bryf

Черкаська область отримала імунобіологічні препарати для проведення планових щеплень, серед яких вакцина для профілактики кору, паротиту і краснухи, яка необхідна для проведення наздоганяючої (catch-up ) вакцинальної кампанії серед дітей віком до 18 років. Для того, щоб надолужити пропущені щеплення, в області проведені необхідні організаційні заходи, навчання, тренінги з медиками, освітянами, представниками органів виконавчої влади, місцевого самоврядуванням, які будуть долучені до цієї кампанії тощо. Про це під час брифінгу в медіацентрі ОВА повідомили Володимир Папач, головний державний санітарний лікар області, генеральний директор ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб» та Антоніна Уманець, начальниця управління охорони здоров’я ОДА.

Володимир Папач зауважив, що кір – небезпечне висококонтагіозне інфекційне захворювання, яке дає тяжкі ускладнення і може привести до смерті. Єдиний захист дитини і дорослого від кору – вакцинація.

Унаслідок військових дій, міграції населення втрачається зв’язок із сімейним лікарем, не проводиться профілактична вакцинація, частина батьків взагалі відмовляється від щеплень. Результатом може стати виникнення спалахів небезпечних інфекційних захворювань, які можуть вражати не тільки дітей, які не отримали щеплення, а й дорослих. Тому зараз надзвичайно важливо захисти себе, своїх дітей, використовуючи засоби імунопрофілактики. До того ж отримати необхідне щеплення можна, навіть коли немає декларації з сімейним лікарем.

Проведена верифікація дитячого населення області, згідно якої, на сьогодні зафіксовано 5830 не захищених дітей. У межах наздоганяючої кампанії заплановано провести 7637 щеплень.

bryf 2 

Фото пресслужба ОДА

«Згадаємо як у Черкаській області в 2017-2019 роках під час спалаху корі – захворіло 1216 жителів. Натомість у 2019 році порівняно з 2017 роком захворюваність зросла у 85 разів. Циклічність спалахів кору зазвичай п’ять років, відповідно у 2023 році можлива нова хвиля інфекції.

Основна причина такої ситуації – відсутність колективного імунітету. Для проведення планової наздоганяючої вакцинації Черкащина вже отримала 10 300 доз вакцин. Комплексний препарат дає захист від кору, паротиту і краснухи. Вакцина ліофілізована, жива, зареєстрована в Україні, безпечна і високоефективна, дозволена до використання ВООЗ. Для отримання повного захисту людині потрібно отримати пожиттєво два щеплення,» – пояснив Володимир Папач.

Метою наздоганяючої імунізації є провакцинувати та захистити тих дітей, які своєчасно не отримали щеплення, або щеплені з порушенням Календаря. Організація кампанії передбачена з 17 липня до 10 вересня 2023 до початку навчального року. За рекомендаціями ВООЗ для успішного проведення вакцинації медичні працівники будуть використовувати всі доступні майданчики вакцинації, а саме – щеплювальні пункти та центри вакцинації центрів первинної медико-санітарної допомоги, щеплювальні мобільні бригади, приватні медичні заклади, спільні з ЮНІСЕФ точки вакцинації.

При проведенні вакцинації медичні працівники також наголошують на важливості вакцинації від дифтерії, правця, поліомієліту, які в разі потреби можуть бути проведені в поєднанні з вакциною КПК.

Забезпечення виконання наздоганяючої та планової вакцинації КПК запорука зниження ризиків виникнення та розповсюдження спалахів кору та інших небезпечних хвороб.

Шановні батьки! Перевірте вакцинальний статус своїх дітей! Провакцинуйте та захистіть наше населення від небезпечних хвороб!

Переглянути відео з брифінгу можна за покликаннями: спікер - Володимир Папач, спікер - Антоніна Уманець.