gimenofor-veshenki-foto

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що 14 вересня 2023 року зареєстровано випадок отруєння дикорослими грибами з   двома потерпілими у селищі Чорнобай, Золотоніського району.

Із харчового анамнезу відомо, що 13 вересня 2023 року о 12.00 годині родина з двох осіб – чоловік та дружина, вживали смажені гриби гливи, зібрані восени 2022 року, що зберігалися у відвареному стані в морозильній камері.   Симптоми отруєння – слабкість, нудота, блювота, діарея, з’явились через 2 години після вживання грибів.

Швидкою медичною допомогою увечері 13 вересня 2023 року у стані легкої ступені тяжкості потерпілі доставлені до комунального некомерційного підприємства «Чорнобаївська багатопрофільна лікарня» в терапевтичне відділення, де наразі перебувають на лікуванні.

З метою недопущення отруєнь дикорослими грибами фахівці Черкаського обласного ЦКПХ настійно радять:

– відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, споживайте штучно вирощені печериці, гливи;

– не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках;

– якщо ж ви полюбляєте полювання за грибами, не кладіть у кошик грибів, які не знаєте, остерігайтесь пластинчатих грибів;

– не куштуйте сирі гриби на смак;

– не довіряйте сумнівним методам перевірки грибів на отруйність при їх приготуванні (цибулина, срібна ложка та інші);

– за появи перших ознак отруєння: нудоти, блювоти, діареї, запаморочення – негайно звертайтеся до лікаря!

Пам’ятайте: пильне ставлення до того, що ви споживаєте, збереже Ваше здоров’я та Ваших близьких – основа для запобігання отруєння грибами.

Не ризикуйте здоров’ям та життям своїм та своїх рідних!