси, від диференціації клітин до терморегуляції та швидкості мислення і сприйняття.

Детальніше...

 meningokok

Захворювання почалося гостро з підвищення температури тіла до понад 38,5 град., головного болю, блювоти, болю в м’язах. Дитина госпіталізована до КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня». В зв’язку з проведеним лікуванням, відмічається позитивна динаміка.

Фахівцями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» оперативно розпочато епідрозслідування. Організовано протиепідемічні заходи з локалізації та ліквідації вогнища інфекції. На сьогодні встановлено 22 контактна особа (по домашньому вогнищу, дошкільному навчальному закладі). У зазначених осіб проведено забір матеріалу з носоглотки на менінгококову інфекцію. Встановлено медичний нагляд. Наразі епідрозслідування триває.

У Черкаській області захворювання менінгококовою інфекцією реєструються щорічно. Епідемічна картина є нестабільною. За 4 місяці поточного року в області зареєстровано 5 випадків захворювань на менінгококову інфекцію, що на 4 випадки більше, ніж за аналогічний період минулого року. Всі захворілі - діти. Один випадок в Звенигородському районі закінчився летально.

Детальніше...

shizs 

Він спрямований на покращення обізнаності про розлади психічного здоров’я та забезпечення кращого лікування та реабілітації для людей, які страждають на це захворювання.

Шизофренія–один з найсерйозніших розладів психічного здоров’я, який впливає на повсякденне життя людини.

На цю хворобу страждає 1 % населення світу, тобто приблизно 75 млн осіб. При цьому недуга зустрічається у 10 % людей, родичів яких поставлений той самий діагноз.

До цього захворювання приблизно однаково схильні і чоловіки, і жінки, і найчастіше воно наздоганяє людину в молодому віці. Чоловіки, як правило, захворіють у віці від 20 до 28 років, а жінки – від 26 до 32 років. Крім того, найчастіше недуга виявляється у міських жителів.

Детальніше...

trlv3s 

16-18 травня 2023 року у місті Львів відбувся тренінг «Удосконалення навичок проведення епідеміологічних розслідувань спалахів інфекційних хвороб». Від ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» взяли участь в.о. завідувача відділу моніторингу та реагування на небезпеки Аліна Голоюх та лікар-епідеміолог Жашківського відділення Уманського міськрайонного відділу Дарина Марущак.

Детальніше...

 xoleravibrion

З метою недопущення виникнення та розповсюдження холери ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» здійснює моніторинг за циркуляцією збудника холери в об’єктах довкілля. З 1 червня буде обстежуватися на наявність збудника холери вода відкритих водоймищ у стаціонарних точках, які визначені на основі епідеміологічного обґрунтування.

Обов’язковому бактеріологічному дослідженню підлягає вода відкритих водоймищ у зонах санітарної охорони водозабору для централізованого водопостачання та в місцях масового рекреаційного водокористування. Обстежуються також на холеру хворі з тяжкими формами гострих кишкових інфекцій, особи з дисфункцією кишкового тракту, які поступають у психоневрологічні лікувальні заклади, а також громадяни України, які захворіли на гострі кишкові інфекції після повернення з країн, де зареєстровані захворювання на холеру.

Детальніше...

 korusni zvuchku

22 травня стартує Європейський тиждень громадського здоров’я. Розпочинаємо цей тиждень із теми корисних звичок.

Здоровий спосіб життя, про який кожен і кожна з нас чули принаймні раз, формується з дотримання низки корисних звичок. Проте ці звички дуже непросто зробити щоденною рутиною. Водночас погані звички міцно вкорінюються, і розлучатися з ними вкрай непросто. Та всі масштабні зміни в житті починаються з маленьких кроків. І саме маленькі здорові трансформації у вашому розпорядку дня дозволять згодом прийти до сформованих корисних звичок.

Згідно з дослідженням, проведеним у 2021 році, може знадобитися в середньому 59 днів, щоб нова звичка стала автоматичною. Але кількість часу, необхідного для її формування, може різнитися, тому успіх не завжди приходить за 2 місяці. Інше дослідження, проведене у 2012 році, показало, що для зміни звичної поведінки потрібно приблизно 10 тижнів.

Може здатися, що повномасштабна війна – не час для турботи про себе. Але насправді немає кращого часу, щоби приділити увагу своєму здоров’ю, ніж зараз, адже нам ще відбудовувати країну!

Тож які корисні звички варто обрати для повсякдення? З чого починати шлях до здорового способу життя? Розповідаємо, як досягти великих змін завдяки маленьким щоденним крокам.

Детальніше...

 narada1805f1sait

18 травня в ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» під головуванням Генерального директора Володимира Папача відбулася нарада керівників відокремлених структурних підрозділів з актуальних питань громадського здоров’я, забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення області.

Володимир Папач окреслив основні пріоритети в роботі Центру на літній період з урахуванням санітарно-епідемічної ситуації, звернув увагу на виконання регіонального плану дій щодо готовності та реагування на спалах кору, проведення профілактичних заходів щодо недопущення ускладнень із поліомієліту, необхідність тісної співпраці з органами влади, місцевого самоврядування, активної комунікації з керівниками територіальних громад та населенням тощо.

Завідувачі відділів ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» у своїх виступах висвітлили основні питання щодо організації заходів з імунопрофілактики, зокрема поліомієліту, кору, COVID-19, впровадження рекомендацій ВООЗ щодо охоплення щепленням літніх людей сільської місцевості, аналіз інфекційної захворюваності, епіднагляду за гострим в’ялим паралічем, питання статистичної звітності, організації інфекційного контролю тощо.

