papach cach1 

На Черкащині триває загальнонаціональна кампанія з «наздоганяючої вакцинації» проти кору для дітей, які внаслідок зміни місця проживання, тимчасового виїзду за кордон чи інших обставин пропустили планові щеплення.

На сьогодні в Черкаській області потребують вакцинації 5 830 дітей, яким у межах наздоганяючої кампанії з вакцинації проти кору заплановано провести 7 637 щеплень першою і другою дозою вакцини КПК. Про це на нараді в ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» повідомив Генеральний директор Володимир Папач.

У ході онлайн-наради фахівці обласного ЦКПХ та його відокремлених структурних підрозділів, керівники ЦПМСД, представники управління охорони здоров’я Черкаської ОДА обговорили ситуацію, яка на сьогодні склалася в області з наздоганяючою (catch-up) кампанією з вакцинації проти кору серед дітей віком до 18 років. Учасники скоординували свої дії для активізації роботи catch-up кампанії з вакцинації КПК.

Генеральний директор Черкаського обласного ЦКПХ наголосив, що наздоганяюча вакцинальна кампанія має бути завершена до початку нового навчального року:

«Ми з вами повинні зробити все залежне від нас для того, щоб максимально виконати план проведення наздоганяючої кампанії з вакцинації проти кору в Черкаській області до 1 вересня цього року».

За словами Володимира Папача, для ефективного проведення наздоганяючої вакцинальної кампанії медичні працівники мають використовувати всі доступні майданчики вакцинації – як стаціонарні пункти щеплень, яких в області 360, так і мобільні вакцинальні бригади, яких наразі 14.

Головний державний санітарний лікар області також зауважив, що діти, яких не вакцинували згідно з Календарем профілактичних щеплень, не можуть відвідувати заклади освіти. Така норма передбачена Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

«Маємо провести цю кампанію належним чином. Адже забезпечення виконання наздоганяючої та планової вакцинації КПК – це запорука зниження ризиків виникнення і розповсюдження спалахів кору та інших небезпечних хвороб», – підсумував Володимир Папач.

Важлива інформація

Для максимального захисту від кору необхідно отримати дві дози вакцини. Згідно з українським Національним календарем профілактичних щеплень, перше щеплення роблять дитині у 12 місяців, а в 6 років — планово проводять друге. Якщо дитина не отримала першу чи другу дози вакцини КПК за графіком, їй треба якнайшвидше надолужити пропущені щеплення.