antubiotuku rezust 

Щороку в листопаді проводиться Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків, спрямований на підвищення рівня обізнаності про резистентність до них.

Резистентність до антибіотиків – це процес, при якому бактерії в результаті генетичних мутацій стають нечутливими до цих лікарських засобів та виживають. Вони починають нестримно розмножуватися – так з’являється резистентний штам. Поширення резистентності збільшується катастрофічними темпами, тоді як вибір ефективних антибіотиків зменшується.

Стійкість до антибіотиків та поява мультирезистентних бактеріальних штамів є проблемою глобального значення, яка спричиняє серйозні загрози людству, зокрема веде до збільшення смертності.

Основними причинами тотального поширення цього загрозливого явища стали надмірне й нераціональне застосування антибіотиків, у тому числі широкого спектра дії, їх безрецептурний продаж, самолікування, часте використання у ветеринарії, низький інфекційний контроль, недостатня поінформованість і недооцінка ситуації медичними працівниками.

Стійкості до антибіотиків може запобігти кожен із нас. Ось прості правила:

- Не займайтеся самолікуванням. Приймайте лише ті антибіотики, які призначив лікар.

- Не переривайте лікування. Завжди завершуйте курс антибіотиків, навіть якщо вам стало краще.

- Не продовжуйте курс лікування без відома лікаря. Ніколи не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу прийому.

- Негайно звертайтесь до лікаря, якщо антибіотики, які він прописав, не полегшують симптоми захворювання. Можливо, вам необхідно підібрати інший препарат.

- Не лікуйтеся антибіотиками від вірусних захворювань. Антибіотики безпорадні у боротьбі з цими хворобами.

- Не консультуйте друзів, родичів, знайомих та не призначайте їм лікування. Ніколи не діліться антибіотиками з іншими.

- Запобігайте інфекціям. Регулярно мийте руки, уникайте контакту з хворими людьми і вчасно робіть щеплення.

Провідну роль у правильному використанні антибіотиків  пацієнтами відіграють медичні працівники. Тож слід звернути увагу на 5 ключових рекомендацій щодо запобігання поширенню резистентності до антибіотиків:

- Чисті руки. Перед будь-якими маніпуляціями переконайтесь, що ваші руки, а також інструменти чисті.

- Призначайте антибіотики виважено та відповідно до чинних рекомендацій доказової медицини і тільки в тому випадку, якщо вони дійсно необхідні.

- Не нехтуйте дослідженнями з визначення чутливості до антибіотиків.

- Проінформуйте пацієнта. Зверніть увагу на дозування антибіотиків і тривалість лікування.

- Контролюйте вакцинацію. Стежте, щоб ваші пацієнти були вакциновані відповідно до актуального календаря щеплень.

Зупинити поширення антибіотикорезистентності можливо лише спільними зусиллями!