hki 

За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції з 28 липня по 3 серпня 2023 (31-й тиждень року), який проведено фахівцями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ», в області зареєстровано 85 випадків захворювань на гострі кишкові інфекції.

Інтенсивний показник на 100 тисяч населення – 7,35, що у 2,9 раза вище, ніж за аналогічний період минулого року (29 випадків та 1,7 відповідно) та на 84,7% вище ніж за попередній тиждень 2023 року (30 випадків там 3,98 відповідно).

На територіях об’єднаних територіальних громад на гострі кишкові інфекції захворіло: у Черкаському 60 осіб (інт. пок. – 10,34 на 100 тис. населення), Уманському – 19 осіб (7,68 на 100 тис. нас.), Звенигородському районах– 6 осіб (3,09 на 100 тис. нас.), у Золотоніському районі – не зареєстровано жодного випадку.

У структурі зареєстрованих ГКІ гастроентероколіти невстановленої етіології складали 64,7%, гастроентероколіти встановленої етіології – 20%, сальмонельоз – 15,3%.

Спорадичні випадки сальмонельозу реєструвалися на території Бужанської, Ватутінської, Паланської, Набутівської та Черкаської територіальних громад.

Упродовж 31-го тижня 2023 року в області не зареєстровано спалахів та групових захворювань ГКІ, а також не виявлено жодного випадку вірусного гепатиту А та шигельозу.

В осередках інфекції проведені всі необхідні протиепідемічні та профілактичні заходи.

Щоб не захворіти дотримуйтесь чистоти та гігієни навколо вас!

– Завжди мийте руки перед вживанням та приготуванням їжі, після перебування у місцях масового скупчення людей (вулиці, ринки, пляжі, магазини, транспорт, відпочинок на природі), після відвідування туалету.

– Не торкайтесь обличчя брудними руками.

– Уживайте воду гарантованої якості.

– Під час купання у водоймі, не ковтайте воду.

– Ретельно мийте овочі та фрукти питною водою перед вживанням.

– За перших ознаках захворювання одразу звертайтесь до лікаря.

– Вчасно розпочате лікування вбереже від ускладнень.

Дбайте про своє здоров’я та не хворійте!!