Інформація для населення

Про засідання обласного штабу з реагування на ситуацію з поширення кору

Друк
PDF

В Управлінні охорони здоров’я Черкаської обласної державної адміністрації 17 січня 2018 року відбулося засідання обласного оперативного штабу з реагування на ситуацію з поширення кору в області, в роботі якого взяли участь провідні фахівці лабораторного центру. На засіданні обговорена епідситуація з захворюваності на кір.

Прийняті відповідні рішення, які направлені на запобігання масових захворювань на кір серед населення області.

Куріння – вбиває!

Друк
PDF

how-to-give-up-stop-quit-smoking-slave.jpgЗа даними Всесвітньої Організації охорони здоровя (World Health Organizationпалять 1,1 млрд людей, які складають більше шостої частини населення світу.

Половина курців помирає від хвороб, обумовлених палінням.

Подібна смерть у світі відбувається кожні 8 хвилин, тобто щорічно паління вбиває близько 5 млн. людей.

Якщо зазначена тенденція збережеться впродовж XXI століття, то це стане причиною загибелі приблизно 1 млрд осіб.

Щоденно палити починають 80 -100 тисяч неповнолітніх.

В маштабі планети палить кожен п’ятий підліток у віці 13-15 років.

Із кожних 10 підлітків, які мають досвід паління, 8 не в змозі відмовитись від цієї звички.

В масштабах планети підлітки щорічно витрачають на  цигарки 400 млн. доларів США.

Детальніше...

Щодо захворюваності на кір в області

Друк
PDF

кір150118.jpgДержавною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» продовжується здійснення епіднагляду з лабораторним супроводом захворюваності на кір в області.

За результатами нагляду станом на 15.01.2018 року зареєстровано 14 випадків хворих на кір, з яких 10 осіб були не щеплені проти даної інфекції. Так, в Золотоніському районі зареєстровано 10 випадків захворювання на кір, Лисянському районі – 2, Звенигородському та Маньківському районах по 1. Серед захворілих осіб – 8 дітей віком до 17 років.

Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» спільно з лікувальною мережею та органами державної влади і місцевого самоврядування в осередках проведені відповідні протиепідемічні і профілактичні заходи. Епідситуація контрольована.

Наголошуємо, що основним способом профілактики кору є вакцинація, яка і забезпечує захист від хвороби. Вона здійснюється живою протикоревою вакциною, яка формує надійний та тривалий імунітет у 95-97% щеплених, а також попереджує розвиток ускладнень. Вакцинація проводиться у віці 12 місяців, з подальшою ревакцинацією у 6 років.

При появі перших ознак захворювання необхідно своєчасно звернутися за допомогою до лікаря та не займатися самолікуванням. Своєчасне звернення до лікаря- запорука збереження Вашого здоров’я!

Щодо здійснення епіднагляду з лабораторним супроводом захворюваності на кір в області

Друк
PDF

09012018.jpgДержавною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» продовжується здійснення епіднагляду з лабораторним супроводом захворюваності на кір в області.

За результатами нагляду станом на 09.01.2018 року зареєстровано 11 випадків хворих на кір, з яких 8 осіб були не щеплені проти даної інфекції. Так, в Золотоніському районі зареєстровано 8 випадків захворювання на кір, Лисянському районі – 2, Маньківському районі – 1. Серед захворілих осіб – 6 дітей віком до 17 років.

Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» спільно з лікувальною мережею в осередках проведені відповідні протиепідемічні і профілактичні заходи.

Наголошуємо, що основним способом профілактики кору є вакцинація, яка і забезпечує захист від хвороби. Вона здійснюється живою протикоревою вакциною, яка формує надійний та тривалий імунітет у 95-97% щеплених, а також попереджує розвиток ускладнень. Вакцинація проводиться у віці 12 місяців, з подальшою ревакцинацією у 6 років.

При появі перших ознак захворювання необхідно своєчасно звернутися за допомогою до лікаря та не займатися самолікуванням. Своєчасне звернення до лікаря- запорука збереження Вашого здоров’я!

Щодо захворюваності на кір в Золотоніському районі

Друк
PDF

кір271217.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє, що за період з 02.12. по 27.12.2017 року в Золотоніському районі зареєстровано 8 випадків захворювання на кір, з них п'ятеро дітей.

При епідеміологічному розслідуванні випадків виявлено, що семеро хворих ромської національності, проти кору не щеплені.

В осередках проведені відповідні протиепідемічні і профілактичні заходи.

Епідеміологи Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» вкотре нагадують, що кір відноситься до висококонтагіозних керованих інфекцій. Найефективнішим заходом профілактики та захисту від кору є імунопрофілактика. Вона здійснюється живою коровою вакциною, яка формує надійний та тривалий імунітет у 95-97% щеплених, а також попереджує розвиток ускладнень. Вакцинація проводиться у віці 12 місяців, а ревакцинація у 6 років.

При появі перших ознак захворювання необхідно своєчасно звернутися за допомогою до кваліфікованого спеціаліста і не займатися самолікуванням. Адже швидка та точна діагностика запорука збереження Вашого здоров’я!

Щодо захворюваності на кір в області та Україні

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що 14 грудня 2017 року відбулась скайп-нарада з керівниками міських та районних підрозділів лабораторного центру.

Обговорено стан епідситуації з захворюваності на кір в області та Україні, а також шляхи удосконалення епідеміологічного нагляду і профілактики кору в області.

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Друк
PDF

vilsnid.jpg1 грудня світова громадськість відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом під гаслом « ВІЛ небезпечний, поки ти не заєш про нього».

Мета проведення заходу – інформування населення про проблему ВІЛ/СНІДу, зокрема, як попередити інфікування через обрання альтернативних шляхів поведінки (безпечна сексуальна поведінка, ведення здорового способу життя тощо) та виховання толерантного ставлення до ВІЛ- позитивних людей у суспільстві.

