dity khronichni 

Чи можна вакцинувати дітей із хронічними хворобами? Це запитання чи не найчастіше можна почути від батьків. Відповідаємо — так, можна! Якщо ваша дитина має хронічну хворобу та не щеплена двома дозами вакцини проти кору відповідно до Національного календаря щеплень — не зволікайте, вакцинуйте її за першої ж можливості. Вакцина є!

Чому дітей з хронічними хворобами треба вакцинувати від кору в першу чергу?

Діти з хронічними хворобами мають значно вищі ризики отримати тяжкі ускладнення у разі кору: пневмонію, вушну інфекцію, запалення мозку (енцефаліт) та навіть померти.

Відтак, якщо у дитини є хронічна хвороба — вона має бути вакцинована в першу чергу.

Які хронічні хвороби збільшують ризики зараження кором?

- бронхіальна астма

- муковісцидоз

- цукровий діабет

- рак

- будь-які інші хронічні стани, що призводять до ослаблення імунітету та роблять організм дитини сприйнятливими до інфекцій та їхніх потенційних ускладнень.

Чи безпечна вакцина проти кору для дітей із хронічними хворобами?

Так. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) підтримує вакцинацію дітей із хронічними захворюваннями як ефективний та безпечний спосіб захисту від кору.

Які хронічні хвороби є протипоказом до вакцинації від кору?

Ті хвороби чи стани, які сильно пригнічують імунітет. Наприклад, імунодефіцит внаслідок ВІЛ-інфекції або ж коли дитина проходить хімієтерапію чи приймає великі дози стероїдних гормонів.

Важливо — коли дитина приймає невисокі дози препаратів хіміє- або гормонотерапії, коли вона не має важкої імуносупресії (зниження імунітету), дитину можна і треба вакцинувати проти кору.

Зверніться до педіатра чи сімейного лікаря, щоб обговорити вакцинацію дитини, яка має захворювання, які пригнічують імунітет, чи приймає імуносупресивні ліки.

За інформацією МОЗ.