Інформація для населення

 botulizm

Спека створює ідеальні умови для поширення збудників, які викликають кишкові інфекції. Одну з найбільших загроз може становити ботулізм. Ботулізм виникає через токсин, який вражає нерви організму, утруднює дихання та може призвести до паралічу м’язів і навіть смерті.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'ясо, риба, рідше – овочі. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Детальніше...

 vooz serpen

Фахівці ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» разом з експертами зі Всесвітньої організації охорони здоров’я 2-4 серпня провели моніторингові візити до закладів охорони здоров'я Черкаської області. Мета візитів – оцінка якості надання консультативно-технічної допомоги фахівцям закладів охорони здоров’я первинного та вторинного рівнів надання медичної допомоги з питань поліомієліту.

Спеціалісти Черкаського обласного ЦКПХ МОЗ разом із завідувачкою відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Мариною Конакбаєвою відвідали приймальне, інфекційне, дитяче, неврологічне відділення КНП «Звенигородська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування». Також фахівці вибірково перевірили заклади первинної медико-санітарної допомоги на дотримання холодового ланцюга та стану холодильників у закладах, роботу кабінетів щеплень у містах Звенигородка, Умань та Черкаси.

Детальніше...

 kavuny

Серпень традиційно асоціюється у нас із солодким, соковитим кавуном. Про корисні властивості цієї ягоди, цікаві факти з історії та звідки везуть кавуни в Україну, читайте у нашій статті.

Чиї кавуни ми їмо?

До повномасштабного російського вторгнення з середини липня в Україні розпочинався сезон кавунів, а вже у серпні, у його пік, баштанних було настільки багато, що ціна падала до мінімуму, в деяких регіонах кавуни навіть обмінювали на картоплю.

Детальніше...

tres 

Важко спостерігати, як близькі люди страждають від психологічних проблем, але не усвідомлюють цього або з якихось причин не звертаються до фахівця. Утім, в наших силах спробувати допомогти їм наважитися на цей важливий крок.

Ваша близька людина, ймовірно, потребує професійної допомоги, якщо вона:

– втратила радість від життя, відчуває безнадію, смуток, порожнечу,

Детальніше...

sokyrka samoylenko 

Завідувачка відділу інфекційного контролю Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Юлія Сокирка та помічниця лікаря-епідеміолога Людмила Самойленко відвідали КНП «Черкаська міська консультативно-діагностична поліклініка» та надали організаційно-методичну допомогу з питань впровадження заходів із профілактики інфекцій, інфекційного контролю та покращення гігієни рук.

Детальніше...

 mamyne-moloko-naydruzhnisha-yizha-dlya-dytyny 1

Через повномасштабну російську агресію українці вже тривалий час перебувають у стані стресу, зокрема й годуючі мами. Дослідженнями доведені переваги та користь грудного вигодовування, і в умовах війни – це найкращий варіант здорового збалансованого харчування для дитини. Однак тема впливу стресу на грудне молоко оповита стереотипами та міфами, що може негативно вплинути на бажання годувати груддю або неправильно розуміти процес. Основні з них ми спростуємо у спецматеріалі до Всесвітнього тижня грудного вигодовування.

Стрес безпосередньо не впливає на втрату грудного молока. Кількість молока, яке виробляє годуюча матір, залежить від того, як часто вона годує дитину грудьми. У даному випадку спрацьовує правило «попит породжує пропозицію».

Детальніше...

salmoneloz 

Сальмонели – це бактерії, які викликають кишкові інфекції: сальмонельоз і черевний тиф. Розповідаємо, як запобігти цим інфекціям і що робити в разі зараження.

Сальмонели живуть у кишковому тракті тварин і людей, тому поширюються разом із фекаліями через ґрунт, водойми, харчі чи будь-які інші забруднені поверхні.

Симптоми сальмонельозу такі: діарея, біль у животі та гарячка, та бувають випадки і безсимптомного перебігу цієї інфекції. Перші симптоми з’являються протягом трьох діб після зараження і тривають до тижня. Втім, можливий і тяжкий перебіг сальмонельозу, внаслідок якого розвивається так званий реактивний артрит, що триває місяцями, а деякі люди страждають на діарею кілька місяців після видужання.

Якщо у вас чи дитини симптоми кишкової інфекції – повідомте про це своєму лікарю, телефоном, зокрема. Лікар скерує ваші дії: це може бути приймання антибіотиків, здача аналізів чи просто запобігання зневодненню, адже легкі форми сальмонельозу минають і без лікування. Якщо зараження сталося в межах дитячого табору, школи, садочка, військової частини чи лікарні, про це слід повідомити лікарю закладу, щоб швидко зупинити поширення інфекції.

Детальніше...

stres 

За результатами соціологічних досліджень, 9 з 10 українців протягом повномасштабної війни особисто відчули хоча б один із симптомів психотравматизації. За експертними оцінками, 40-50% населення України потребуватиме психологічної підтримки різного ступеню інтенсивності.

