sh03

Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб залучають все більше жителів області до інформаційно-роз’яснювальних заходів у межах місячника боротьби з туберкульозом.

Зокрема спеціалісти Шполянського відділення Звенигородського районного відділу Центру проводять пізнавальні заходи з метою підвищення обізнаності людей про цю хворобу. Адже, щоб подолати туберкульоз, важливою є роль кожного жителя громади.

Так, у Лип’янській амбулаторії загальної практики сімейної медицини наші фахівці провели зустріч із диспансерними хворими з питань здорового способу життя, зокрема профілактики туберкульозу. Говорили про форми туберкульозу та особливі фактори ризику для людей, які можуть інфікуватися. Також наголосили, що рання діагностика туберкульозу дуже важлива, оскільки на ранніх стадіях лікування менш тривале та більш ефективне.

sh02

Для мешканців відділу стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання КП «Центр надання соціальних послуг» Шполянської міської ради ОТГ у селі Лебедин завідувачка Марія Михайленко провела бесіду та розповсюдила листівки. Комунікували про подолання стигматизації та дискримінації стосовно людей із туберкульозом та про найпоширеніші міфи про цю хворобу.

Також відбувся захід у формі дискусії з учнями 10-х класів та педагогами Шполянського ліцею № 1 Шполянської міської ради ОТГ. Завідувачка Шполянського відділення Марія Михайленко та помічниця лікаря-епідеміолога Тетяна Крива спілкувалися з учасниками про питання профілактики туберкульозу і ВІЛ-СНІДу. До відома присутніх доведені статистичні дані із захворюваності на туберкульоз в регіоні та області, основні симптоми та заходи профілактики.

sh01

У ході зустрічі також обговорили проблему раціонального харчування, питного режиму та якості води питної в регіоні. Учасники заходу взяли участь в обговоренні шкідливого впливу споживання деяких видів харчових продуктів (копчених виробів, чипсів, енергетичних та алкогольних напоїв), наслідків куріння, вживання наркотичних речовин, профілактики сказу тощо. Присутні отримали інформаційні матеріали й корисні знання як зберегти здоров'я та запобігти туберкульозу.

#ТакМиМожемоЗупинитиТуберкульоз