0013-vaktsinatsii

Наразі державний контроль якості вже пройшла одна з вакцин проти грипу. Це чотиривалентна інактивована вакцина корейського виробництва. 114 600 доз вакцини (серія Q60223033) отримали позитивний висновок про відповідність вимогам державних і міжнародних стандартів та надходять у продаж до аптек.

Ще одна вакцина, яка буде доступною на українському фармринку,  чотиривалентна інактивована вакцина виробництва Франції (серія X3E722V). 151 100 доз цієї вакцини наразі перебувають на лабораторному контролі Держлікслужби.

Усі вакцини підлягають обов’язковому лабораторному контролю якості, який здійснює Держлікслужба України. Після перевірки та позитивного висновку (про відповідність медичного імунобіологічного препарату вимогам державних і міжнародних стандартів) вакцини використовують у медичних закладах або вони надходять у продаж до аптек.

Щороку в Україні реєструють близько 6 млн інфекційних захворювань, 98% з яких припадає на грип та ГРВІ. За тяжкого перебігу грип може спричиняти небезпечні ускладнення – захворювання серця, нирок тощо. Найдієвіша профілактика грипу – це щорічна вакцинація, яка є рекомендованою, однак не входить до переліку безоплатних вакцин.

За рік Україна реєструє близько 6 млн випадків інфекційних захворювань, 98% – це саме грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. Зростання захворюваності традиційно очікується із 40-го тижня, тобто з початку жовтня.

Важливо пам’ятати, що вакцинація проти грипу не захищає від COVID-19 і навпаки. Крім того, згідно з рекомендаціями НТЕГІ щодо поєднання вакцин – щеплення проти цих недуг можна робити в один день або з мінімальним інтервалом.

За інформацією МОЗ.