Інформація для населення

Щодо пожежі на Ірдинських торфовищах

Друк
PDF

ірд131017.jpgУ зв’язку з пожежею на Ірдинських торфовищах фахівцями Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» продовжується моніторинг стану атмосферного повітря. Протягом 09-12.10.2017 року у м.Черкаси, Золотоніському, Городищенському, Чорнобаївському та Черкаському районах додатково досліджено 206 проб атмосферного повітря на вміст окислів азоту, діоксиду сірки, сажі (пилу), аміаку, сірководню, формальдегіду.

За результатами досліджень перевищень гранично-допустимих концентрацій продуктів горіння в атмосфері не виявлено.

Моніторинг продовжується до повної ліквідації пожежі на торфовищах.

Щодо задимленості повітря на Черкащині

Друк
PDF

irdynskitorf0910.jpgУ зв’язку з пожежею на ірдинських торфовищах фахівцями Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» продовжується моніторинг стану атмосферного повітря.

Протягом 03-06.10.2017 року у м.Черкаси, Золотоніському, Городищенському, Чорнобаївському та Черкаському районах додатково досліджено 212 проб атмосферного повітря на вміст окислів азоту, діоксиду сірки, сажі (пилу), аміаку, сірководню, формальдегіду.

За результатами досліджень перевищень гранично-допустимих концентрацій продуктів горіння в атмосфері не виявлено.

Моніторинг продовжується до повної ліквідації пожежі на торфовищах.

Гнус

Друк
PDF

gnus1.jpgГнус означає сукупність кровосисних двокрилих: комарів, мошок, мокреців, ґедзів, які нападають на людину в природі, на територіях населених пунктів та в приміщеннях. Розвиток і масове розмноження гнусу пов'язане з водою, стоячою і проточною, із заболоченими місцями і з високим рівнем ґрунтових вод. Найбільш інтенсивно гнус нападає у порівняно теплу, тиху (без вітру) погоду. Деякі види комарів та мокреців, мошки, ґедзі нападають вдень. Всі інші — у передвечірні сутінки, або вночі. Впродовж сезону спостерігається зміна переважаючих груп і видів кровососів. Першими починають нападати мокреці, потім до них приєднуються комарі, а потім ґедзі; до середини літа мокреці зникають, але збільшується чисельність комарів видів Culex і Anopheles, а масові види ґедзів поступово змінюють одне одного. Вони є надоїдливими кровососами, які не тільки знижують працездатність і порушують нормальний відпочинок, а й викликають функціональні зміни нервової системи (дратівливість, безсоння), шкірні алергічні реакції. Слина кровососів, що потрапляє в шкіру при укусі, отруйна, викликає в місці уколу свербіння, часто — запалення і набряки. Але крім цього найважливішим є те, що представники гнусу є механічними і специфічними переносниками збудників ряду хвороб людини.

Детальніше...

Алергія від звичайного пилу

Друк
PDF

alergia2017.jpgВважають, що у 50-80 % випадків захворювання на атопічну бронхіальну астму, алергічний бронхіт та риніт, кон’юнктивіт, дерматит - алергічні прояви людини до продуктів життєдіяльності алергенних кліщів побутового пилу.

У 1964 році, майже одночасно, голландські та японські вчені виявили у пилу зібраному в різних домівках кліщів. Водно – сольовий екстракт пилу, який вміщував кліщів, викликав характерну шкірну реакцію у хворих, котрі страждали на алергію до домашнього пилу. Тому і виявилось, що справжня причина такої форми алергії не пил, а ці самі кліщі. І наші квартири забезпечують їм найкомфортніші умови проживання: вологість в межах 70 – 80%, температуру – + 20- 25?С і кисень.

На сьогодні відомо близько 50 видів кліщів, які викликають алергію. Це постійні жителі наших домівок – пірогліфідні кліщі, а також деякі види зернових (хлібних) кліщів, які живуть зазвичай там, де зберігають продукти: зерно, крупи, борошно, овочі. Пилові кліщі дуже маленькі істоти -  0,1 – 0,2 мм, неозброєним оком їх не побачити, тільки при збільшенні в 30 – 40 разів. В одному грамі пилу може міститися від 200 до 15000 кліщів.

