Уряд України та Офіс першої леді продовжують докладати зусиль для ефективної реалізації реформи шкільного харчування. З цією метою за ініціативи Олени Зеленської, Кабінетом міністрів України у жовтні минулого року було затверджене відповідне розпорядження щодо схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023—2024 роках. Основними цілями документу стало забезпечення достатнього фінансування програм шкільного харчування, модернізація харчоблоків, покращення знань працівників закладів освіти, формування здорових харчових звичок у дітей.За даними останніх опитувань Міністерства освіти і науки, Інституту освітньої аналітики та Швейцарсько-Українського проекту DECIDE кількість учнів, що отримували шкільне харчування безоплатно у 2022-23 навчальному році, скоротилась удвічі у порівнянні з попереднім навчальним роком.

vsi jprkiUUzmdCe6b

У середу, 17 квітня у м. Київ відбулась робоча зустріч щодо сприяння реформі шкільного харчування в Україні, яку організувало Бюро ВООЗ в Україні у партнерстві з Міністерством охорони здоров’я та Центром громадського здоров’я МОЗ України.

Учасники заходу обговорили стан реалізації Національної стратегії реформування системи шкільного харчування в Україні, яка проводиться під патронатом першої леді Олени Зеленської, поточний прогрес, цілі та виклики впровадження зазначеної реформи, зумовлені повномасштабним вторгненням рф на територію України, ознайомились з кращими практиками з Європейського регіону щодо концепції універсального безкоштовного шкільного харчування на прикладах Великої Британії, Фінляндії, Ірландії.
Саме ці питання були головною темою робочої зустрічі, до якої долучились представники Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України, Держпродспоживслужби України, Центру громадського здоров’я МОЗ України та керівники обласних центрів контролю та профілактики хвороб, зокрема генеральний директор ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» Володимир ПАПАЧ.

IG Ph4A2hlhK4gnKMAn

PAPACH 5276430640000132492 y

Одним із пріоритетних завдань заходу став розгляд можливостей активного залучення обласних центрів контролю та профілактики хвороб для підтримки просування здорового шкільного харчування в громадах. Було наголошено, що участь регіональних ЦКПХ стане важливим кроком у напрямку співпраці та спільної роботи над вирішенням викликів у сфері шкільного харчування, а також промоції здорового харчування серед школярів, їх батьків та працівників закладів освіти.

Під час окремої панельної дискусії учасники з поміж іншого розглянули перспективи участі Черкаського обласного ЦКПХ у подальших проектах з реформування шкільного харчування, які реалізуються за ініціативи ВООЗ та європейських партнерів.

PAPACH 5273916048317472217 y
Удосконалення шкільного харчування дасть унікальну можливість покращити загальне фізичне, психічне та когнітивне здоров’я дітей, які є майбутнім людським капіталом нації.