holovna zas 

10 серпня відбувся робочий візит фахівців Центру громадського здоров’я до Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Андрій Пашинний, завідувач відділу імунізації ЦГЗ, та Олена Іваськів, лікарка-епідеміологиня відділу імунізації, ознайомилися з роботою Черкаського обласного ЦКПХ, зокрема організацією проведення наздоганяючої кампанії з вакцинації проти кору серед дітей.

obhovorennya 

Під час робочої наради експерти з імунізації ЦГЗ обговорили з фахівцями Черкаського обласного ЦКПХ проблемні питання щодо реалізації Регіонального плану catch-up кампанії з вакцинації проти кору, епідемічного паротиту та краснухи серед дитячого населення у Черкаській області, шляхи їх вирішення. Фахівці ЦГЗ надали практичну допомогу щодо реалізації і здійснення заходів, пов’язаних із розподілом, зберіганням, логістикою імунобіологічних препаратів тощо.

tsentr

likanya

Окрім того, Андрій Пашинний та Олена Іваськів ознайомилися з організацією роботи логістичного центру імунобіологічних препаратів Черкаського обласного ЦКПХ та відвідали КНП «П'ятий Черкаський міський ЦПМСД».

viryany 

Також у ході візиту відбулася зустріч із представниками релігійних організацій Черкащини з питань імунопрофілактики серед вірян. Під час зустрічі сторони обговорили актуальну епідеміологічну ситуацію в Україні та області, протидію небезпечним захворюванням завдяки вакцинації. 

Генеральний директор Черкаського обласного ЦКПХ, головний державний санітарний лікар області Володимир Папач наголосив на важливості активізації наздоганяючої кампанії проти кору в області:

«Ситуація доволі серйозна і якщо не буде вжито необхідних невідкладних заходів, не буде достатнього охоплення вакцинацією проти кору, паротиту та краснухи, яке має складати 95% дітей, у нас із великою ймовірністю може статися спалах, який уже мав місце у 2018-2019 роках. Ця хвороба має циклічність кожні п’ять років, тож на сьогодні може утворитися критична ситуація».

У Черкаській області показник охоплення щепленнями до 85%. До того ж на початку року на Черкащині був зафіксований спалах епідпаротиту у Смілянському районі, серед жителів Балаклеївської, Кам’янської громад.

«Тоді захворіли 17 дітей. Усі вони були з однієї релігійної громади. Якби на той час навчання у школах було офлайн, а не онлайн, і ці діти пішли до закладу освіти, то локалізувати наслідки спалаху було б набагато проблемніше», – зазначив головний державний санітарний лікар області.

За словами Володимира Папача, відмова від вакцинації тягне за собою серйозні наслідки:

«Хочеться, щоб віряни розуміли, що вакцинація точно не приносить шкоди здоров’ю, а лише вбереже громадське здоров’я, особливо зараз, коли триває війна. Адже будь-який спалах – це необхідність надання медичної допомоги, і якщо якесь інфекційне захворювання накладеться на війну, «ляже» вся медична система» 

Завідувач відділу імунізації ЦГЗ Андрій Пашинний зауважив, що йому важливо почути думку представників релігійної конфесії, чи є заборони у вірян щодо вакцинації та причини відмови від щеплень:

«Ми з пані Оленою приїхали з Державної установи «Центр громадського здоров’я МОЗ України», отримавши доручення заступника міністра охорони здоров’я Ігоря Кузіна. У нас була робоча нарада з вашими колегами із Всеукраїнської ради церков і ми вирішили провести комунікаційне знайомство також у Черкаській області. Нам важливо знати, як спільно з вами ми можемо покращити ситуацію серед нещепленого дорослого та дитячого населення серед релігійних груп».

oleksandr

Лідери релігійних громад Черкащини запевнили, що їхнє ставлення до системи охорони здоров’я не є ворожим і вони не протидіють імунізації вірян.

«Ми займаємося духовною сферою, яка стосується духовного життя, а вакцинація – це царина медичних фахівців, які в цьому добре розуміються. Ми готові дослухатися до думки фахівців у сфері охорони здоров’я», – прокоментував Валерій Бєляєв, пастор, представник Черкаської Обласної Ради Християнських Церков від Черкаського Обласного Об'єднання Церков Євангельських Християн-Баптистів.

valeriy

«У питанні богослов’я нас, як протестантської течії, ми не маємо обґрунтувань чи підстав вважати якусь вакцинацію певною духовною змовою чи кодуванням. Це особисте питання свідомості та здоров’я людини», – зазначив Олександр Коваленко, пастор церкви «Блага Вість», координатор Євангельських церков міста Сміла.

Учасники зустрічі домовилися про взаємодію Черкаського обласного ЦКПХ з релігійними організаціями Черкащини, зокрема, провести найближчим часом наступну зустріч із лідерами релігійних громад задля поширення достовірної інформації серед вірян щодо необхідності отримання щеплень.

viryany 2

andryi

imunka

sklad 

sklad  sait

olena