vpl

Більшість людей з вірусом папіломи людини (ВПЛ) не знають, що вони інфіковані, у них немає жодних симптомів хвороби або проблем зі здоров’ям внаслідок інфікування. Деякі люди розуміють, що у них є ВПЛ, коли з’являються генітальні бородавки, кондиломи тощо. Це основний симптом папіломавірусу у жінок та чоловіків. Жінки можуть дізнатися, що вони заражені ВПЛ, коли отримують результат тесту ПАП (під час скринінгу РШМ). Деякі люди, на жаль, дізнаються про зараження, коли у них виникають серйозніші проблеми, зокрема онкологічні.

Як відомо, від онкогенних типів вірусу папіломи людини наявна вакцина. За останніми даними вона ефективно запобігає хворобам, які викликають ВПЛ. Захист після вакцинації навіть через 12 років залишався високим, без ознак зниження.

Кому і коли потрібно щепитися від хвороб, які пов’язані з ВПЛ?

Щепитися варто всім дівчатам з 9 років. За можливості, хлопчикам теж краще отримати цю вакцину, адже ВПЛ може стати причиною раку ануса, пенісу і гортані в чоловіків.

Найкраще пройти повний курс щеплень до початку статевого життя, але можна щепитися і пізніше.

Скільки доз вакцини потрібно?

Схема залежить від конкретної вакцини. Дівчаткам та хлопчикам 9-14 років вводять 2 чи 3 дози вакцини. Дітям від 15 років та дорослим потрібні 3 дози.

В Україні зареєстровані три вакцини від ВПЛ, і всі вони захищають від двох найбільш поширених високоонкогенних типів ВПЛ – 16 та 18. Деякі з них захищають ще й від інших типів вірусу.

Де можна вакцинуватися?

Вакцинація від хвороб, що зумовлені ВПЛ, не входить до національного календаря щеплень, гарантованих державою, тобто не є безкоштовною.

Проте, за сприяння міжнародних організацій, окремі громади закупляють вакцини для безкоштовного щеплення дівчат 9-14 років. Тому варто запитати в педіатра чи сімейного лікаря дитини, чи доступна ця вакцина у вашій місцевості.

Вакцинація хлопців, старших дівчат та дорослих завжди платна. Вакцину можна купити в аптеці та зробити щеплення у сімейного лікаря.

Довідково. У 2022 році ВООЗ оновила рекомендації (https://bit.ly/3uWyXOv), за якими дітям від 9 років та дорослим до 20 років може бути достатньо і однієї дози вакцини в рамках національної програми вакцинації.

За інформацією МОЗ