Інформація для населення

kak-pravilno-polzovatsya-kondicionerom-i-ne-vredit-zdorovyu 

Кондиціонери сьогодні доступні більшості громадян. Через аномально високі температури в літній час ці прилади стали буденною необхідністю і люди масово встановлюють їх у власних квартирах.

І дійсно це дуже зручно: влітку охолоджує, взимку нагріває.

Загалом, кондиціонер – річ корисна, проте важливо дотримуватися певних правил користування ним.

Здійснюйте регулярне техобслуговування

У пристроях кондиціонування можуть міститися різні патогенні мікроорганізми, які з потоком повітря потрапляють в приміщення. Наприклад, кондиціонер може стати розсадником легіонел.

Детальніше...

tbns-1

На сьогодні епідемічна ситуація з гострих кишкових інфекцій в області, як і в Україні в цілому, залишається нестабільною.

Найвищі рівні захворюваності зафіксовані у містах Черкаси, Умань, Сміла, Канівській та Маньківській територіальних громадах.

За 6 місяців поточного року в області вже зареєстровано 71 випадок сальмонельозу, показник захворюваності на 100 тис. населення, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зріс у 2,2 рази.

Детальніше...

 holoyukh

Завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб» Аліна Голоюх з 11 до 14 липня 2023 року взяла участь у спільних навчаннях з питань організації та реалізації заходів у сфері цивільного захисту в умовах воєнного стану щодо реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з радіаційними загрозами.

Навчання відбулися у Черкаському, Золотоніському, Звенигородському, Уманському районах та у місті Черкаси за участю представників Черкаської ОВА, ДСНС, органів державної та місцевої влади, служб, установ та організацій, які будуть залучені до проведення заходів у випадку надзвичайної ситуації.

Детальніше...

zdorova izha 

Харчування впливає на весь організм – зокрема й на роботу серцево-судинної системи. Так, однією з причин артеріальної гіпертензії, ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту вважається саме незбалансований раціон.

Що робити, аби зберегти серце здоровим? Маємо кілька порад:

– більше фруктів, овочів та ягід, адже вони є важливим джерелом вітамінів та мінералів. ВООЗ рекомендує вживати щонайменше 400 г (або 5 порцій) овочів, фруктів та ягід на день, тож варто додавати їх до кожного приймання їжі;

Детальніше...

 antybiotyky

Антибіотики не впливають на дію переважної більшості вакцин, тому приймання їх не є протипоказанням до вакцинації.

Дітям та дорослим, які приймають антибіотики при легкій формі захворювання, можна робити планову вакцинацію за календарем щеплень.

В Україні, якщо людина важко хворіє або має температуру понад 38 С, то щеплення слід відкласти до одужання. Вакцинація не вплине на перебіг хвороби. У багатьох інших країнах такою межею є температура понад 38,5 С. Це більше пов’язано з пересторогою, але не з наявними доказами небезпеки вакцинації при підвищеній температурі.

Щойно людина почуватиметься краще, їй можна буде зробити заплановане щеплення, навіть якщо вона все ще продовжуватиме приймати антибіотики.

За інформацією МОЗ.

miokarda

Інфаркт міокарда – крайній ступінь ішемічної хвороби серця, пошкодження та некроз певних ділянок серця через недостатнє кровопостачання. І головне – це гострий стан, за якого потрібна термінова медична допомога. Інфаркт викликає незворотні зміни в серцевому м’язі та може спричинити зупинку серця.

Як розпізнати симптоми інфаркту?

– різкий біль (іноді печіння) в грудях;

– нерівномірне серцебиття;

– відчуття здавлювання за грудиною;

Детальніше...

vitryanka

Вітряна віспа (вітрянка) – гостре вірусне захворювання та одна з найпоширеніших інфекцій у світі. За рівнем захворюваності вона поступається лише грипу та іншим гострим респіраторним вірусним інфекціям.

На неї хворіють не лише діти, а й в дорослі – якщо вони не хворіли в дитинстві, не мають щеплення від вітрянки.

Вітрянкою краще не хворіти, ось чому:

– хоча і у дітей зустрічають тяжкі випадки вітрянки, у дорослих інфекція має більш тяжкий перебіг. Звичайно, що дорослим простіше контролювати себе і не колупати пухирці на шкірі, але терпіти дискомфорт, свербіж також складно. У дорослих частіше буває гарячка, болі в тілі, а кожний десятий випадок вітрянки в дорослих призводить до пневмонії;

Детальніше...

fizychna actyvnist 

«Життя – це рух», – так кажуть у народі. І це справді так – адже без достатньої фізичної активності страждає весь організм і серце, зокрема.

Якщо у вас переважає сидячий спосіб життя, то:

– сила скорочень вашого серця слабшає;

– зменшується ваша працездатність;

– тонус ваших судин знижується.

