Інформація для населення
02 березня 2018
Пестициди – це хімічні речовини призначені для боротьби з шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур (плоди, ягоди, овочі, зерно та ін.).
Сьогодні практично неможливо виростити високі врожаї без застосування пестицидів. З овочами, фруктами та іншими продуктами пестициди надходять в організм людини.
Пестициди можуть міститися не тільки в продуктах рослинного походження а і в молочній та м’ясній продукції, тому, що в організм сільськогосподарських тварин вони надходять з кормами.
Потрапляючи в організм людини і накопичуючись там в значних кількостях, залишки пестицидів призводять до розвитку багатьох хронічних захворювань шлунково – кишкового тракту, нервової системи, розладу дихання, захворювань шкіри, а також до збільшення кількості вроджених аномалій розвитку і дитячої смертності, можуть викликати ракові пухлини.
Пестициди надовго затримуються в організмі, окремі залишаються в ньому назавжди.
Ще однією негативною властивістю пестицидів є те, що вони можуть передаватись дітям разом з молоком матері, що годує.
Основна маса пестицидів до 95% потрапляє в організм людини через продукти вживані в їжу. Приблизно 4,7% пестицидів людина отримує з водою, а ще 0,3% з повітрям і через шкіру.
Сьогодні в торговій мережі, зокрема в супермаркетах, реалізується велика кількість ягід, овочів, фруктів, круп, як вітчизняного виробництва так і імпортовані.
При транспортуванні сільськогосподарська продукція, щоб не втрачала товарного виду, також обробляється пестицидами.
З метою недопущення надходження в організм людини пестицидів необхідно постійно здійснювати лабораторний контроль за їх залишками в сільськогосподарській продукції.
В ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" ще в 60-х роках минулого століття вперше в області створена лабораторія з визначення залишків пестицидів в сільськогосподарській продукції.
Визначення залишків пестицидів проводиться майже за 90 показниками їх діючих речовин.
Сьогодні визначення залишків пестицидів проводиться високочутливими методами, такими як газо - рідинна, тонко - шарова хроматографії та ін.
Визначити якість сільськогосподарської продукції можна в лабораторії ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" за адресою: 18005, м. Черкаси, вул. Волкова, 3, (тел. 35-75-67).
26 лютого 2018
Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» продовжується здійснення епіднагляду з лабораторним супроводом захворюваності на кір в області.
За результатами нагляду станом на 26.02.2018 року зареєстровано 23 випадки хворих на кір, з яких 17 осіб були не щеплені проти даної інфекції. Так, в Золотоніському районі зареєстровано 15 випадків захворювання на кір, Городищенському, Лисянському та Звенигородському районах по 2, Маньківському та Тальнівському районах по 1. Серед захворілих осіб – 12 дітей віком до 17 років.
Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» спільно з лікувальною мережею та органами державної влади і місцевого самоврядування в осередках проведені відповідні протиепідемічні і профілактичні заходи. Епідситуація контрольована.
Фахівці Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» зауважують, що крім вакцинації, іншої профілактики кору не існує. У відповідь на введення вакцини виробляються антитіла пам’яті, які залишаються в організмі надовго. Щойно вакцинована людина зустрічається з хворим на кір, антитіла пам’яті одразу блокують вірус кору, адже при щепленні імунітет до хвороби виробляється практично у 100% дітей на другому році життя через один місяць після вакцинації.
Щеплення від кору потрібно робити діткам у віці 1 року, повторне щеплення - в 6 років. Вакцинацію проти кору необхідно проводити тим, хто не був раніше щеплений проти даного вірусу, та не хворів на кір і підліткам в 15-17 років.
Дорослі громадяни можуть отримати щеплення у віці до 30 років, якщо немає документального підтвердження про проведення такого щеплення раніше. Це можна зробити в закладах охорони здоров’я за місцем проживання, попередньо придбавши вакцину в аптеці.
Люди, що перехворіли на кір, зберігають стійкість до цього вірусу на все подальше життя. Рецидиви спостерігаються вкрай рідко. Діти до 3-6 міс, що перебувають на грудному вигодовуванні (при умові, що мати хворіла на кір), мають майже 100% імунітет (лише на період годування груддю).
Тож, при виникненні перших симптомів, негайно звертайтеся до медичних установ, адже Ваше здоров’я у Ваших руках!
22 лютого 2018
Перший спалах гострого гастроентериту зареєстровано серед учнів однієї із початкових шкіл у 1968 році в Америці. Від хворих виділено вірус, який ретельно вивчений, отримавши таксономічне положення серед вірусів під назвою Норуолк, а назва роду, до якого відноситься цей вірус – Norovirus.
