gki kartunka  sait 

За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ) з 21 по 27 липня (30-й тиждень 2023 року), який проведено фахівцями ДУ «Черкаський обласного ЦКПХ МОЗ», в області зареєстровано 46 випадків захворювань на ГКІ.

Інтенсивний показник на 100 тисяч населення – 3,97, що на 48,4% вище, ніж за аналогічний період минулого року (31 випадок та 2,61 відповідно), та на 17,9% вище, ніж за попередній тиждень 2023 року (39 випадків та 3,37 відповідно).

На територіях об’єднаних територіальних громад на гострі кишкові інфекції захворіло:  у Черкаському районі – 27 осіб (інт. пок. 4,65 на 100 тис. нас.), Уманському – 11 осіб (4,45 на 100 тис. нас.), Звенигородському – 6 осіб (3,09 на 100 тис. нас.), Золотоніському – 2 особи (1,47 на 100 тис. нас.).

У структурі зареєстрованих ГКІ гастроентероколіти невстановленої етіології складали 56,5%, гастроентероколіти встановленої етіології – 34,8%, сальмонельоз – 6,5%. Серед гастроентероколітів встановленої етіології у 2,2% етіологічним чинником були ротавіруси.

Спорадичні випадки сальмонельозу реєструвалися на територіях Смілянської та Червонослобідської територіальних громад, випадки ротавірусної інфекції реєструвалися на території Кам’янської територіальної громади.

Впродовж 30-го тижня 2023 року в області не зареєстровано спалахів та групових захворювань ГКІ, а також не виявлено жодного випадку вірусного гепатиту А та шигельозу.

В осередках інфекції проведені усі необхідні протиепідемічні та профілактичні заходи.

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, рекомендуємо:

- дотримуватись елементарних правил особистої гігієни та слідкувати, щоб це робили діти;

- вживати безпечну питну воду та їжу, дотримуватися технології приготування страв та умов їх зберігання;

- ретельно мити свіжі овочі, ягоди та фрукти!

Якщо все ж таки ви поповнили сумну статистику цього року і у вас з'явилися прояви кишкової інфекції – не вагайтесь та звертайтесь до найближчого лікувально-профілактичного закладу. Не займайтесь самолікуванням – це дуже небезпечно! До прибуття лікаря ізолюйте хворого від інших людей.