shkola dity 

У Черкаській області триває кампанія з «наздоганяючої» (catch-up) вакцинації проти кору, епідпаротиту та краснухи, мета якої – «довакцинувати» всіх нещеплених дітей, які з різних причин пропустили щеплення КПК. Водночас наближається початок нового навчального року. Однією з найважливіших складових у підготовці до навчання є вакцинація, зокрема від кору.

Невакциновані діти можуть стати причиною виникнення спалаху кору, бо єдиним джерелом інфекції є хвора людина. Кір – дуже заразне захворювання. Одна хвора дитина може заразити дев’ять із десяти дітей, з якими вона проконтактує. Війна на території країни та масові переміщення населення підвищують ризик виникнення спалахів, зокрема кору.

Окрім того, що кір надзвичайно стрімко поширюється, це небезпечне захворювання може мати ще й серйозні наслідки для здоров’я. Кір може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку, а також до інвалідності та смерті.

Тому до початку навчального року ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» закликає батьків перевірити наявність щеплень проти кору у своїх дітей. У разі відсутності щеплень рекомендуємо звернутися до свого сімейного лікаря або педіатра для отримання всіх необхідних щеплень безкоштовно. Для внутрішньо переміщених осіб, які не мали змоги вчасно вакцинувати дитину та пропустили щеплення, в області додатково сформовані мобільні вакцинальні бригади.

Сьогодні батьки повинні зробити все, щоб діти мали змогу навчатися у здоровому оточенні.

До того ж батьки мають пам’ятати, що відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», невакциновані діти не можуть відвідувати школи та дитячі садки.

Коли потрібно робити щеплення дитині від кору

Для максимального захисту від кору необхідно отримати дві дози вакцини. Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, перше щеплення роблять дитині у 12 місяців, а в 6 років — планово проводять друге.

Якщо дитина не отримала першу чи другу дози вакцини КПК за графіком, їй треба якнайшвидше надолужити пропущені щеплення. Якщо у шестирічної дитини немає жодного щеплення, проводиться дві вакцинації з інтервалом у місяць.

Наразі в Україні використовують трикомпонентну вакцину КПК, що забезпечує захист одразу від трьох захворювань: кору, епідемічного паротиту («свинки») та краснухи.

Вакцини КПК, доступні в Україні, прекваліфіковані Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Вони є безпечними та ефективними. Держава гарантує безоплатне щеплення КПК для дітей в межах Національного календаря профілактичних щеплень.

До речі

Наявність у дитини бронхіальної астми, цукрового діабету чи інших хронічних захворювань якраз є показанням для вакцинації. Такі малюки потребують щеплення в першу чергу, адже ризик розвитку серйозних ускладнень після хвороби для них значно вищий.