Захворювання, що спричиняють норовіруси належать до хвороб шлунково-кишкового тракту небактеріальної природи, мають сезонну належність – осінньо-зимовий період. Норовірусінфікує людей будь-якого віку. Спалахи, викликані вірусом, найчастіше виникають у закритих або в напівзакритих закладах. Це – лікувальні заклади інтернатного типу для хронічно хворих дітей та дорослих, виправні заклади, гуртожитки і круїзні лайнери. Там де вірус з’явився хоча б одного разу, інфекція поширюється дуже швидко від людини до людини через інфіковану їжу, воду. У більшості випадках норовірус передавався через їжу, варто було одній інфікованій людині до неї доторкнутися.
Основними клінічними симптомами захворювання є діарея,нудота,блювота, біль у животі, слабкість,температура та в’ялість тіла. У народі цю інфекцію називають «шлунковий грип» - за її надзвичайно активне поширення в певному середовищі. У дітей в симптоматиці домінує блювання, у дорослих – діарея.
Інкубаційний період складає від 10 до 48 годин, у більшості випадків симптоми з’являються через 1-2 доби. Це, як правило, самовиліковне захворювання, але можливі ускладнення, такі як запалення шлунку, дегідратація (зневоднення) організму, приєднання бактеріальної флори. Симптоми можуть тривати кілька днів і, якщо ігнорувати і не боротися із зневодненням організму, це може мати небезпечні наслідки для життя.
До групи ризику належать діти, люди похилого віку і пацієнти з ослабленою імунною системою.
У людини, що перехворіла, імунітет повністю не виробляється і має тимчасовий характер. Існує вроджена схильність до інфекції: люди з І групою крові хворіють частіше, ніж люди з ІІІ та IV групами крові. Отже постінфекційний імунітет короткий і не виключає повторного зараження.
Матеріалом для діагностики норовірусної інфекції є фекальні маси, які досліджуються методами полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР), імуноферментним аналізом (ІФА). Вірусологічна лабораторія ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» почала впровадження обстежень хворих на норовірусну інфекцію з 2017 року.
Протягом звітного періоду проведено 64 дослідження матеріалу від хворих з підозрою на норовірусну інфекцію, з позитивним результатом у 23 осіб, що складає 36%. Серед 17 обстежених контактних осіб з вогнища норовірусної інфекції позитивний результат виявлено у 8 осіб (47%).
Норовірус це простий по своїй структурі вірус, тому він надзвичайно сталий у зовнішньому середовищі, стійкий до обробки спиртом і детергентами. Швидко дезактивується шляхом нагрівання або при обробці хлоровмісними дезінфікуючими засобами. Засобів спецефічної профілактики проти норовірусної інфекції немає. Важливим в комплексі протиепідемічних заходів є виявлення та ізоляція хворих. В осередку захворювання проводять спостереження за контактними особами та інші протиепідемічні заходи, індивідуально важливо не забувати дотримуватись правил особистої гігієни. Найбільш ефективним засобом, з метою попередження поширення норовірусної інфекції, є миття рук, а як профілактика в закладах – обов’язкове щоденне вологе прибирання.
Піклуйтеся про своє здоров'я, зміцнюйте свій організм та залишайтесь бадьорими на довгі роки!
09 лютого 2018
Сучасний український покупець (споживач) полімерних і синтетичних матеріалів та виробів із них перед їх купівлею, в силу відомих причин, керується переважно двома критеріями: зовнішній вигляд і ціна. Іноді навпаки.
Якість виробу переважно не обговорюється, або обмежується поняттям типу ”чи міцно тримається”. На наш погляд, питання якості товару, треба було би зробити головним, насамперед тому, що саме неякісний товар може реально негативно вплинути на стан здоров’я людини.
До того ж, сучасний виробник, у своїй гонитві за надприбутками, без особливих коливань змінює технологічні процеси синтезу матеріалів, випуску продукції, її зберігання, застосування і т.ін.
В результаті, менш шкідливі компоненти, наприклад синтезу, замінюються більш токсичними - дешевшими, більш затратні технології виробництва на певних ділянках можуть скорочуватись у часі, або ж взагалі – виключатись.
07 лютого 2018
В рамках соціального партнерства на базі Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» кафедрою організації заходів цивільного захисту Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України під керівництвом доцента, полковника Д. Журбинського та старшого викладача А. Тарасенка проведені заняття з дисципліни «Небезпека радіаційного, хімічного та біологічного походження», на яких курсанти глибше ознайомились з питаннями організації забезпечення радіаційної безпеки населення.