Проблема ВІЛ-інфекції залишається актуальною для світової спільноти бо масштаби поширення ВІЛ набули глобального характеру і постають реальною загрозою соціально-економічному розвитку в більшості країн світу.

Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ.

Детальніше...

Щодо отруєння неїстівними грибами

Друк
PDF

гриби24112017.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що за останній тиждень в області зареєстровано ще 1 випадок отруєнь неїстівними грибами з 2 потерпілими.

Потерпілі – мешканці с.Дзензелівка Маньківського району Черкаської області, вживали гриби піддубці (свинушки), зібрані в лісі Житомирської області.

Внаслідок вживання грибів у людей з’явились нудота, блювота, пронос, після чого вони звернулись за медичною допомогою до Маньківської центральної районної лікарні, де їм була надана необхідна медична допомога. 

На даний час потерпілі виписані з лікарні у задовільному стані.

Додатково застерігаємо від збирання та вживання дикорослих грибів, зокрема пластинчатих та маловідомих.

Щодо отруєння неїстівними грибами

Друк
PDF

17.11.2017.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що за останній тиждень в області зареєстровано 3 випадки отруєнь неїстівними грибами з 4 потерпілими. Серед потерпілих – дитина віком 8 років.

Всі потерпілі – мешканці м.Звенигородка Черкаської області.   

Троє з них вживали гриби рядовки, зібрані в лісовій зоні с.Майданівка Звенигородського району та  у сосновому лісі м.Ватутіне. Ще одна потерпіла купила невідомі пластинчаті гриби на стихійному ринку у м.Звенигородка та приготувала тушковану картоплю з грибами.

Всі хворі перебувають на лікуванні у Звенигородській центральній районній лікарні, стан їх – середньої важкості.

Для запобігання отруєнню грибами, Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» застерігає мешканців міста та області утриматись від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, особливо дітям та літнім людям, та радить своєчасно звертатися за медичною допомогою при виникненні симптомів отруєння.

Гриби, навіть їстівні, несуть небезпеку, вони не є продуктом першої життєвої необхідності, без них можна обійтися, без них можна прожити!

Не ризикуйте здоров’ям та життям своїм та своїх рідних!

Стан ентомологічного моніторингу за переносниками збудників трансмісивних хвороб в області

Друк
PDF

16112017п.jpgЕнтомологічний моніторинг за переносниками збудників трансмісивних хвороб, важлива складова захисту населення від розповсюдження паразитарних інфекцій. З метою визначення поширення різних видів членистоногих на території області, проводиться систематичне обстеження об’єктів довкілля для спостереження за чисельністю комарів, їх відбір для подальшого визначення  видової належності. Також постійно здійснюються фенологічні спостереження за сезонною активністю комах, та проводяться розрахунки термінів епідеміологічного сезону відповідно метеорологічним даним.

Детальніше...

Гризуни – це реальність!

Друк
PDF

151120172.jpgЗ усіх хребетних тварин найбільшу шкоду людству приносять гризуни. Вони є носіями і джерелами біля 200 різних інфекційних та інвазійних захворювань, якими можуть хворіти люди і тварини.

Для Черкаської області найбільш характерні інфекційні хвороби, які переносять гризуни ? лептоспіроз, туляремія, сказ, хвороба Лайма. 

За підсумками моніторингу особливо небезпечних інфекційних хвороб, а також проведення обстежень ензоотичних територій та обстежень за епідемічними показниками природних стацій в містах і районах області встановлено, що епізоотологічний та епідеміологічний прогноз туляремії і лептоспірозу на осінь-зиму 2017-2018 років в області несприятливий, з високим ризиком виникнення захворювань у людей.

Детальніше...

Щодо отруєння неїстівними грибами

Друк
PDF

image001.jpgЗа результатами епідеміологічних розслідувань фахівцями Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» з початку року в області зареєстровано шість випадків отруєння неїстівними грибами з 7 потерпілими, двоє з яких смертельні (55 річна жінка з с.Мошни Черкаського району та 11-річний хлопчик з с.Хлипнівка Звенигородського району).

Останній випадок стався в смт.Драбів. Потерпілі, мати й донька, вживали гриби рядовки, зібрані в лісопарковій зоні селища.

Після появи перших ознак отруєння (нудота, озноб, підвищення температури тіла, запаморочення) постраждалі звернулись до Драбівської центральної районної лікарні, де перебувають на лікуванні в реанімаційному відділенні. Стан потерпілих середньої тяжкості.

Для запобігання отруєнню грибами, ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» застерігає мешканців міста та області утриматись від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, особливо дітям та літнім людям, та радить своєчасно звертатися за медичною допомогою при виникненні симптомів отруєння.

Незважаючи на неповторні смакові якості, гриби можуть становити загрозу життю людини!

Щодо вірусу Коксакі

Друк
PDF

коксакі 201708Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" повідомляє, що за останній тиждень в м. Черкаси та Черкаській області, будь-яких повідомлень від лікувальної мережі про захворювання на вірус Коксакі не надходило.

Щодо отруєння грибами

Друк
PDF

24102017.jpgЗа результатами епідеміологічних розслідувань, які здійснені Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», з початку грибного сезону в області зареєстровано 4 випадки отруєнь неїстівними грибами, двоє  з яких смертельні ( 55 річна жінка с.Мошни Черкаського району та 11 річний хлопчик с.Хлипнівка Звенигородського району).

Будь-яких повідомлень щодо інших випадків отруєнь грибами, зокрема по м. Черкаси, не надходило.

Враховуючи сприятливі погодні умови для вегетації дикорослих грибів, моніторинг отруєнь неїстівними грибами продовжується.