Детальніше...

vahitnist 

На етапі підготовки до вагітності, жінці щонайменше потрібно зробити щеплення від вітряної віспи (якщо не хворіла раніше), вакцинацію та бустер від COVID-19, та планове сезонне щеплення від грипу.

Якщо жінка з якихось причин поки не має щеплень КПК (кір, паротит, краснуха) та проти гепатиту B, не хворіла на вказані інфекції раніше, їх також треба зробити на етапі планування вагітності. Додатково можна вакцинуватися від гепатиту А.

Що особливо важливо врахувати до зачаття

Детальніше...

stop covid 

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27.06.2023 № 651 з 1 липня на всій території Україні скасовано карантин, запроваджений у березні 2020 року з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19.

За період пандемії в області було зареєстровано204 791випадок захворювання на COVID-19. Із числа захворілих7,4% складають діти (15080 осіб), 92,6% дорослі (189 711 осіб), з яких 3,6% медичні працівники (6 862 особи).

Більше половини (51%) випадків COVID-19 зареєстровано у віковій групі 50 років і старші. Найменша кількість захворілих у віковій групі 0-9 років (3,3%). Серед захворілих більшість становили жінки (59%), чоловіки – 41%.

Детальніше...

arterialna gipertenzia

Гіпертонія або її інша назва артеріальна гіпертензія – це захворювання серцево-судинної системи, що проявляється систематичним підвищенням артеріального тиску.

Що вищий показник кров’яного тиску, то складніше працювати серцю. А якщо хворий не перебуває під ретельним медичним наглядом, гіпертонія може викликати інфаркт, інсульт, гіпертрофію серця і зрештою призвести до серцевої недостатності.

Артеріальну гіпертензію можуть спричинити такі фактори, як стать, вік, генетична схильність. Та все ж значна частка залежить від способу життя.

Детальніше...

kurinnya zaborona
 

Набувають чинності зміни до законодавства (норми Закону №1978), які забороняють рекламу електронних пристроїв для куріння та продаж е-сигарет і рідин до них з ароматичними та смаковими добавками.

Зокрема, зміни передбачають заборону продажу:

– тютюнових виробів з ароматичними добавками (це енергетичні добавки, вітаміни, кофеїн, таурин; добавки, які роблять викиди диму кольоровими), які могли вводити споживачів в оману щодо наслідків вживання тютюну;

– сигарет та тютюну для самокруток (зокрема, фільтр, папір, капсула яких містить тютюн або нікотин, або смако-ароматичні добавки);

Детальніше...

 klishchi

Іксодові кліщі, які живуть у траві та зрідка потрапляють на невисокі кущові рослини, можуть переносити багато хвороб. Найпоширенішими з них в Україні є кліщовий вірусний енцефаліт та бореліоз, більш відому як хвороба Лайма. Як уберегтися від цих хвороб?

Кліщовий енцефаліт

Вірус енцефаліту найчастіше передається людині через укус кліща, а рідше через вживання в їжу сирого молока кіз і корів, які є носіями вірусу.

Енцефаліт – це запалення головного мозку, що як наслідок, може призвести до паралічу та смерті пацієнта. Специфічних ліків проти енцефаліту немає – тільки симптоматичне лікування вдома чи в лікарні в разі важкого перебігу.

Найкращий захист від кліщового енцефаліту – це завчасна вакцинація. Це щеплення поки не входить до пакета гарантованих НСЗУ медичних послуг, і коштом платників податків вакцину поки не закуповують. Тому вакцинуватися потрібно власним коштом.

В Україні зареєстрована та доступна в низці аптек та клінік вакцина від енцефаліту для дорослих та дітей. Потрібно отримати три дози вакцини. Інтервал між першою та другою дозою 1-3 місяці, між другою та третьою – 5-12 місяців. Першу бустерну дозу вводять через 3 роки, наступні – кожні 5 років після останньої бустерної дози.

Детальніше...

 papach br

У літній період значно зростає загроза виникнення та поширення гострих кишкових інфекцій (ГКІ). З початку року в області зафіксували 829 випадків захворювань на ГКІ. Інтенсивний показник на 100 тисяч населення склав 70,6. Це на понад 33% вище, ніж за аналогічний період минулого року, та на 30% перевищує середньодержавний показник. Про це під час брифінгу в медіацентрі Черкаської ОВА розповів головний державний санітарний лікар області Володимир Папач.

Найбільше хворих на гострі кишкові інфекції в області – серед дітей.

«Зареєстровано 454 випадки гострих кишкових інфекцій серед дітей, що становить понад 54% усіх хворих і на понад 10 відсотків перевищує торішній показник», – зазначив Володимир Папач.

За його словами, найвищі показники захворюваності на гострі кишкові інфекції реєструються у Черкасах (432 випадки, 52,1% від загальної кількості зареєстрованих в області), Канівській (31 випадок), Червонослобідській (13 випадків), Маньківській (16 випадків), Катеринопільській (19 випадків) та Бобрицькій (6 випадків) територіальних громадах.

Детальніше...