Вони не кусають, не смокчуть кров, а вся шкода від їх фекальних кульок, які включають алергени – речовини здатні викликати алергічні реакції. Фекальні кульки накопичуються в домашньому пилі, і разом з ним підіймаються в повітря під час прибирання, до того ж не осідають на протязі 10 - 20 хвилин. Потрапляючи на слизові оболонки носу і гортані,  вони швидко розчиняються,  алергени потрапляють в організм людини та запускають механізм алергічної реакції, за якою слідує клінічний прояв алергії – дерматит або бронхіальна астма.  

alerg2017.jpgВідповідно одній із гіпотез, пірогліфідні кліщі спочатку заселяли гнізда диких птахів, потім облюбували місця проживання домашніх, і далі з пухом та пір’ям в подушках та перинах, були принесені в будинки. Кліщів знаходять в  готелях, дитячих  садках та будинках, перукарнях, санаторіях, м’яких сидіннях автобусів, на одягу. Тому, жодна людина із впевненістю не може сказати, що в її житло кліщі не потраплять. А у квартирі у кліщів найкраще місце – постіль, тому що людина створює там для них найсприятливіші умови. Кліщі живляться злущеними лусочками шкіри та мікрофлорою – бактеріями та грибами. З однієї людини може злущуватися до 1 г омертвілих частинок шкіри в тиждень – досить, щоб прокормити тисячну популяцію кліщів. Через рік потомство однієї самки може нараховувати 5 млрд. кліщів.

Що ж робити, щоб їх не було? Саме найпростіше правило: чим менше пилу у квартирі, особливо на постелі та м’яких меблях, тим менше кліщів. Краще, якщо буде поменше і самих м’яких меблів, килимів. В межах однієї квартири кількість пилюки і кліщів найбільше всього в спальні, менше в вітальні, ще менше в ванні.

alergi2017.jpgБоротися з кліщами  звичайно не просто, тому, що хазяї самі постійно заносять їх в будинки. Найгірші умови для кліщів – відносна вологість повітря нижче 40% та пилу нижче 7 г/кг. Домогтися  цього дуже складно, тому що кліщі живуть частіше в постільній пилюці, де підвищена вологість підтримується за рахунок випаровувань людини. Але все ж таки досягнути успіху можливо, завдяки застосуванню «бабусиних методів»:  влітку просушувати на сонці, взимку на морозі,  провітрювати матраци та подушки (від пір’євих краще відмовитися: перо це схованка кліщів від несприятливих умов), регулярно змінювати та просушувати постільну білизну. Можна використовувати електрогрілку, це безумовно знизить вологість постелі. Дитячі іграшки зберігати на полицях, що зачиняються. З метою знезараження,  дитячі іграшки покласти на добу в морозильну камеру, а потім випрати. І звичайно, не забувати про найпростіші гігієнічні правила: добре прибирати, провітрювати, протоплювати кімнату в котрій ви спите. При вологому прибиранні потрібно додавати до води звичайну сіль ( 20% розчин) - це вбиває кліщів та їх яйця. Для повного знищення кліщів досить перебування їх  упродовж  24 годин при температурі 40 0С, 8 годин – при 45 0С, 2 години – при 50 0С. Проте температурний вплив вбиває живих кліщів, але не знищує їхньої алергенної дії, яка зберігається і після їх загибелі. Встановлено, що алерген, отриманий із кліщів, не руйнується при кип’ятінні протягом  години, але цілком втрачає свою активність при опроміненні ультрафіолетовими променями від двох годин. Також необхідне сухе прибирання пилососом, яке збирає неживих паразитів і продукти їх життєдіяльності. Для боротьби з пиловими кліщами, можливо застосування акарацидних засобів  але це вже хімічні методи боротьби, що негативно впливає на стан здоров’я людини.

