Інформація для населення

 gor01

На завершення місячника боротьби з туберкульозом фахівці Городищенського відділення Черкаського міськрайонного відділу Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб провели інформаційно-просвітницькі заходи. Було охоплено питання захворюваності, профілактики, діагностики та лікування туберкульозу.

Детальніше...

 sam

Самоушкодження пов’язане із завданням людиною собі певної шкоди, коли вона намагається впоратися зі складними емоціями, переживаннями та спогадами. Зокрема, може йтися про завдання собі порізів, опіків, синців та інших несуїцидальних ушкоджень.

Водночас, самоушкодження не є позитивним способом вирішення особистих проблем. Якщо ви завдаєте собі шкоди, пам’ятайте, що зупинитися може бути важко, особливо коли ви схвильовані або засмучені.

Детальніше...

 zven

Минулого тижня вакцинальний автобус Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб вирушив до Звенигородського будинку-інтернату для інвалідів та престарілих. Тут фахівці Центру спільно з колегами Звенигородського районного відділу та вакцинальною бригадою Звенигородського ЦПМСД провели профілактично-вакцинальний захід «Дбаємо про здоров’я разом».

Детальніше...

 autyzm

2 квітня у світі відзначають Всесвітній день поширення інформації про проблеми аутизму, цей день запроваджений рішенням Генасаблеї ООН у 2007 році.

Аутизм (розлади аутистичного спектру (РАС) – це стан, який виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вродженим та всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування. Його неможливо вилікувати, проте з часом можна скоригувати і адаптувати людину до соціального життя.

За оцінками ВООЗ, 1 дитина із 160 має якийсь із розладів аутистичного спектру. В Україні з 2008 по 2013 рік за даними МОЗ України захворюваність на розлади зі спектру аутизму зросла в 3,8 разів з 2,4 до 9,1 на 100 000 дитячого населення.

Детальніше...

 pyl

1 квітня 2024 року хвиля тепла із західного Середземномор’я принесла до України аномально високі температури повітря, захопивши ще й пил із Сахари. Через це в низці областей, зокрема і на Черкащині, спостерігається погіршення якості атмосферного повітря. 

Таке метеорологічне явище шкідливе для людей із респіраторними та алергічними захворюваннями, осіб літнього віку та дітей.

Детальніше...

 mg 9954 

У Черкаському обласному центрі контролю та профілактики хвороб минулого тижня, за участі фахівців Центру, Надії Сисоєнко, доцентки кафедри фундаментальної медицини та студентів навчально-наукового центру «Медичний інститут» ЧНУ відбувся науково-практичний семінар «Роль гігієнічного моніторингу факторів зовнішнього середовища в профілактиці інфекційних та неінфекційних хвороб серед населення». Цей семінар було організовано у межах реалізації Меморандуму про співпрацю між обласним Центром та Черкаським національним університетом імені Богдана Хмельницького підписаного цьогоріч.

Реалізація Меморандуму передбачає акумуляцію зусиль з метою сприяння обміну знань і дослідженнями у галузі медицини, розвитку системи громадського здоров’я та наукових ініціатив.

Детальніше...

 zolo01

Фахівці відділень епіднагляду за інфекційними та неінфекційними захворюваннями Золотоніського районного відділу Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб здійснили моніторинговий візит до відділення «Центр соціально-психологічної допомоги» Комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» у селі Домантове Новодмитрівської територіальної громади.

Метою їхнього візиту було санітарно-епідеміологічне обстеження умов місця постійного проживання 27-ми внутрішньо-переміщених осіб (ВПО) з проведенням лабораторно-інструментальних досліджень параметрів мікроклімату в приміщеннях та питної води.

Детальніше...

 likuvannya

Усі послуги з діагностики та лікування туберкульозу в Україні є безоплатними і їх можна отримати у будь-якому регіоні країни. Незалежно від того, чи переїхали ви через війну, чи з інших причин, ви можете звернутися за консультацію та допомогою за новим місцем проживання.

Що робити, якщо необхідно обстежитися на туберкульоз:

Детальніше...

 ins01

Інсульт залишається однією з головних причин смерті та інвалідизації серед українців. Прогнозують, що в Україні інсульти помолодшають на 10-15 років. Навіть із застосуванням передових медичних технологій 60% людей, які перенесли інсульт, помирають або отримують серйозну інвалідність. Але інсульт можна профілактувати. Зокрема, варто скорегувати спосіб життя та вплинути на основні фактори ризику.

Так, 27 березня завідувачка відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних захворювань Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Світлана Нікітюк провела просвітницьку бесіду щодо профілактики інсульту для підопічних та персоналу відділення тимчасового проживання Територіального центру надання соціальних послуг міста Черкаси.

Детальніше...

chas1

На літній час Україна традиційно переходить в останні вихідні березня. Тож 31 березня о 3 годині ночі ми знову переведемо стрілки годинника нa годину вперед. Відповідно, час на сон скоротиться на годину. Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб підготували поради, як зменшити негативний вплив від переходу на літній час.

Детальніше...

 417457946 451081767243657 1364940099261452561 n

Самоушкоджувальна поведінка пов’язана із нанесенням людиною собі шкоди, коли вона намагається впоратися зі складними емоціями, переживаннями та спогадами. Така поведінка може проявлятися у вигляді завдання собі порізів, опіків та інших несуїцидальних ушкоджень.

Із самоушкодженням пов’язано багато міфів, оскільки ця тема табуйована і про неї рідко говорять. Тому люди, які мають прояви самоушкоджувальної поведінки, часто піддаються дискримінації та страждають від нерозуміння близькими їхніх дій.

Детальніше...

br01

Наразі в Черкаській області, як і у всій країні, триває місячник підвищення обізнаності про туберкульоз, що розпочався 1 березня. Другий рік поспіль Всесвітня організація охорони здоров’я для його відзначення пропонує гасло «Так! Ми зможемо подолати туберкульоз!». Адже ця проблема в усьому світі залишається актуальною: більше 10 мільйонів людей у світі продовжують щороку хворіти на туберкульоз. Про це розповів головний державний санітарний лікар області Володимир Папач на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Детальніше...

photo 2024-03-26 15-22-36

На Черкащині протягом січня-лютого зафіксували 981 випадок вітряної віспи: 914 з яких – це діти, серед дорослих зареєстрували – 67 випадків. Це 63% від загальної кількості захворювань за минулий рік.

Які причини збільшення кількості захворювань на вітряну віспу на Черкащині та які протиепідемічні заходи роблять фахівці, аби запобігти розповсюдженню цієї хвороби, – про це у програмі «Радіодень» на Українському радіо Черкаси розповіла Марина Конакбаєва, завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Детальніше...

 vidkrut osnriv

Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб проведуть виїзні вакцинальні сесії до громад Уманського району. Під час виїзних акцій жителям громад розповідатимуть про важливість вакцинації від поліомієліту та вакцинуватимуть дітей від цієї хвороби.

Детальніше...