429783699 837684208385797 9025737278672297674 n

Туберкульоз — інфекційне захворювання з аерогенним шляхом передачі. Інфекційні частинки передаються від людини до людини через повітря при кашлі, чханні, розмові чи співі.

Ризик проникнення мікобактерії у легені здорової людини залежить від концентрації інфекційних частинок у повітрі та тривалості вдихання зараженого повітря.

При потраплянні мікобактерії в організм людини туберкульоз найчастіше не розвивається через реакцію імунної системи, та коли ця реакція слабка, розвивається активне захворювання.

За даними Центру громадського здоров’я України, у 2023 році в Україні зареєстрували 19 851 людину, хвору на ТБ, серед них: діти віком 0-14 років  – 639 осіб; підлітки віком 15-17 років – 196 осіб.

Як проявляються симптоми туберкульозу?

  • кашель понад 2 тижні;
  • підвищена температура тіла понад 7 днів;
  • утруднене дихання;
  • біль у грудях;
  • поганий апетит, безпричинна втрата ваги;
  • постійна слабкість;
  • підвищена пітливість, особливо вночі;
  • кровохаркання.

На туберкульоз може захворіти кожен, проте вищий ризик виникнення захворювання у людей, які перебувають у постійному контакті з хворим на ТБ; людей, які живуть з ВІЛ; людей, які вживають наркотики, алкоголь та тютюн; людей з ослабленим імунітетом; дітей, оскільки їхня імунна система не сформована.

Як діагностують туберкульоз?

Спочатку сімейний лікар проводить скринінг та опитування (https://tbtest.phc.org.ua/) і за результатами у разі необхідності скеровує на обстеження мокротиння чи іншого біологічного матеріалу. Потім, за необхідності, скеровує на дообстеження до фтизіатра. Діагноз встановлює фтизіатр.

Необхідність проведення флюорографії визначає сімейний лікар.

Необхідність додаткового обстеження – бронхоскопію, комп’ютерну томографію та інші – визначає фтизіатр.

Звертаємо увагу, що проведення комп'ютерної томографії для діагностики туберкульозу є безкоштовним.

Лікування туберкульозу

Хороші новини: туберкульоз лікується. Успіх залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному прийомі ліків.

Існують спеціальні протитуберкульозні препарати, курс лікування якими триває від кількох місяців.

Лікування протитуберкульозними препаратами в Україні – безоплатне!

За інформацією МОЗ.

#ДбаємоПроЗдоровяРазом