Детальніше...

 povin3

У зв’язку з весняним водопіллям та підтопленням прирічкових населених пунктів окремих територій Черкаської області, з метою недопущення епідускладнень Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» продовжує лабораторний моніторинг якості питної води джерел централізованого та нецентралізованого водопостачання у населених пунктах Будищенської, Мошнівської, Канівської, Ліплявської, Новодмитрівської, Золотоніської  територіальних громад, які постраждали від підтоплення.

Такий моніторинг проводиться на виконання рішення Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 17.04.2023 № 7 «Про вжиття заходів щодо безаварійного пропуску паводкових та повеневих вод на території області у 2023 році».

За останній тиждень фахівцями Центру із джерел нецентралізованого водопостачання  проведено дослідження 9 проб питної води. З них у 2 пробах, відібраних із приватних криниць села Хутір-Хмільна Канівської територіальної громади, виявлені відхилення від гігієнічних вимог за окремими санітарно-хімічними  показниками.

Детальніше...

vushuv du1 

Сьогодні, у третій четвер травня, по всій Україні відзначають День вишиванки.

Співробітники ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» уже традиційно долучилися до відзначення цього національного свята, і весь колектив замайорів різнобарвними візерунками української вишивки.

Вишита сорочка була, є та буде символом нашої ідентичності та родинної пам’яті.

У вишиванці закодовані воля, сила, мужність, нескореність українського народу і наша Перемога.

Детальніше...

У Черкасах фахівці обласного ЦКПХ провели акцію з вимірювання артеріального тиску

Друк
PDF

 at2

Сьогодні у рамках Всесвітнього дня боротьби з артеріальною гіпертензією фахівці ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» організували проведення «Дня вимірювання артеріального тиску» в КНП «Другий Черкаський міський центр первинної медико-санітарної допомоги».

Фахівці відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних захворювань Черкаського обласного ЦКПХ спільно з медичними працівниками центру ПМСД провели вимірювання артеріального тиску пацієнтам та відвідувачам закладу, а також надали роз’яснення щодо профілактики артеріальної гіпертонії, важливості її своєчасного виявлення з метою запобігання розвитку серцево-судинних захворювань.

Детальніше...

 gipertenzia1

17 травня за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я  проводиться Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією.

Артеріальна гіпертонія разом з іншими серцево-судинними захворюваннями посідає перше місце у світі та Україні за показниками смертності. Підвищений артеріальний тиск, або артеріальна гіпертензія, є найвагомішим чинником розвитку інфаркту міокарда та інсульту. Понад 1,5 млрд. людей на Землі страждають на це підступне захворювання, причому майже 45% із них навіть не знають, що мають підвищений артеріальний тиск.

За оцінками ВООЗ, 17,5 млн. осіб щороку помирають від інфаркту міокарда та інсульту. Однак вчені довели, що 80%  таких смертей можна уникнути.

При артеріальній гіпертонії спостерігається постійно підвищений систолічний або діастолічний артеріальний тиск. Верхньою межею норми вважають значення 140 мм.рт.ст. для систолічного артеріального тиску та 90 мм.рт.ст. – для діастолічного.

Детальніше...

 alina tr1

12 травня у місті Київ відбувся тренінг із навчання практичним навичкам щодо використання засобів індивідуального захисту. Від ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» у тренінгу взяла участь в.о. завідувача відділу моніторингу та реагування на небезпеки Аліна Голоюх.

Захід проходив у рамках проєкту міжнародної технічної допомоги «Надання підтримки Центру громадського здоров’я МОЗ України для зміцнення та розбудови спроможності системи охорони здоров’я для здійснення кращого моніторингу, епідеміологічного нагляду, реагування на спалахи захворювання та їхньої профілактики» та за підтримки Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC) Департаменту охорони здоров’я та соціального забезпечення США (DHHS).

Учасники тренінгу отримали теоретичні знання щодо використання засобів індивідуального захисту, відпрацювали практичні навички щодо вибору, одягання та знімання засобів індивідуального захисту, навчилися правильному поводженню з використаними засобами індивідуального захисту.

Детальніше...

Фахівці Черкаського обласного ЦКПХ провели тренінг із запобігання поліомієліту

Друк
PDF

 tren um

10 та 11 травня фахівці ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» спільно з Управлінням охорони здоров’я Черкаської ОДА, за ініціативи та підтримки ВООЗ провели тренінг із нагляду за гострим в’ялим паралічем та ліквідації поліомієліту для працівників охорони здоров’я Уманського і Звенигородського районів.

Спеціалісти Центру поінформували медичних працівників про Глобальну ініціативу з викорінення поліомієліту та провели огляд поточних спалахів поліомієліту в Україні.

Сімейним лікарям, педіатрам та неврологам розповіли про епідеміологію поліовірусу та про те, як покращити епіднагляд за гострим в’ялим паралічем у Черкаській області, у тому числі виявлення випадків ГВП.

Детальніше...

ryby-k-pivu6 

В області зареєстровано черговий випадок захворювання на ботулізм. Захворіло подружжя з міста Черкаси після вживання в’яленої річкової риби (плотви) домашнього приготування. Про це інформують у ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

 Симптоми отруєння у хворих проявилися вже наступного дня після вживання зараженого продукту – розлади зору («завіса» перед очима, двоїння в очах), порушення ковтання, мови, блювота, сухість у роті, диспепсичні явища.  

Після звернення до швидкої медичної допомоги 11 травня потерпілі доставлені до КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР у важкому стані. Після консиліуму інфекціоністів хворим встановлено діагноз «Харчовий ботулізм, тяжкий перебіг».

Детальніше...