Мета занять – практичне засвоєння механізму дії радіаційних факторів на організм людини та навколишнє середовище, підтвердження рівня теоретичної і практичної підготовки курсантів для забезпечення радіаційної безпеки.
В відпрацюванні навчальної програми приймали участь завідувач лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів ДУ «Черкаський ОЛЦ МОЗ України» Л.Мукомел та лікар з радіаційної гігієни Л.Печериченко.
Завідувач лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів Л. Мукомел
проводить практичне навчання з спектрометричного контролю
Лікар з радіаційної гігієни Л. Печериченко проводить
теоретичні заняття з радіаційної безпеки
05 лютого 2018
Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» продовжується здійснення епіднагляду з лабораторним супроводом захворюваності на кір в області.
За результатами нагляду станом на 05.02.2018 року зареєстровано 19 випадків хворих на кір, з яких 14 осіб були не щеплені проти даної інфекції. Так, в Золотоніському районі зареєстровано 14 випадків захворювання на кір, Лисянському та Звенигородському районах по 2, Маньківському районі - 1. Серед захворілих осіб – 10 дітей віком до 17 років.
Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» спільно з лікувальною мережею та органами державної влади і місцевого самоврядування в осередках проведені відповідні протиепідемічні і профілактичні заходи. Епідситуація контрольована.
Основним профілактичним заходом проти кору є вакцинація. Щеплення від кору потрібно робити діткам у віці 1 року, повторне щеплення - в 6 років. Вакцинацію проти кору необхідно проводити тим, хто не був раніше щеплений проти даного вірусу, та не хворів ним, підліткам в 15-17 років і дорослим до 30 років.
При щепленні імунітет до хвороби виробляється практично у 100% дітей на другому році життя через один місяць після вакцинації.
Люди, що перехворіли на кір, зберігають стійкість до цього вірусу на все подальше життя. Рецидиви спостерігаються вкрай рідко. Діти до 3-6 міс, що перебувають на грудному вигодовуванні (при умові, що мати хворіла на кір), мають майже 100% імунітет (лише на період годування груддю).
Тож, при виникненні перших симптомів, негайно звертайтеся до медичних установ, адже Ваше здоров’я у Ваших руках!
02 лютого 2018
«Протидійте хворобі спочатку - пізно думати про ліки, коли вона вкорінилася від тривалого зволікання»
Публій Овідій Назон.
Дифтерія – (лат. - diphtheria) – гостре інфекційне захворювання, що викликається токсигенними штамами дифтерійної палички (Corynebacterium diphtheriae).
Згадки про цю інфекцію зустрічаються ще в працях лікарів І – ІІ ст. н.е., які описували хворобу під назвою «смертельна виразка глотки», «задушлива хвороба», «зашморг задушеного». До ХVII ст. ця недуга мала назву сирійської хвороби, А. Труссо в ХІХ ст. запропонував термін «дифтерія», що зберігся до наших днів. Дифтерійна коринебактерія, що продукує екзотоксин, який і зумовлює тяжкість захворювання, відкрита Клебсом і Леффлером в 1883 - 1884 роках.
02 лютого 2018
З початку 2018 року в області зареєстровано два випадки захворювання на ботулізм у мешканців м.Сміла та с.Моринці Звенигородського району після вживання курячої домашньої тушонки та м’ясного домашнього паштету без термічної обробки.
Консерви вочевидь були приготовлені з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й послужило причиною захворювання.
Ситуацію ускладнило несвоєчасне звернення хворих за медичною допомогою, які на сьогоднішній день після проведеного лікування виписані з інфекційних стаціонарів у задовільному стані.
За 2017 рік зареєстровано 8 випадків захворювання на ботулізм з загальною кількістю 9 потерпілих, 3 з яких померли. Захворювання на ботулізм реєструвались в м.Черкаси, Черкаському, Золотоніському, Чорнобаївському, Корсунь-Шевченківському, Катеринопільському районах.
Бактеріологічно діагноз підтверджено у 7 потерпілих, що складає 77,7% від загальної кількості потерпілих. Реєструвались типи «В» та «Е» збудника ботулізму.
У 33 % випадків ботулізм пов'язаний із вживанням риби в’яленої, в 57% – консервів м’ясних та рибних, що були виготовлені у домашніх умовах.
Ще раз звертаємо увагу, що для попередження захворювання слід дотримуватись технології приготування консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних та овочевих консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою.