Про результати окремих вірусологічних досліджень

Друк
PDF

jenterovirusnaja-infekcija_1.jpgПо мірі зниження бактеріальних та протозойних захворювань в інфекційній патології людини зростає питома вага вірусних інфекцій, в тому числі ентеровірусної етіології. Продовжують реєструватись спорадичні випадки і епідемічні спалахи поліомієлітоподібних захворювань, які викликані вірусами групи -ентеро. Наявність цих вірусів в стічних водах та інших об’єктах є проявами їх розповсюдження в навколишньому середовищі. При контакті людини з забрудненими об’єктами вірогідне інфікування і циркуляція вірусів серед населення. Тому, дуже важливим, з точки зору санітарно-епідеміологічного значення, має вивчення та моніторинг за розповсюдженням ентеровірусів як серед населення так і в об’єктах довкілля.

Вірусологічна лабораторія ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я  України» як єдина лабораторія в області, згідно наказу №96 від 15.04.98 р. МОЗ України «Про удосконалення заходів щодо попередження захворювань на поліомієліт в Україні» проводить лабораторну діагностику ентеровірусних інфекцій та контроль за циркуляцією ентеровірусів серед здорового населення і в об’єктах довкілля.

Впродовж2016 року методом полімеразно-ланцюгової реакції (далі ПЛР) обстежено 267 хворих з різними клінічними проявами, характерними для ентеровірусних інфекцій. У 43 досліджуваних зразках виявлені специфічні фрагменти нуклеїнових кислот ентеровірусів. Вірусологічним методом (дослідження на культурі клітин), з метою виділення штамів вірусів досліджено 304 зразки матеріалу, в результаті виділено 14 штамів ентеровірусів, з яких 6 штамів- поліовіруси. Всі виділені ізоляти були направлені до Центральної лабораторії з діагностики поліомієліту та до Європейського бюроВсесвітньої організації охорони здоров’я(далі ВООЗ), де пройшли тест на підтвердження та генотипування. Усі штами належали до вірусу поліомієліту 1 типу, вакцинний.

Обстежено 68 осіб з осередків захворювань, 3 з них виявились носіями ентеровірусів.

Контамінація ентеровірусами стічних вод обумовлює подальше забруднення води відкритих водойм і джерел водопостачання. Інтенсивності забруднення також сприяє високастійкість ентеровірусів до хімічних, фізичних і біологічних факторів.

У 2016 році досліджено 337 зразків з об’єктів навколишнього середовища. Дослідженню підлягали 258 проб стічних вод (інфекційних та побутових), 56 зразків води відкритих водоймищ та 23 проби питної води з водопровідної мережі. Методом ПЛР виявлено 79 позитивних на ентеровіруси проб, вірусологічним методом виділено 13 штамів ентеровірусів, у тому числі 6 штамів поліовірусу 1 типу, вакцинні, які також підтверджені в Європейському бюро ВООЗ м.Хельсінки, та внесені до музею патогенних культур.

Всі ці дані підтверджують той факт, що на сьогодні епідеміологічний нагляд за ентеровірусними інфекціями не може функціонувати без вірусологічного моніторингу.