men z 

Фахівці Тальнівського відділення Звенигородського районного відділу ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» продовжують активно профілактувати неінфекційні захворювання у громаді. Днями фахівці організували зустріч із внутрішньо переміщеними особами, які проживають у гуртожитку КЗ «Тальнівська санаторна школа ЧОР» та медичним персоналом закладу.

Такі зустрічі проводяться на виконання Плану заходів Координаційного центру підтримки цивільного населення при Черкаській обласній державній адміністрації,  мета якого – популяризація та надання послуг у сфері психосоціальної підтримки населення області.

Під час заходу обговорили основні симптоми психологічних розладів та доступні способи покращення ментального здоров’я, а також провели бесіди щодо основних ознак інсульту та інших серцево-судинних хвороб, які посідають перше місце у структурі смертності  населення як у всьому світі, так і в нашій державі.

men z1

 

Окрім того, лікарі-профілактики розповіли присутнім про переваги здорового способу життя та відмови від шкідливих звичок, важливість підтримки фізичної активності, правильного режиму харчування, а такожа відповіли на запитання.

men z2

ДОВІДКОВО

За визначенням ВООЗ, ментальне здоров’я — це стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати, об’єднуючи психіку людини із соціальним складником.

Стан ментального здоров’я залежить від багатьох чинників: соціальних, екологічних та навіть економічних.

Отже, головні ознаки порушення психологічної рівноваги та перші «дзвіночки» ментальних розладів, за даними ВООЗ:

  • фізичні (порушення сну, больові відчуття у будь-якій частині тіла);
  • емоційні (постійне відчуття страху, тривоги, журби);
  • когнітивні (труднощі з чітким мисленням, порушення пам’яті, патологічні переконання);
  • поведінкові (агресія, зловживання алкоголем чи наркотиками, неспроможність виконувати повсякденні функції);
  • перцептивні (наприклад, пацієнту здається, що він бачить або чує те, чого не помічають інші).

Підтримувати власне ментальне здоров’я можна самостійно. Для цього необхідно:

  • дбати про режим сну;
  • уникати стресових ситуацій та навчитись адекватно на них реагувати;
  • збалансувати  харчування;
  • додати фізичної активності — іноді достатньо активізувати організм та налагодити гормональний фон, щоб виправити ситуацію.
  • Якщо спостерігаєте порушення сну і харчової поведінки, відчуваєте тривалу апатію та відсутність енергії, радимо відвідати спеціаліста.

Здатність отримувати задоволення від життя — основна риса ментально здорової людини. Якість життя складається з оточення та відчуттів, тож цінуйте та бережіть своє здоров’я!

men z4