dytyna kir

На Черкащині триває загальнонаціональна «наздоганяюча» кампанія з імунізації проти кору, яка почалася 17 липня. Мета кампанії – довакцинувати проти кору всіх дітей, які з різних причин пропустили одне чи два щеплення.

Станом на 11 вересня 2023 рокув межах «наздоганяючої» кампанії з вакцинації проти кору в Черкаській області щеплено 1 925 дітей, яким проведено 2 257 щеплень.

Найактивніше щеплення надолужують жителі Монастирищенської, Маньківської та Лисянської громад.  Найменше щеплень проведено у місті Черкаси, Смілянській, Жашківській і Тальнівській територіальних громадах.

Наразі в області для вакцинування КПК діє 81 пункт щеплень, 14 центрів масової вакцинації, сформовано 14 мобільних бригад.

Зважаючи на низькі темпи вакцинації КПК дитячого населення області та недостатній для формування колективного імунітету загальний відсоток вакцинованих людей, на сьогодні залишаються високими ризики спалаху кору.

У зв’язку з цим ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» закликає батьків перевірити наявність щеплень проти кору у своїх дітей та захистити їх від цієї небезпечної хвороби, якомога швидше надолуживши пропущені щеплення.

Щоб отримати всі необхідні щепленя безкоштовно, необхідно звернутися до свого сімейного лікаря або лікаря-педіатра.

Довідково

Кір – небезпечна хвороба, яка є загрозою для невакцинованих дітей та дорослих. Вона передається повітряно-крапельним шляхом і є надзвичайно заразною. З 10 нещеплених людей, які контактували з хворим, 9 захворіють.

Окрім того, кір має серйозні ускладнення. Захворювання може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку, а також до інвалідності та смерті.

Специфічних ліків проти кору не існує. Єдиним захистом від хвороби є вчасна вакцинація.

Діти мають отримати два щеплення вакциною КПК: в 1 рік та в 6 років. Якщо дитина пропустила планове щеплення, потрібно наздогнати його якнайшвидше.

Дітям старше 6 років, які не мають жодного щеплення КПК, рекомендовано ввести дві дози вакцини з інтервалом між ними не менше 1 місяця.

Діти, які мають бронхіальну астму, цукровий діабет, муковісцидоз, онкологію, серцево-судинні чи інші хронічні захворювання, потребують щеплення в першу чергу, адже такі діти вразливіші до інфекцій, перебіг хвороби в них зазвичай важчий, а ускладнення — серйозніші.