При будь-яких алергічних проявах необхідно звернутися до лікаря- алерголога.

Дослідження пилу на наявність в ньому алергенних кліщів проводиться в паразитологічній лабораторії, каб.№43, ДУ «Черкаський ОЛЦ МОЗ України». Вартість  такого дослідження згідно тарифів затверджених Постановою КМУ №662 від 11.05.06р. складає 37,02 грн.

Щодо пожежi на iрдинських торфовищах

Друк
PDF

У зв’язку з пожежею на ірдинських торфовищах фахівцями Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» продовжується моніторинг стану атмосферного повітря.

Впродовж 02-03.10.2017 року у м.Черкаси, Золотоніському, Городищенському, Чорнобаївському та Черкаському районах додатково досліджено 186 проб атмосферного повітря на вміст окислів азоту, діоксиду сірки, сажі (пилу), аміаку, сірководню, формальдегіду.

За результатами досліджень у Городищенському районі у 2-х пробах (с.Мліїв) вміст аерозолю сажі перевищує гранично-допустимі максимально-разові концентрації.

У всіх інших населених пунктах, де проведені дослідження, перевищень гранично-допустимих концентрацій продуктів горіння в атмосфері не виявлено.
Моніторинг продовжується до повної ліквідації пожежі на торфовищах.

Щодо задимленості повітря на Черкащині

Друк
PDF

29092017y.jpgФахівцями Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проводиться моніторинг стану атмосферного повітря внаслідок пожежі на ірдинських торфовищах.

Зокрема, дослідження проведені у м.Черкаси, Городищенському, Золотоніському, Чорнобаївському та Черкаському районах, де спостерігалися візуальні ознаки задимленості повітря.

За результатами досліджень у м.Черкаси, Золотоніському, Чорнобаївському та Черкаському районах перевищень концентрації хімічних речовин у повітрі не виявлено.

У Городищенському районі у 5 пробах вміст пилу та діоксиду азоту перевищує гранично-допустимі максимально-разові концентрації. Результати досліджень направлені до органів державної влади та місцевого самоврядування для вжиття відповідних заходів.

Моніторинг за станом забруднення атмосферного повітря продовжується.

Щодо можливого групового захворювання столичних байкерів

Друк
PDF

26092017.jpgФахівцями Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» спільно з представниками Держпродспоживслужби проведено епідеміологічне розслідування можливого групового захворювання з метою його локалізації та ліквідації.

На гостру кишкову інфекцію захворіли 4 столичних байкери, що подорожували автоквестом і дорогою харчувалися в санаторії «Світанок» смт.Свидівок Черкаського району.

На харчоблоці санаторію для мікробіологічного дослідження відібрано 20 гігієнічних змивів, 1 пробу води, а також проведено бактеріологічне обстеження кухаря на кишкову мікрофлору.

За результатами лабораторних досліджень патогенна мікрофлора не виявлена.

Щодо паломництва хасидів

Друк
PDF

хас0917.jpgПовідомляю, що згідно наказу Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» від 21.06.2017 № 218 Уманський міськрайонний відділ обласного лабораторного центру проводить моніторинг стану навколишнього середовища та харчових продуктів у місцях перебування хасидів, яких прибуло на святкування Рош ха-Шана до м.Умань 33 218 чоловік, з них 3212 дітей.

Станом на 21.09.2017 в рамках моніторингу відібрано 60 змивів на бактерії групи кишкової палички, 49 проб харчових продуктів, 3 проби води питної на відповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10, 21 пробу овочів на вміст нітратів, відхилень від гігієнічних нормативів не виявлено.

Також досліджено 3 проби води водойм за санітарно-хімічними, мікробіологічними та паразитологічними показниками, виявлено відхилення по органолептичних (запах, мутність) та мікробіологічних показниках.    

У грунтах прибережної зони (3 проби) виявлено бактерії групи кишкової палички та яйця гельмінтів.

Проведено 3 виміри шумового навантаження на житлову зону – встановлено перевищення гранично-допустимих рівнів шуму у 2-х випадках.

Лабораторний центр продовжує моніторинг санітарно-епідемічної ситуації в місцях перебування хасидів у м.Умань.

До Всесвітнього дня боротьби зі сказом!

Друк
PDF

21092017.jpg28 вересня світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі сказом. Метою заходів, присвячених цій події, є привернення уваги людства на проблематику розповсюдження цієї небезпечної хвороби, як серед людей, так і серед тварин.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, сказ реєструється в 113 країнах світу та входить до п’ятірки хвороб, спільних для людини і тварин. 

Попри те, що це захворювання вважається одним із забутих, сказ зустрічається більш ніж у 150 країнах світу.

За даними Міністерства охорони здоров`я, щорічно в Україні реєструється близько 100-120 тис. осіб, які звертаються до медичних установ з приводу укусів тваринами, з них - 60 % одержують лікування.

В Україні щороку від сказу помирає 3 - 6 осіб. У період з 2001 по 2016 рр. зареєстровано 45летальних випадків сказу серед населення. Головною причиною, що призвела до захворювання і смерті, укушених скаженими тваринами людей, є небажання або незнання необхідності профілактичного лікування вакциною. Крім того, причиною смерті від цього страшного захворювання є несвоєчасне звернення до фахівців та пізній початок лікування. Очищення рани та імунізація, зроблені відразу після підозрілого контакту з твариною, можуть запобігти розвитку сказу практично на 100%.

Сказ ? особливо небезпечна інфекційна хвороба людей і тварин, що завжди закінчується смертю. Збудником сказу є вірус, який вражає центральну нервову систему. Вірус виділяється з хворого організму тварини тільки зі слиною. Зараження сказом відбувається через пошкоджені шкірні покрови та слизові оболонки, під час укусу або при ослиненні.

Детальніше...

Праця і спорт крокують поряд

Друк
PDF

20170915_085629.jpg15 вересня 2017 року на центральному стадіоні м. Черкаси відбулися фінальні змагання обласної спартакіади медичних працівників, в якій взяла участь і успішно виступила команда Державної установи "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України".

Призові місця вибороли:

- з гирьового спорту - Гуриненко Євген - IІ місце в підгрупі та III місце в загальному заліку ;

- з армреслінгу - Болучевський Олександр - II місце;

- з легкої атлетики - Кравченко Ірина - ІІ місце;

- з настільного тенісу - Гончар Володимир, Анікіна Лариса -  II місце; 

- з шашок - Підірка Ігор - III місце;

- з бомбаскету - Коваль Тетяна, Анікіна Лариса, Кравченко Ірина, Кущенко Ольга - І місце.

Призери отримали грамоти обласної організації профспілки працівників охорони здоров'я та грошові винагороди.

Вітаємо команду з успішним виступом на спартакіаді!

Бажаємо успіхів у досягненні високих спортивних результатів.

Щодо отруєння грибами

Друк
PDF

15.09ю2017.jpgЗа результатами епідеміологічних розслідувань, які здійснені Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», з початку грибного сезону в області зареєстровано 2 випадки отруєнь неїстівними грибами, один з яких смертельний.

Будь-яких повідомлень щодо інших випадків отруєнь грибами, зокрема по м. Черкаси, не надходило.

Наразі на цьому тижні мала місце госпіталізація до лікувальних закладів м. Черкаси дорослих та дітей з порушеннями функцій органів травлення після вживання їстівних грибів (загострення хронічного панкреатиту, холециститу та ін.).

Враховуючи сприятливі погодні умови для вегетації дикорослих грибів, моніторинг отруєнь неїстівними грибами продовжується.

Які хвороби можна привезти із тропічних країн? Заходи, профілактика.

Друк
PDF

12092017.jpg

На сьогоднішній день зросла актуальність тропічних та паразитарних хвороб з огляду на розширення міжнародних контактів, розвитку туризму, виїзду громадян України на роботу і навчання в інші країни, а також виїзду до тропічних країн. Паразитарні хвороби реєструються в країнах Африки, Азії, Австралії, Океанії, Центральної та Південної Америки.

