20240130 122231

У Черкаській області внаслідок захворювання на лептоспіроз помер чоловік. За результатами епідрозслідування виявлено сліди життєдіяльності мишей у підсобних приміщеннях домоволодіння, де він подрібнював зерно млином. Хворого госпіталізували в інфекційне відділення Уманської лікарні. Діагноз медики підтвердили лабораторно. Врятувати чоловіка не вдалося.

Як проявляється лептоспіроз та які протиепідемічні заходи проводять в області, щоб уберегтися від цієї хвороби, – про це у програмі «Радіодень» на Українському радіо Черкаси розповіла Лідія Грищенко, лікарка-епідеміологиня санітарно-карантинного відділення Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Лептоспіроз – це гостре інфекційне захворювання, яке належить до групи особливо небезпечних інфекцій, адже має високі показники летальності.

«Щорічно на Черкащині реєструють від чотирьох до тринадцяти випадків лептоспірозу, з них один-два закінчуються летально», – розповіла фахівчиня Центру.

Джерелом лептоспірозної інфекції здебільшого є мишоподібні гризуни, які заселяють об'єкти народного господарства та приватного сектору. Також на  лептоспіроз можна захворіти внаслідок догляду за хворими на цю інфекцію тваринами – велика рогата худоба, свині, собаки, коти.

«Збудники лептоспірозу є також і у відкритих водоймах. Минулого року з дев’яти зареєстрованих випадків лептоспірозу, сім – було пов’язано з купанням та риболовлею», – зазначає Лідія Грищенко.

20240130 122323

В організм людини збудник хвороби проникає через слизові оболонки очей, носа, рота, кишково-шлунковий тракт та порізи або рани на шкірі.

Симптоми лептоспірозу схожі на прояви інших захворювань – грипу, ГРВІ, ковіду: це висока температура тіла, жовтяниця, головний біль, озноб, блювання та діарея, висипання на тілі.

Захворіти людина може в період від двох днів до чотирьох тижнів. Перебіг хвороби може протікати в легкій, середній та важкій формі. Та у разі несвоєчасного звернення за медичною допомогою недуга може призвести до смерті.

«Тому важливо звертатися до сімейного лікаря, який назначить лабораторні дослідження для виявлення захворювання», – наголосила лікарка.

З метою профілактики лептоспірозу епідеміологиня радить:

– захищати помешкання, продуктові склади, комори та інші об'єкти від проникнення гризунів;

 – уникати контактів із хворими та інфікованими тваринами;

 – знищувати гризунів у особистих помешканнях;

 – не вживати в їжу м'ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин;

 – при вживанні харчових продуктів, що зберігаються в коморах та сховищах, ретельно промивати їх проточною водою;

 – обов’язково вакцинувати домашніх та сільськогосподарських тварин проти лептоспірозу.

Більше інформації слухайте за покликанням http://surl.li/qersf