Інформація для населення

dauna sait

21 березня відзначають Міжнародний день людини із синдромом Дауна. За різними оцінками щороку народжується від 3 до 6 тисяч дітей із цією генетичною особливістю. Розповідаємо про неї більше.

Детальніше...

 vebinar

20 березня відбувся онлайн-вебінар «Вживання алкоголю та тягар хвороб, зумовлених вживанням алкоголю в Україні: десятиліття змін». Участь у зустрічі взяли фахівці відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Захід проводився під егідою Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я та Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні.

Детальніше...

 rot

20 березня відзначають День здоровʼя ротової порожнини. Здоров’я наших зубів і ясен важливе не тільки для красивої усмішки, але й для загального стану організму. Адже бактерії, які викликають карієс та запалення ясен, можуть призвести до більш серйозних проблем зі здоров’ям, як-от захворювання серцево-судинної системи, респіраторні хвороби, ревматоїдний артрит, діабет.

Детальніше...

 01

Фахівці відділення епіднагляду за інфекційними захворюваннями Золотоніського районного відділу Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб активно долучаються до проведення інформаційно-просвітницьких заходів, які ширяться Україною та Черкащиною в межах місячника посилення боротьби з туберкульозом.

18 березня відбулася зустріч з працівниками структурних підрозділів Золотоніської РВА та керівниками підприємств, установ, організацій державної власності на тему «Так! Ми можемо подолати туберкульоз!».

Детальніше...

 suzh

Одним із важливих факторів профілактики неінфекційних захворювань, особливо у дітей, є якість харчування. Розуміючи актуальність цього питання, Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб започаткував інформаційно-просвітницьку роботу в закладах освіти області.

Так, у Черкаській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів відбувся місячник здорового харчування. На кожний тиждень – свій продукт: капуста, морква, яблуко та гарбуз.

Детальніше...

post ckph-16 

Торік фахівці з комунікацій Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб разом із колегами з різних міст України навчалися за програмою «Комунікації та комунікаційні стратегії».

За результатами навчання ми отримали міні-грант на реалізацію проєкту, який спрямований на підвищення обізнаності щодо вакцинації в нашій області.

Тож попереду багато цікавих заходів для того, аби маленькі та дорослі жителі Черкащини були озброєні знаннями, вакциновані та захищені від небезпечних інфекцій.

Детальніше...

 432469414 846173724203512 8732056486203977218 n

Понад 100 років тому французькі лікарі Альбер Кальметт і Каміль Герен створили зі збудника туберкульозу корів дуже схожу на своїх хвороботворних “родичок” бактерію, здатну викликати імунну відповідь, але не туберкульоз. Нині ми знаємо її як бацилу Кальметта-Герена, або ж вакцину БЦЖ, яку використовують і дотепер.

Коли роблять щеплення БЦЖ?

Згідно з рекомендацією ВООЗ, одна доза БЦЖ потрібна всім немовлятам у країнах, де досі поширені туберкульоз, якою, на жаль, є і Україна. Щеплення БЦЖ роблять новонародженим у пологовому в перші дні життя.

Детальніше...

 sh03

Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб залучають все більше жителів області до інформаційно-роз’яснювальних заходів у межах місячника боротьби з туберкульозом.

Зокрема спеціалісти Шполянського відділення Звенигородського районного відділу Центру проводять пізнавальні заходи з метою підвищення обізнаності людей про цю хворобу. Адже, щоб подолати туберкульоз, важливою є роль кожного жителя громади.

Детальніше...

 01

Із початку року фахівці відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб тісно співпрацювали з адміністрацією, педагогічним колективом та школярами Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 13.

Упродовж цього періоду уся робота була направлена на підвищення рівня обізнаності педагогічного учнівського колективу школи щодо основних факторів профілактики неінфекційних захворювань, серед яких провідне місце займає якість харчування.

Детальніше...

  u2a7274

У межах проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» минулого тижня у місті Києві відбувся п’ятиденний тренінг «Епіднагляд за хворобами та базовий епідеміологічний аналіз щодо прийняття рішень для ЦКПХ».

Тематика воркшопу присвячена питанням епідеміології, аналітики, статистики. Основний вектор програми спрямований на практичні навички: епіднагляд, інтерпретація результатів аналізу, розробка, дизайн і аналіз даних, механізми прийняття рішень на обласному рівні, комунікація тощо.

Детальніше...

 talne1

Працівники Черкаського обласного ЦКПХ продовжують працювати в освітніх закладах області з метою промоції здорового способу життя.

У Білашківській гімназії лікарка із загальної гігієни Тальнівського відділення Людмила Садко прочитала лекцію для учнів 7-9 класів та педагогів у селі Білашки Звенигородського району.

Детальніше...

 smuzi

Які продукти необхідно додати до свого раціону, щоб уникнути авітамінозу і завжди залишатися в тонусі? Фахівці Черкаського обласного ЦКПХ підготували підбірку вітамінів, які можна поповнити з простих продуктів харчування.

З приходом весни наш організм особливо потребує додаткової вітамінної підтримки.

Неповноцінне харчування без необхідних організму вітамінів призводить до розвитку авітамінозу. Перші ознаки весняного авітамінозу з’являються ще взимку: слабкість, сонливість, дратівливість, різні нездужання, знижений імунітет, швидка стомлюваність, погана концентрація, неуважність, загальний занепад сил.

Тож, щоб зміцнити імунітет і наситити організм необхідними вітамінами й корисними макроелементами, наші спеціалісти рекомендують вживати такі продукти:

Детальніше...

 vypadky tuberk

За даними Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб, у 2023 році в області зареєстровано 484 випадки туберкульозу. Серед них – 25 дітей віком 0-17 років, що більше на 13,8% ніж у 2022 році.

Захворюваність на туберкульоз органів дихання реєструвалася у 58-ми громадах області.

Детальніше...

sherbuna n  sait 

«Суспільне Черкаси» побувало у Чигиринській громаді.

Завідувачка відділу імунопрофілактики Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ірина Шуляренко та завідувачка Чигиринського відділення Наталія Щербина долучилися до спілкування з кореспондентами Суспільного та розповіли про епідситуацію щодо грипу та ГРВІ на Чигиринщині.

Детальніше...