Мандрівки в “тропіки” можуть принести не тільки екзотичні враження, а й екзотичні хвороби.

Які ж хвороби можна привезти із тропічних країн?

Всесвітня організація охорони здоров‘я (ВООЗ) особливу увагу мандрівників звертає на малярію та вісцеральний лейшманіоз. Також, так звані “забуті тропічні хвороби”, зокрема: шистосомоз, анкілостомоз, філяріїдози, африканський трипаносомоз людини (сонна хвороба), дракункульоз (ришта), хворобу Шагаса та інші не менш небезпечні захворювання.

Частіше за все захворювання передаються через воду, забруднені й погано оброблені продукти харчування, кровосисних комах (комарів, бліх, гедзів, москітів, мошок, кліщів та інших), при контакті з хворою людиною чи забрудненим об'єктом навколишнього середовища.

Тропічні інфекції часто супроводжуються ураженням шлунково-кишкового тракту, шкіри, очей, нервової та інших систем і органів людини, незрідка протікають у важкій формі й важко піддаються лікуванню.

Детальніше...

Про результати моніторингу дитячих оздоровчих закладів впродовж літнього сезону 2017 року

Друк
PDF

0509.jpgЗ початку підготовки   та впродовж оздоровчого сезону  фахівцями відділів та відділень ДУ"Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України"  відібрано та  досліджено     - 786 проби питної води  за мікробіологічними показниками та 789 проби  за санітарно-хімічними показниками, не відповідали гігієнічним вимогам  64 (8,1%) та 67 (8,4%)  проб  відповідно, зокрема за вмістом нітратів та по  загальній жорсткості (Тальнівський, Жашківський, Золотоніський, Звенигородський, Шполянський райони).

Досліджено 514 страв на калорійність, з них 14 страв не відповідали вимогам нормативної документації (Монастирищенський, Жашківський, Маньківський, Христинівський райони), 526 проб кулінарних виробів на   бактеріологічне забруднення, з них 17 (3,2,%) проби  не відповідали гігієнічним вимогам (Уманський, Монастирищенський, Жашківський райони). Досліджено 4856 змивів   на бактерії  групи кишкової палички, з них  101 (2,0%) позитивний (Жашківський, Черкаський, Городищенський, Монастирищенський, Звенигородський райони).

Відібрано та досліджено 46 проб  води водойм за санітарно - хімічними показниками, 86 - за мікробіологічними показниками, відхилення від гігієнічних нормативів у  6 (13,0%) та 3 (3,4%) пробах  відповідно (Чорнобаївський, Уманський, Золотоніський райони ).

Зареєстровано шість випадків захворювання на ботулізм, потерпіло 7 осіб

Друк
PDF

бот0820177.jpgЗа 8 місяців 2017 року Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» в області зареєстровано шість випадків захворювання на ботулізм, потерпіло 7 осіб, троє з яких померли.

Останній випадок зареєстровано у 27-річного мешканця м. Корсунь-Шевченківський, який вживав консервований паштет із свинячої голови домашнього  приготування без термічної обробки. Паштет був виготовлений родиною хворого наприкінці травня 2017 року, вочевидь з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й послужило причиною захворювання на ботулізм.

Після звернення за медичною допомогою до лікаря-окуліста зі скаргами на порушення зору, він направлений до лікаря-інфекціоніста. Після встановлення діагнозу «ботулізм» хворий був госпіталізований до інфекційного відділення Корсунь-Шевченківської центральної районної лікарні.

На сьогоднішній день хворий продовжує лікування в інфекційному стаціонарі.

Відібрано кров на наявність ботулотоксину, яку направлено на дослідження до бактеріологічної лабораторії обласного лабораторного центру.

Ще раз звертаємо увагу: аби запобігти захворюванню, слід дотримуватись головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, в тому числі м’ясних та рибних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою при появі перших ознак захворювання.