gepatyt

Кожного року 28 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами.

Згідно з даними ВООЗ вірусний гепатит щорічно вражає 400 мільйонів людей, щотридцять секунд у світі від захворювання помирає одна людина. Актуальність проблеми полягає ще й у тому, що 95% хворих не знають про своє захворювання. З врахуванням розмірів епідемії ризику інфікування може піддатися будь-яка людина.

Вірусні гепатити – велика група інфекційних захворювань із переважними ураженням печінки. Натепер відомі 8 збудників вірусного гепатиту, що належать до різних таксономічних груп. Найбільшу небезпеку для суспільної охорони здоров’я мають гепатити із гемоконтактним і вертикальним механізмом передачі – В, С, D, де передача вірусу відбувається через кров: при внутрішньовенному введенні наркотиків, при проведенні різних косметичних процедур, прямі (незахищені) статеві контакти, від матері до плоду під час пологів, при проведенні маніпуляцій з діагностичною та лікувальною метою, при побутових контактах через рани та мікротравми при користуванні спільними приладами для гоління, зубними щітками. Саме тому важливі профілактичні заходи. До них належить і тестування.

За перше півріччя 2023 року у Черкаській області захворюваність на вірусні гепати в цілому зросла у 2 рази, в порівнянні з аналогічним періодом 2022 р. Всього зареєстровано 134 випадки, інт. пок. – 11,4 на 100 тис. населення проти 67 випадків (інт. пок. – 5,7 за 6 міс. 2022 р). Найвищі показники захворюваності у Кам’янській територіальній громаді (51 на 100 тис. нас.), м. Черкаси (25,5), Канівській (19,0) та Тальнівській (35,9) територіальних громадах. Водночас, захворюваність на вірусні гепатит в цілому не перевищує рівень середнього багаторічного показника (11,6). Хворих дітей на вірусні гепатити у звітному періоді не виявлено.

В Україні щорічно реєструється від 5000 до близько 7000 випадків гострого вірусного гепатиту, з них майже 800- гепатит В. Виникнення випадків захворювань на гепатит В можна попередити шляхом вакцинації.

Протягом 6 місяців 2023 р. в пологових стаціонарах щеплено тільки 85,7% новонароджених. Вакцинація дітей до року виконана лише на 49,8%. Потрібно зауважити, що найбільше гепатит загрожує невакцинованим дітям до 1 року. Саме у цьому віці 90% вірогідності, що гепатит В стане хронічною хворобою.

З найбільш поширених вірусних гепатитів є вірусний гепатит А. Вірусний гепатит А є типовою інфекційною хворобою «брудних рук» – передається при контакті з хворою людиною у побуті, з їжею та водою. Гепатит A може призвести до сильної печінкової недостатності, яка при переході до коми завершується смертю хворого.

Основним методом запобігання вірусних гепатиту А, Д є забезпечення якісною водою, безпечними в епідеміологічному відношенні продуктами харчування; створення умов, що гарантують виконання санітарних норм і правил під час заготівлі, транспортування, збереження, а також технології приготування й реалізації продуктів харчування; дотримання правил особистої гігієни.

Профілактика при гемоконтактних гепатитів має бути спрямована на виявлення джерела інфекції й розрив природних і штучних шляхів зараження.

До Національного календаря щеплень входить лише вакцинація від вірусного гепатиту В. Це захищає людину і від вірусного гепатиту D, оскільки він розвивається тільки у пацієнтів із вірусним гепатитом В. Також на сьогодні розроблена вакцина проти вірусних гепатитів А, Е. Вакцини проти гепатиту С не існує.

Своєчасна діагностика є запорукою успішного лікування гепатитів. У ДУ "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України" кожний бажаючий може обстежитися на гепатити A, B і C.

Адреса вірусологічної лабораторії

м. Черкаси, вул. Волкова, 3

Час роботи: з 8.00 до 16.00 години.

Довідки за телефоном: (0472) 36-07-17