На жаль, українська система психологічних послуг розвинута нині недостатньо, щоб забезпечити таку потребу. Натомість кожен з нас може опанувати техніки самодопомоги й застосовувати їх за потребою, щоб запобігти розвитку більш серйозних розладів психіки.

МОЗ разом із партнерами – представництвом ВООЗ в Україні, компанією «Освіта ХХІ століття» та агентством відео-контенту «16x9» – підготували майстер-клас з апробованими ВООЗ стратегіями роботи зі стресом, тривогою та іншими проблемами. Практикуючи їх, можна стати психологічно сильнішими та навчитися справлятися у важких життєвих ситуаціях.

Детальніше...

kurinnya 

Тютюнокуріння – вагомий фактор ризику серйозних серцево-судинних захворювань. Найбільш небезпечні серед них – це інфаркт міокарда та інсульт. Пам’ятайте, що навіть у малих дозах, тютюн негативно впливає на ваше здоров’я!

На сьогодні не існує поняття безпечної сигарети чи безпечного рівня куріння. Доведений несприятливий вплив не тільки активного, а й пасивного куріння на весь організм і серцево-судинну систему зокрема. Під впливом компонентів тютюнового диму відбувається пошкодження стінок судин, утворення тромбів, а згодом інфаркт або інсульт.

Детальніше...

 kuzin moz

Охоплення обовʼязковими щепленнями не досягають рекомендованого рівня серед дітей до 16 років. Зокрема, йдеться про щеплення проти дифтерії та правця, які необхідно повторити у віці 6 та 16 років, та другу вакцинацію для дітей проти кору, паротиту та краснухи у віці 6 років. Ці щеплення передбачені Календарем профілактичних щеплень та є безоплатними.

Наразі найменше щеплень у 16 років проти дифтерії та правця отримали діти у Львівській, Вінницькій, Одеській областях. Щодо щеплень проти кору, паротиту та краснухи низькі рівні охоплення у Чернівецькій, Одеській, Чернігівській та Львівській областях серед дітей у віці 1 та 6 років. Схожа ситуація і з вакцинацією проти поліомієліту.

Детальніше...

 serce harch  sait

Враховуючи всю підступність та небезпеку артеріальної гіпертензії і її тяжких ускладнень, контроль артеріального тиску є надзвичайно важливим! І не лише контроль, а й підтримка його на оптимальному рівні.

Для цього разом з медикаментозною терапією, яку визначає лише лікар, слід застосовувати корекцію способу життя. І невід’ємною її складовою є здорове харчування. А саме – включення до харчового раціону певних продуктів або ж навпаки – обмеження чи повне виключення деяких, що допоможе покращити показники артеріального тиску та здоров’я людини взагалі.

Детальніше...

grudne vigodovuvannya1 

Сьогодні стартує Тиждень грудного вигодовування. Грудне молоко – ідеальна їжа для немовляти. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує розпочати грудне вигодовування в першу «золоту годину» життя дитини. Чим корисне грудне молоко?

Грудне молоко – ідеальна їжа для немовляти. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує розпочати грудне вигодовування в першу «золоту годину» життя дитини. У перші дні життя новонароджений отримує молозиво, яке виробляється в дуже невеликій кількості: за одне вигодовування в середньому лише 2 чайних ложки, але порівняно з молоком має вищу енергетичну цінність, містить менше жирів та вуглеводів і більше білків, має оптимальний баланс поживних речовин, необхідних дитині в перші кілька днів після народження. Молозиво виконує захисні функції, схожі на ті, що має плацента під час вагітності. Воно містить велику кількість антитіл класу А – вони діють тільки на слизових оболонках і в кишківнику. Саме там вони передусім і потрібні немовляті, аби захищати від інфекцій. Крім того, молозиво також має багато лейкоцитів – клітин імунної системи, які борються з вірусами й бактеріями, та фактори росту – речовини, відповідальні за дозрівання шлунково-кишкового тракту. Тому так важливо прикласти дитину до грудей відразу після народження та намагатися уникати сумішей у перші дні життя малюка.

Детальніше...

balaban 

У Києві з 26 по 27 липня відбувся «Тренінг із розвитку регіональної системи моніторингу і оцінки в сфері громадського здоров’я для представників регіональних ЦКПХ». Захід проходив у межах реалізації проєкту «Надання підтримки Центру громадського здоров’я МОЗ України для зміцнення та розбудови спроможності системи охорони здоров’я для здійснення кращого моніторингу, епідеміологічного нагляду, реагування на спалахи захворювання та їх профілактики», за підтримки Центрів контролю та профілактики захворювань США, Департаменту охорони здоров’я та соціального забезпечення США.

Детальніше...

 den med1

Цього року в Україні вперше відзначали День медичного працівника за новою датою – 27 липня. Із професійним святом медиків області привітали Черкаська обласна військова адміністрація та Черкаська обласна рада.

Начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець подякував усій медичній команді регіону за роботу та вручив медикам державні й обласні відзнаки. Серед нагороджених – і фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Детальніше...