amr 

Антимікробна резистентність — це стійкість бактерій до антибактеріального препарату, який має їх знищити. Що частіше ми вживаємо антибіотики, то швидше виникає цей процес.

Питання раціонального застосування антибіотиків актуальне у всьому світі. Неправильне застосування антимікробних препаратів може зашкодити здоров’ю пацієнта або викликати антимікробну резистентність. За даними клінічних та фармацевтичних досліджень у 2019 році 4,95 млн випадків смерті в усьому світі були пов’язані з інфекціями, спричиненими стійкими до антибіотиків бактеріями.

За прогнозами ВООЗ, якщо нічого не вдіяти вже зараз, то до 2025 року більша частина протимікробних препаратів втратить свою ефективність. Вже у 2050 році антибіотикорезистентність може забрати до 10 мільйонів життів щороку.

Стійкість до антибіотиків виникає, коли бактерії змінюються під впливом ліків. Тому антибіотики працюють менш ефективно, а інфекційні хвороби гірше піддаються лікуванню. Без ефективних антибіотиків поширені інфекції стануть небезпечними для життя, а хірургічні втручання та хіміотерапія без надійного прикриття антибіотиками стають вкрай проблематичними. В умовах воєнних дій поширення збудників з АМР вже зараз набуває загрозливих масштабів для України.

АМР виникає через безвідповідальне ставлення до прийому препаратів. Неконтрольоване та неправильне призначення антибіотиків «вчить»  бактерію боротись з тим чи іншим класом антимікробних препаратів. Припинення курсу антибіотиків після покращення стану хворого також може спричинити резистентність. Якщо лікування не довести до кінця, існує можливість того, що певна кількість бактерій виживе.

Як кожний з нас може зробити свій внесок у боротьбі з антимікробною резистентністю? Для цього слід дотримуватися наступних правил:

 – не займайтеся самолікуванням – приймайте антибіотики лише за призначенням лікаря;

 – не лікуйте грип чи застуду антибіотиками – це неефективно;

 – не переривайте лікування. Проходьте повний курс антибіотиків, навіть якщо вам стало краще;

 – ніколи не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу прийому;

 – не діліться антибіотиками з друзями, родичами, знайомими та не призначайте їм лікування;

 – попереджуйте інфекції – регулярно мийте руки, уникайте контакту із хворими людьми та вчасно робіть щеплення;

 – підтримуйте у формі власний організм. Збалансоване харчування, помірні фізичні навантаження, відмова від шкідливих звичок, повноцінний сон – це все те, що дозволить вашій імунній системі функціонувати на 100%, таким чином ваш імунітет буде ефективніше ліквідовувати збудників інфекцій, не допускаючи виникнення хвороби.

Якщо ви захворіли та прийом антибіотика неминучий, варто провести визначення чутливості мікроорганізму до антибактеріальних препаратів (антибіотикограму) для призначення найбільш ефективного лікування.