holovna

Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб продовжує організовувати виїзні вакцинації. Цього разу спільно з керівником та фахівцями Золотоніського районного відділу Центру та колегами з ЦПМСД відвідали село Кропивна Золотоніського району.

Такі виїзди стали можливими завдяки отриманню Центром спеціального автобуса від ВООЗ, ЮНІСЕФ, за підтримки МОЗ.

balaban pech

Акція відбулася 8 серпня за участю лікарів ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ» Алли Балабан та Леоніда Печериченка.

Національним календарем щеплень передбачена вакцинація від правця та дифтерії дорослого населення раз у 10 років. За день виїзної вакцинації у Кропивні від цієї інфекції було щеплено 42 людини. Також відвідувачі фельдшерсько-акушерського пункту мали змогу імунізуватися від COVID-19, виміряти тиск, отримати професійний огляд від лікарів, дізнатися більше про інші хвороби та їх профілактику від фахівців Черкаського обласного ЦКПХ.

karpenko

На великій потребі у вакцинації черкащан, які живуть у віддалених населених пунктах, наголосив Володимир Карпенко, завідувач Золотоніського районного відділу обласного ЦКПХ:

– Виїзна вакцинальна кампанія проводиться згідно з рекомендаціями ВООЗ. Людям із сільської місцевості найтяжче отримати медичну допомогу, тому саме для таких життєвих ситуацій Черкаському обласному ЦКПХ надали спеціальний автобус, аби забезпечити підвіз населення до місць щеплень та в самому транспорті надавати відповідні послуги селянам.

Люди активно долучаються до імунізації, а також запрошують нас приїхати до себе. На черзі і Гельмязівська, і Новодмитрівська територіальні громади, які висловили бажання, аби наші фахівці відвідали села цих громад із акціями імунізації населення. Також у планах здійснити виїзд до Чорнобаївської територіальної громади, так як там густонаселена територія. У списку і колишній Драбівський район, до якого входить три територіальні громади: Шрамківська, Драбівська та Великохутірська. Там теж є потреба та бажання від людей здійснити щеплення.

ternova

Захід відвідала Ірина Тернова, голова Золотоніської районної військової адміністрації:

– Ця акція в нашому районі сьогодні проводиться всьоме. Перша вакцинація відбувалася в Піщанській територіальній громаді, нею ми охопили всі населені пункти, які входять до цієї громади. Також були у селах Деньги та Хвильово-Сорочині Золотоніської територіальної громади, у місті Золотоноша, і сьогодні виїзна вакцинація в селі Кропивна.

Хочу дуже подякувати Володимиру Васильовичу, завідувачу Золотоніського районного відділення обласного ЦКПХ, за те, що повідомив на апаратній нараді про цю акцію і озвучив, чому важливо її провести. Ми підтримали таку ідею та спільно з первинною ланкою медицини активно долучилися до вакцинальних заходів.

chyrova

Разом з іншими відвідувачами прийшла отримати щеплення від інфекційної хвороби Оксана Чурова, начальниця відділу освіти Золотоніської РДА:

– Планую вакцинуватися від правця та дифтерії. Вважаю, що в умовах воєнного стану обов’язково кожен житель наших громад має отримати це щеплення. Мій термін попередньої вакцинації минув, тому сьогодні знову хочу отримати захист для організму. Я прихильниця Календаря щеплень, все ж таки профілактика має бути першочерговою, щоб потім не лікувати ускладнення.

tetyana

Аби більше людей отримало щеплення та були обізнані щодо небезпеки інфекційних хвороб, про такий захід органи виконавчої влади та місцевого самоврядування попередньо зробили оголошення на офіційних сторінках у соцмережах. Саме через фейсбук Тетяна, жителька села Кропивна дізналася про подію:

– Сьогодні ми вакцинувалися з чоловіком від правця ти дифтерії, раніше також отримували щеплення, але це було давно, мабуть, ще в школі. Не всі хвороби люди ще навчилися лікувати, краще запобігти хворобі, ніж потім страждати від неї. У наших дітей є всі щеплення, тому ми теж свідомо прийшли захистити організм.

fah3

Єдиним ефективним засобом захисту від інфекційних хвороб є вакцинація – про це знають фахівці Черкаського обласного ЦКПХ, які підтримали акцію у селі Кропивна власним прикладом, вакцинувавшись від правця та дифтерії.

nakonechna

Про свої мотивацію для вакцинування розповіла Анна Наконечна, фельдшерка санітарна Золотоніського районного відділу ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики ховороб»:

– Якщо у мене буде це щеплення, я буду розуміти, що я захищена. Від моєї останньої вакцинації проти правця та дифтерії минуло понад десять років. Тож сьогодні під час роботи на акції вирішила заодно щепитися. У мене двоє дітей, і кожен за Календарем щеплень отримав усі вакцини. Правець може нас скрізь наздогнати, зараз літо і повно роботи на городі, можна поранитися, тому важливо не відкладати щеплення, а отримати його якомога швидше.

holinko

Фахівці під час виїзної вакцинальної кампанії завжди звертають увагу на людей літнього віку, які особливо потребують допомоги. Так, пенсіонерка Ганна Олексіївна Голінько, жителька Кропивни, скористалася можливістю імунізуватися: 

– Від ковіду я вже двічі вакцинована, тому прийшла ще отримати вакцину проти правця та дифтерії. Це дуже потрібна річ, щоб у села приїздили фахівці з виїзною вакцинацією. Село не повинно бути поза увагою.

loboda

Молодь теж не проходила повз ажіотаж, який від ранку утворився біля амбулаторії. Про акцію щеплення населення Роман Лобода дізнався з фейсбук-сторінки старостинського округу та вирішив прийти і зробити щеплення від правця та дифтерії:

– Правець – це смертельно небезпечна хвороба. Летальних випадків 90-99%, а коли маєш щеплення, то лише 1% смертності, тому вважаю, що розумно вакцинуватися. Почуваюся добре після щеплення, також отримав від лікарів повний пакет послуг: поміряли тиск, записали дані до медичної картки, отримав інформаційні буклети від обласних фахівців щодо захисту організму від небезпечних захворювань.

У межах кампанії працювали фахівці Черкаського обласного ЦКПХ спільно з колегами Золотоніського районного відділу ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» та КП «Золотоніський міський центр первинної медико-санітарної допомоги (сімейної медицини)» Золотоніської міської ради.

Подібні виїзди фахівців Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб триватимуть надалі та будуть здійснені в усі райони області, адже вакцинація — найефективніший захист від інфекційних хвороб.

 fah

lab

balaban a

 

likar

ludy