hepatitisa800 

Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Вірусні гепатити займають 7 місце серед основних причин глобальної смертності (ВООЗ, 2013). Кожного року рівень смертності через гепатити зростає. За даними ВООЗ вірусний гепатит став причиною смерті 1,34 млн людей.

Найпоширеніший серед вірусних гепатитів - вірусний гепатит А. Це захворювання має циклічний характер із чіткою зміною періодів захворювання і зазвичай закінчується одужанням без переходу в хронічні форми.

Джерелом інфекції є хвора людина. Передача збудника відбувається фекально-оральним (через воду, їжу, брудні руки) або контактним (через різні предмети) шляхом. Порушення правил гігієни та забруднення фекальними масами водних джерел може призвести до спалаху епідемії.

Гепатит А є одним з найпоширеніших інфекційних захворювань дитячого віку. Найчастіше хворіють школярі віком від 7 до 14 років. Локальні спалахи трапляються в дитячих закладах. Пік захворюваності припадає на пізню осінь.

Щоб уникнути інфікування вірусами гепатиту А необхідно:

  • - дотримуватись правил особистої гігієни;
  • - вживати термічно оброблену їжу;
  • - добре мити овочі, фрукти, ягоди й зелень;
  • - вживати якісну і безпечну воду або кип’ятити воду, якщо якість її невідома;
  • - не використовувати на побутові потреби воду з відкритих джерел.

Надійним засобом профілактики вірусного гепатиту А є вакцинація, яка відповідно до наказу МОЗ України від 16.09.2011р. № 595 відноситься до рекомендованих щеплень. Вакцини проти гепатиту А вводять внутрішньом’язово, починаючи з віку 1-2 роки. Курс вакцинації складається з двох доз, які вводяться з інтервалом 6-18 міс. залежно від рекомендацій фірми – виробника. Після введення двох доз вакцини формується пожиттєвий імунітет. З метою пасивної профілактики вірусного гепатиту А серед контактних використовують нормальний людський імуноглобулін, який вводять одноразово не пізніше ніж через 2 тижні від моменту контакту з хворим.

Сьогодні проведення вакцинації проти гепатиту є одним з актуальних напрямків Глобальної програми з ліквідації вірусного гепатиту, як загрози громадському здоров'ю до 2030 року, а також ефективним засобом попередження розвитку цирозу та раку печінки, що є основною причиною смерті населення від вірусного гепатиту.

Подбайте про Ваше здоров’я завчасно!