sait

Чим небезпечний поліомієліт, що відбувається в організмі людини, якщо потрапив поліовірус, та чому важливо вакцинуватися від цього захворювання – про це розповідає завідувачка відділу імунопрофілактики Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ірина Шуляренко.

Що таке поліомієліт?

Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання, яке спричиняє поліовірус.

У близько 0,5% випадків поліовірус переміщується з кишківника і вражає центральну нервову систему, що призводить до розвитку в’ялого паралічу, часто невиліковного.

Як передається поліомієліт?

Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, заражені їжу та воду.

Захворіти на поліомієліт може кожна людина. Проте найбільш сприйнятливими до вірусу поліомієліту є діти у віці до п’яти років.

Якими є симптоми захворювання?

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом триває від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт.

У 70% випадків захворювання має безсимптомний перебіг. Але його носій становить небезпеку для інших людей зі слабшим імунітетом.

У 25% випадків поліо має симптоми, що нагадують грип (гарячка, головний біль, нудота, біль у животі).

Поліовірус спричиняє рухові розлади: біль в уражених м’язах, повний параліч, що може розвинутися за кілька годин.

Які ускладнення може зумовити поліомієліт?

Невиліковний параліч є одним із найважчих ускладнень. Він може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя. Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті. У разі одужання після поліомієліту функції вражених недугою нервів і м’язів не відновлюються.

Подивитися історію 77-річної Єви Карцуб, яка у 7 років перехворіла на поліомієліт та лишилася паралізованою на все життя, можете за покликанням.

Як можна захиститись?

Ліків проти поліо не існує. Єдиним ефективним захистом від хвороби є вакцинація.

Існують безпечні та ефективні вакцини від поліомієліту – інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ) та оральна поліовакцина (ОПВ). Використання вакцин обох типів забезпечує необхідний захист дітей як від самого захворювання, так і від можливості стати носієм вірусу та заразити інших. Ефективність вакцинації від поліомієліту сягає 99% – 100% у разі отримання повного курсу щеплень.

В Україні вакцинація проти поліомієліту входить до переліку обов’язкових гарантованих державою щеплень, які можна зробити у комунальних закладах безоплатно відповідно до Календаря щеплень згідно з таким графіком:

  • у 2 місяці — 1 доза (ІПВ);
  • у 4 місяці — 2 доза (ІПВ);
  • у 6 місяців — 3 доза (ОПВ);
  • у 18 місяців — 4 доза (ОПВ);
  • у 6 років — 5 доза (ОПВ);
  • у 14 років — 6 доза (ОПВ).

В Україні для забезпечення вакцинації за кошти державного бюджету наявні вакцини ІМОВАКС ПОЛІО (ІПВ) та ОПВ виробництва Санофі Пастер, Франція.

Що робити, якщо дитина пропустила чи не робила щеплення взагалі?

Неодмінно надолужити! Якщо графік порушено, вакцинуватися можна проти будь-якої інфекції у будь-якому порядку. Головне — стежити за дотриманням інтервалів введення доз, щоб досягти максимальної ефективності.

Пам’ятайте!

Вакцинація не потребує підготовки чи змін у способі життя, не вимагає спеціальних аналізів чи додаткових обстежень. Якщо у вашої дитини є хронічні захворювання — це не протипоказання до щеплення! Навпаки: діти з хронічними недугами більш уразливі, тому потребують захисту передусім.

Щеплення від поліомієліту дорослих

До осіб із підвищеним ризиком зараження поліовірусом належать:

  • мандрівники до країн, де поліомієліт є епідемічним або ендемічним;
  • працівники лабораторій та охорони здоров'я, які працюють зі зразками, що можуть містити поліовіруси;
  • медичні працівники або інші особи, які здійснюють догляд, які мають тісний контакт із пацієнтами в громаді зі спалахом поліомієліту;
  • а також інші дорослі, які визначені органами охорони здоров'я як частина групи або популяції з підвищеним ризиком зараження поліовірусом через спалах.

Питання вакцинації актуальне і для тих дорослих, які не щеплені або щеплені не повністю.

Оптимальною схемою введення вакцини є застосування трьох доз.

Дорослі, які потребують первинної серії вакцинації проти поліомієліту, повинні отримати 2 дози ІПВ, що вводяться з інтервалом 4–8 тижнів. Третю дозу слід вводити через 6–12 місяців після другої дози.

Немає необхідності повторно запускати серію, якщо інтервал між прийомами перевищує рекомендований інтервал.Повністю вакциновані дорослі з підвищеним ризиком зараження поліовірусом можуть отримати одноразову бустерну дозу ІПВ протягом усього життя.

Небезпека спалахів поліомієліту залишається

На сьогодні в Україні існують ризики виникнення спалаху поліомієліту, тому що на території країни ведуться активні бойові дії внаслідок агресії рф, зруйнована інфраструктура, є проблеми з водопостачанням і каналізацією, відбувається масова міграція населення, ускладнений доступ до медичної допомоги, а також недостатні рівні охоплення щепленнями дитячого населення.

«За даними програми «УкрВак» у Черкаській області охоплення щепленнями проти поліомієліту в 2023 році у різних вікових категоріях дитячого населення становило від 63% до 92,9%, що не відповідає рекомендованим Всесвітньою організацією охорони здоров’я 95%», – прокоментувала Ірина Шуляренко.

У 2021 році в Україні був зафіксований спалах поліомієліту, який завдяки зусиллям уряду, медиків та суспільства був успішно подоланий.Після комплексної оцінки спалаху, проведеної партнерами Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту (GPEI) та Європейською регіональною комісієюіз сертифікації ліквідації поліомієліту було оголошено про завершення спалаху.

«Хоча спалах ліквідовано, але поліомієліт залишається глобальною загрозою для нашої країни. Тож наша робота із запобігання поліомієліту та іншим захворюванням, яких можна уникнути за допомогою вакцин, триває. Кожна дитина має бути захищеною. Тому ми продовжуємо працювати задля підвищення рівня охоплення щепленнями в області та обізнаності щодо вакцинації», – зазначила лікарка-епідеміологиня.

Ірина Шуляренко закликає батьків вчасно вакцинувати дітей від поліомієліту та надолужити пропущені щеплення.